servis ne da avta - lizing - pooblastilo

I

Izbrisan uporabnik #488

Priznam, da nisem vsega prebral, da se je popravljalo preko zavarovalnice, napisal sem na splošno.

Očitno se je v zadevi zapeljalo na servis, ki je mogoče celo od lizingodajalca, skratka tam kjer se je avto "kupil".

Če pelješ avto na lizing k vulkanizerju, ti ga bo zadržal?
smile-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Priznam, da nisem vsega prebral, da se je popravljalo preko zavarovalnice, napisal sem na splošno.

Očitno se je v zadevi zapeljalo na servis, ki je mogoče celo od lizingodajalca, skratka tam kjer se je avto "kupil".

Če pelješ avto na lizing k vulkanizerju, ti ga bo zadržal?
smile-1.gif

A če greš k mesarju po rebrca, ti bo zadržal avto?

Preberi temo in se jo drži, zato pa je toliko napačnih informacij,ker vsak nekaj na polovico prebere in že tolče po tipkovnici.

I

Izbrisan uporabnik #488

K mesarju voziš avto servisirat?
Sicer pa ja, mesar ti lahko teoretično zadrži avto, če si mu dal ključe pred nakupom reberc in jih potem nisi plačal. Seveda je pogoj, da avto ni bil v hrambi ali posojen, tako da bi dejansko mesar moral opraviti storitev na vozilu.

Citat:

Izvrševanje pridržne pravice

261. člen

(1) Upnik zapadle terjatve, v čigar rokah je kakšna dolžnikova stvar, jo ima pravico pridržati, dokler mu ni plačana terjatev.

(2) Če je postal dolžnik plačilno nesposoben, ima upnik pridržno pravico, čeprav njegova terjatev še ni zapadla.

Tako je to, če gre za normalen servis in je storitev plačana, se vozilo mora vrniti.

Če pa je špilu kaj drugega kot očitno v tej zadevi pa je odvisno od pogodb.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
KSZ
Kje je poanta, da se registriraš na forum in potem kot nov uporabnik takoj začneš pljuvati čez vse kar se ti je zgodilo in misliš, da se ti je zgodila krivica in oh in sploh.
In še vedno se je izkazalo, da so zgodbe zelo drugačne od tistih, ki jih predstavijo na forumu.
V tej zgodbi je kar nekaj nelogičnosti.

Kako je lahko lizing hiša izdala pooblastilo za popravilo škode, če jim dolguješ 2 obroka? Tega v večini primerov LH ne naredi.
To pooblastilo ne pomeni nič drugega, kot to, da lahko zavarovalnica izplača odškodnino direktno serviserju. Če tega pooblastila ni, bo zavarovalnica odškodnino izplačala lizing hiši.

Serviser je naredil napako, če je sploh šel popravljat avto brez pooblastila. Razen, če sta se s stranko dogovorila, da mu stranka sama plača storitev. Ozdadja seveda ne poznamo.

Sicer pa za trenutek odmislimo lizing.
Ti, kot stranka pripelješ avto na popravilo. Ko je zadeva popravljena prideš po avto in rečeš, da nimaš denarja za plačilo. In pričakuješ od serviserja, da ti kljub vsemu preda avto? Jasno, da ti noben ne bo izročil avta. Kaj misliš, da ti bo dal avto in te potem terjal preko sodišča?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Sicer ne vem, zakaj servis ne bi šel popravljati vozila, saj popravilo je vezano na zavarovanje in se plača iz zavarovanja, ne iz "žepa" uporabnika vozila? Koliko jaz razumem, je popravilo bilo urejeno in zavarovanje priznano.

Problem pa je nastal, ker je servis zadržal vozilo v imenu LH, to pa mi ne drži vode, edino če je servis v bistvu od LH, čeprav ne vem če imamo pri nas kakšen tak problem, že zaradi kakšnih zakonov ne vem če bi bilo to dovoljeno sploh?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Servis avta ne sme zadržati.

Zakaj ne? Če lastnik avtomobila pisno obvesti servis, da avto lahko dvigne samo oseba Marko Novak in nihče drug, potem servis MORA vozilo zadržati.

Očitno nekateri ne razumete besede LASTNIK in pa UPORABNIK .

In koliko računa servis za storitev "zadržanja vozila do prihoda lastnika"?

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
Zavarovalnica odškodnino za škodo, nastalo na predmetu zavarovanja, izplača zavarovancu (običajno lastniku) - to pa je leasing hiša, in ne direktno serviserju.

Le ta tako ni dobil plačane storitve od naročnika (uporabnika), niti od zavarovalnice, ki naj bi krila škodo (ponavadi to papirologijo uredijo sami na servisu, če je naročnik storitve zavarovanec - nosilec pravic iz zavarovanja), zato so avto zadržali do plačila njihovega računa. Popolnoma legalno.

Zavarovalnica ne popravlja avta, samo izplača odškodnino za nastalo škodo, tistemu, ki ga zavarovanec odloči. Primer: popravilo v lastni režiji, ne plača se nobenemu servisu, ampak tebi na roke.

V bistvu sploh ni tako kritično krivična zadeva, če ne plačaš računa, pač ne dobiš stvari nazaj. Gre za odnos naročnik-serviser, ne pa lastnik in uporabnik. Serviserja malo briga v tem konkretnem primeru, kdo je lastnik vozila, niti ga ne drži za LH, samo za plačilo svojega računa. Ko plačaš, boš avto dobila nazaj.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Fakt je, da ne vemo vsega. Je pa nekaj dejstev.
Ko vzameš avto na lizing in ga zavaruješ sam:
-je polica vinkulirana na LH
-je plačnik in uporabnik načeloma ista oseba, lastnik pa ne
Kar pomeni da ti ne moreš prosto koristiti zavarovanj, čeprav si plačnik zavarovanja (kar jemalci lizinga zmotno mislijo).
Domnevam, da je avtor prispeka šel na zavarovalnico ocenit škodo, le ta mu je škodo ocenila, naredila zapisnik in voila. Nato sledi navodilo, da brez soglasja LH ne bodo izplačali stroškov popravila servisu.
Avtor teme reče v redu, vzeto na znanje in se zapelje na servis. Sprejemnik na servisu pogleda (pregleda papirje), vidi da je avto na lizing in ker se servis trudi biti konkurenčen, predlaga, da bodo oni poskrbeli za pooblastilo LH. In začno popravljati vozilo...
Servis kontaktira LH in zaprosi za pooblastilo (imajo vse potrebne podatke), LH pa jim sporoči, da soglasja ne bodo dali, ker je LM dolžan 2 obroka. Servis je vmes popravil avto in glej ga zlomka, brez soglasja LH zavarovalnica ne bo nakazala denarja...
Servisu ne preostane drugega, kot da zadrži izdajo popravljenega vozila (s tem zavaruje lasten interes) in napoti LM, da uredi odprta vprašanja z LH.
LM, ki je ves čas vedel, da je LH dolžan denar, je bil neprijetno presenečen nad razpletom zgodbe (tega ni pričakoval) in sedaj stresa gnev tukaj in kalimerovsko joka...

Mislim, da je bilo takole nekak...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
KSZ
Kje je poanta, da se registriraš na forum in potem kot nov uporabnik takoj začneš pljuvati čez vse kar se ti je zgodilo in misliš, da se ti je zgodila krivica in oh in sploh.
In še vedno se je izkazalo, da so zgodbe zelo drugačne od tistih, ki jih predstavijo na forumu.
V tej zgodbi je kar nekaj nelogičnosti.

1.)Kako je lahko lizing hiša izdala pooblastilo za popravilo škode, če jim dolguješ 2 obroka? Tega v večini primerov LH ne naredi.
To pooblastilo ne pomeni nič drugega, kot to, da lahko zavarovalnica izplača odškodnino direktno serviserju. Če tega pooblastila ni, bo zavarovalnica odškodnino izplačala lizing hiši.

2.)Serviser je naredil napako, če je sploh šel popravljat avto brez pooblastila. Razen, če sta se s stranko dogovorila, da mu stranka sama plača storitev. Ozdadja seveda ne poznamo.

Sicer pa za trenutek odmislimo lizing.
Ti, kot stranka pripelješ avto na popravilo. Ko je zadeva popravljena prideš po avto in rečeš, da nimaš denarja za plačilo. In pričakuješ od serviserja, da ti kljub vsemu preda avto? Jasno, da ti noben ne bo izročil avta. Kaj misliš, da ti bo dal avto in te potem terjal preko sodišča?

1.) LH je izdala pooblastilo kot je bilo napisano
2.) Serviser je šel popravljat ker je bilo izdano pooblastilo ( tč.1)

Torej serviser bo dobil plačilo od zavarovalnice in nima kaj zadrževati avta. Če kaj ni prav potem LH nebi smela izdati pooblastila oz. sporočiti da naj avto zadržijo na servisu.
Pol foruma je nepismenega kaj je modelka napisala v začetku in nato še 10 krat.
Kot se izkaže je lahko resnica drugačna ampak na napisana " dejstva" servis nima kaj zadrževat avtomobila.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Sicer ne vem, zakaj servis ne bi šel popravljati vozila, saj popravilo je vezano na zavarovanje in se plača iz zavarovanja, ne iz "žepa" uporabnika vozila? Koliko jaz razumem, je popravilo bilo urejeno in zavarovanje priznano.

Problem pa je nastal, ker je servis zadržal vozilo v imenu LH, to pa mi ne drži vode, edino če je servis v bistvu od LH, čeprav ne vem če imamo pri nas kakšen tak problem, že zaradi kakšnih zakonov ne vem če bi bilo to dovoljeno sploh?

Zakaj ne bi šel popravljat vozila? Ja zato, ker ve, da ne bo dobil plačanega popravila s strani zavarovalnice.

Ampak tukaj je štos drugje, pooblastilo je bilo izdano. To pomeni, da bi serviser moral dobiti plačano s strani zavarovalnice. Očitno pa do tega ni prišlo in je zdržal avto. Kaj se je vmes zgodilo, njega niti ne briga. On je svoje naredil, plačano pa ni dobil. Torej je zadržal avto, da je zavaroval svoje koristi.
Zakaj njemu ni bil nakazan denar, pa se morajo zmeniti LH in LM. Ker ne vemo, kakšna je zgodba v celoti, lahko samo špekuliramo.

Verjetno je LH vmes ugotovila, da LM dolguje in je preklicala pooblastilo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Zakaj ne bi dobil plačilo s strani zavarovalnice, če pa je zavarovanje urejeno? Kaj zavarovalnica tudi gleda, če je LH razmerje urejeno, ko izplačujejo škode, ali v čem je finta? Sicer ne vem, zakaj bi to zavarovalnico zanimalo oz predvsem brigalo, če imajo oni vse plačano, kar pa bi naj bilo, vsaj tako piše OP.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
To je point vsega sistema pri lizingu. Kadar lizingojemalec dolguje lizing hiši, zavarovalnica ne sme izplačati škode nikomur drugemu kot lizing hiši. To, da je bilo zavarovanje urejeno, nima nobene povezave z izplačilom škode. LH je pač poklicala zavarovalnico in rekla, da preklicuje pooblastilo. Torej zavarovalnica ni nakazala serviseju, ampak lizing hiši.

Ampak še enkrat povdarjam, ne poznamo cele zgodbe. Še vedno se je izkazalo, da se tipi, ki se registrirajo na forum samo zato, da izpostavijo svojo zgodbo, kjer se jim godi krivica, ponavadi malo zlažejo oz. prikrojijo zgodbico v svoj prid. Dejstva pa so popolnoma drugačna.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Torej prej vsako uveljavitvijo škode zavarovalnica pokliče LH in se prepriča, če je vse OK? Ali LH same kontaktirajo zavarovalnice in prekličejo pooblastilo?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Nič se ne kličejo. Pri korak je pooblastilo za popravilo škode, ki ga LH izda, če so vsi obroki lizinga redno poravnani.
Pri vsaki likvidaciji škode pa zavarovalnica pošlje t.i. poravnavo lastniku, torej lizing hiši. In tam lizing hiša določi, na kateri TRR naj se škoda nakaže. Če stranka dolguje LH, potem bo LH tam vpisala svoj TRR in zavarovalnica bo nakazala lizing hiši.
Če pa so obroki v redu poravnavani, pa LH posreduje to poravnavo naprej stranki, ki jo podpiše (da se strinja z višino odškodnine) in napiše, kam naj se nakaže denar. Ali direktno serviserju ali pa stranki.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Aja. Nisem vedel, da to tako poteka, zgleda je pri lizingu drugače.

Sam sem namreč do sedaj samo zapeljal avto na servi in so oni vse uredili, brez da bi jaz karkoli sam moral. Edino, če sem v lastni režiji popravljal, potem sem pa pač dobil od zav. denar na moj TRR, ampak če je servis uredi, je šlo vse mimo mene.

Kako to, da je pri lizingu to tako komplicirano ?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Takole je dečva razložila meni na LH...
pri totalki bi se kaj hitro zgodilo, da bi LJ pobasal denar od zavarovanja, LH pa ne bi imela nič (LJ bi lepo po slovenski navadi prenehal plačevati obroke, pred tem je pobasal zavarovalnino, LH pa bi se obrisala pod nosom za dolžni denar). Zato to počno pri vsakem škodnem dogodku.

In ja, je razlika pri zavarovanju. Pred časom sem imel en avto na kredit in hkrati drugega na lizing. Pri obeh sem koristil svojo polico. Pri prvem sem bil vpisan pod vse tri rubrike jaz (lastnik, zavarovalec, zavarovanec). Nihče me ni nič vprašal nikoli. Pri drugem je pod lastnika vpisana LH. Vsaka najmanjša stvar, ki se popravlja iz police, je potrebno soglasje LH. In ja, ne telefonira cenilec na LH in sprašuje. Cenilec napiše zapisnik, ti navedeš ime servisa. Cenilec te opozori, da moraš sam zaprositi za soglasje. Ali pa to naredi servis. In če si prepričljiv in deluješ pošten lopov
evil.gif
ti servis verjame da je vse cool in da je soglasje LH samo formalnost. Začne popravljati avto, LH pa mu medtem zavrne izdajo soglasja.
Glej, sem prepričan da LH avtorju teme ni izdala pooblastila, če je bil(a) dolžna 2 obroka. Že pri enem dolžnem obroku težijo. Prva stvar, kar naredijo na LH je to, da pregledajo stanje tvojih plačil... Od kod pa misliš, da serviserju podatek o dolgu, če ne od LH?
Kot sem rekel, zavarovalnica in cenilec nimata nič s tem.
In tudi verjetni potek zgodbe sem ti opisal...

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Pri meni, kjub temu da v prometni piše da je LH lastnik avta, na zavarovalni polici piše pod vse tri točke moje ime in priimek?
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Zanimivo
smile-1.gif

No jaz sem pred leti imel še voz na lizing in preko njih tudi zavarovanje, torej preko LH zavarovanje. Pa sem šel k carglassu menjat šipo, pa nisem sploh nič rabil. Avto pripeljal tja, dobil nadomestnega, šel na pir v mesto, čez 3 ure pa prevzel moj avto, No.."moj"...od LH torej, jaz bil le kot ... ne vem kaj .. uporabnik?
smile-1.gif
pač..vse je bilo gladko.