servis ne da avta - lizing - pooblastilo

ideep

Zelenc'
25. jul 2012
11
0
1
Pozdravljeni,

Prosila bi Vas za nasvet in sicer avto je na lizing, pred kratkim pa sem dala avto v popravilo. Zavarovanje je v celoti poplačano (zavarovanje uveljavljam še iz te stare police). Žal pa nimam dveh obrokov pokritih pri lizingu. Avto je zdaj popravljen. Zanima me na kakšni zakonski podlagi lahko popravljalec škode obdrži avto, če je avto last lizinga? Namreč avta mi zdaj nočejo dat, ker želijo, da poravnam ta dva obroka. Na lizingu so sicer izdali pooblastilo, vendar na njem piše stranka ima dolg.

Lahko jaz pokličem policijo, če mi ne predajo ključe? Ne razumem kakšno vezo imajo obroki s popolnoma poplačanim zavarovanjem? Če se ne motim gre ta denar iz zavarovalne police, ki je poplačana?

Prosim za nasvet, kaj lahko storim.

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Avto je last lizing hiše, ti si pa njim dolžan dva obroka.

Jaz ne vidim problema? Lizing hiša ti ne dovoli uporabe vozila,dokler ne plačaš tisto kar imaš za plačati. Policija ti ne bo pomagala,ker je LASTNIk vozila lizinga hiša, ti si pa samo uporabnik, ki je kršil pogodbo in ni redno plačal obrokov.

Štekaš?

Zavarovalna polica nima veze tukaj,saj bo zavarovalnica plačala servisu za popravilo, vendar lizing hiša je pa naročila servisu, da ti ne smejo izdati vozila dokler ne plačaš kar si dolžen za nazaj.

ideep

Zelenc'
25. jul 2012
11
0
1
Avto si je prilastil SERVIS, lizing je pooblastilo izdal.
Servis trdi, da bo ta denar, ki ga bo zavarovalnica nakazala pobasal lizing in da oni ne bodo prilšli sploh do denarja.
Ko ti lizing enkrat izda pooblastilo, ti lahko popravljaš avto kolikokrat hočeš..
Na kakšni zakonski podlagi mi servis ne da avta, če jaz nisem nič podpisala? Zakonsko je avto last lizinga, ta pa je pooblastilo izdal.

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Lizing je izdal pooblastilo zavarovalnici, ne pa servisu. Zavarovalnica je potem odobrila izplačilo škode/popravilo in ti si ga peljal na servis.
Potem pa:
-je lizing hiša ugotovila, da si jim dolžen in je zavarovalnici preklicala pooblastilo, zavarovalnica je obvestila servis da nima več osnove za plačilo in servi je avto zadržal, dokler ti ne plačaš in se kolo obrne v nasprotno smer
-lizing hiša je obvestila zavarovalnico da naj urgira pri servisu
-lizing hiša je dobila podatke od zavarovalnice kje je avto in je neposredno komunicirala s servisom

Tvoje pravice so tu nikakršne, razen da plačaš dolžni znesek in LH sprosti "plombo". Itak pričakuj opomin/poziv po pošti, LH pa ni zamudila priložnosti da zadrži oz. zavaruje svojo lastnino/interese.

ideep

Zelenc'
25. jul 2012
11
0
1
Vse to kar je napisano sploh ni res.
Lizinig je izdal pooblastilo in ga poslala servisu in ponavadi ga pošlje meni na mail.

Govorila sem z lizingom in sicer oni niso nič ukrepali.. zakaj bi oni poslali pooblastilo isti dan pa preklicali pooblastilo? Oni niso ničesar preklical..
Servis se je samovoljno odločil prilastiti avto, najverjetne iz strahu "da ne bodo poplačani za svoje delo" .. jaz pa zahtevam, da mi pokažete zakonsko podlago (list, zakon, sklep )kjer piše da se ga lahko prisvoji, če je liziing dal vsa pooblastia. Sicer pa brez pooblastila ne moreš popravljati avta, kar pomeni, glede na to da je avto že pripravljen in so ga popravljali ne da bi imeli pooblastilo.
Nihče ni rekel, da teh obrokov ne bom plačala, prosila sem le za zamik, zaradi trenutne nepredvidljive življenjske situacije.

ps. če zavarovalnica odobri izplačilo - komu izplača ? servisu ali lizingu? servisu ne, kar pomeni, da ne vem zakaj nočejo dat avta, če lizing je pooblastilo izdal in nič preklical??

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ma nemoj... Avto komot popravljaš brez pooblastila. Greš na servis, naročiš storitev in na koncu odpreš tošl. Simple as that. Ti pa zavarovalnica ne bo pokrila škode brez pooblastila, pa še to samo zato, ker imaš vinkulacijo na zavarovalno polico ali pa kot lastnika vpisano LH. Namreč, na polici so lahko zavarovalec, zavarovanec in uporabnik 3 različne osebe... Torej soglasje lastnika.
Če si pa tak đek, pa obrni telefon na LH, jim povej da si dolžen njim 2 obroka, servis ti pa avta noče dati, lump ti tak...Kaj storiti...
Bo odgovor dokaj enak mojemu...

ideep

Zelenc'
25. jul 2012
11
0
1
Ne mi govorit da lahko avto popravljam brez pooblastila, če to ni res.. do zdaj na našem koncu se nikoli ni avto popravljal brez pooblastila..!

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik ideep pravi:
Lizinig je izdal pooblastilo in ga poslala servisu in ponavadi ga pošlje meni na mail.

Govorila sem z lizingom in sicer oni niso nič ukrepali.. zakaj bi oni poslali pooblastilo isti dan pa preklicali pooblastilo? Oni niso ničesar preklical..
Servis se je samovoljno odločil prilastiti avto, najverjetne iz strahu "da ne bodo poplačani za svoje delo" .. jaz pa zahtevam, da mi pokažete zakonsko podlago (list, zakon, sklep )kjer piše da se ga lahko prisvoji, če je liziing dal vsa pooblastia. Sicer pa brez pooblastila ne moreš popravljati avta, kar pomeni, glede na to da je avto že pripravljen in so ga popravljali ne da bi imeli pooblastilo.
Nihče ni rekel, da teh obrokov ne bom plačala, prosila sem le za zamik, zaradi trenutne nepredvidljive življenjske situacije.

ps. če zavarovalnica odobri izplačilo - komu izplača ? servisu ali lizingu? servisu ne, kar pomeni, da ne vem zakaj nočejo dat avta, če lizing je pooblastilo izdal in nič preklical??

Z eno besedo:
Vinkulacija.
Vinkulacija zavarovalne police pomeni, da je sklenitelj zavarovanja za določen čas odstopil vse pravice do izplačila iz te police neki tretji osebi ...
v tvojem primeru LH.

Zavarovalnica bo izplačala denar LH. LH bo obdržala znesek, ki jim ga dolguješ in servis ostane brez denarja
wink-1.gif

Plačaj kar si dolžna in bo zadeva porihtana v parih minutah

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
A ne kakaj no!!!! Pelji avto na servis (redni servis); aja nimaš za obroke, očitno potem tudi servisiraš ne... Pelji ga na redni servis na pooblaščenca. Ali pa zamenjat npr. ležaj, sveče, kondenzator klime... Nobenega pooblastila ne rabiš. Plačaš sam in greš. Tudi vpraša te nihče.
Zavarovalnica hoče samo soglasje lastnika, da tebi kot uporabniku izplača škodo (ti bi lahko denar tudi pobasal, namesto popravljal, a ne?). Lahko pa bi LH zahtevala da avto pripelješ k njim in bi ga oni popravljali. Pa ne bi rabil soglasja, avta pa tudi ne dobil, dokler ne bi imel poravnanih vseh obveznosti
evil.gif

Kaj ne dojameš? Isto ti dojde, tak ali ovak. Drži se pogodbe...

ideep

Zelenc'
25. jul 2012
11
0
1
Citat:
Uporabnik ghibli pravi:
Citat:
Uporabnik ideep pravi:

Z eno besedo:
Vinkulacija.
Vinkulacija zavarovalne police pomeni, da je sklenitelj zavarovanja za določen čas odstopil vse pravice do izplačila iz te police neki tretji osebi ...
v tvojem primeru LH.

Zavarovalnica bo izplačala denar LH. LH bo obdržala znesek, ki jim ga dolguješ in servis ostane brez denarja
wink-1.gif

Plačaj kar si dolžna in bo zadeva porihtana v parih minutah

Ok. Razumem. Ampak še zmeraj mi ni jasno, kako si lahko nekdo brez enega samega lista, podpisa, prilasti avto..to je tak, ko da jaz kupim avto, ga tebi posodim, ker pa sem jaz tebi dolžna denar iz preteklosti, mi ti zarubiš avto.. wtf? ja vredu potem bom pa jaz vsem tistim ki so mi dolžni šla na dom, čez vrata, zarubla stvari in šla lepo domov.. Stvar z avtom je sicer že urejena.

ideep

Zelenc'
25. jul 2012
11
0
1
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
A ne kakaj no!!!! Pelji avto na servis (redni servis); aja nimaš za obroke, očitno potem tudi servisiraš ne...

Čuj ti pa res moraš biti en samozaverovan narcisek brez napake, pa še nesramen po vrhu.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Cakaj, samo trenutek - kaj se imas ti, kot dokazani dolznik, neplacnik in neverodostojni partner za razburjati?

Cisto lepo ti je povedal
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Dobro no, tole je sedaj solata nastala, ni potrebno napadati OP, saj ne poznamo celotne zgodbe.

Lizing hiša ne more ustaviti predajo vozila, če je zavarovalnica v celoti krila popravilo oz servis. Popravilo izhaja iz zavarovanja, lastništvo pa iz lizinga. Servis se edino lahko zgovarja, da niso prejeli plačila iz strani zavarovalnice in zato ne bodo predali vozila. Kar je spet šalabajzerstvo ker se tudi to ne dela tako.

Nekako pa ne razumem, kaj ima sploh servis s lizing bajto oz kaj ima sploh servis pri tem, kdo je lastnik vozila? Servis popravlja avto in dokler je njihov račun plačan jim je vseeno. Edino če je pač vozilo ukradeno.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Nekako pa ne razumem, kaj ima sploh servis s lizing bajto oz kaj ima sploh servis pri tem, kdo je lastnik vozila? Servis popravlja avto in dokler je njihov račun plačan jim je vseeno. Edino če je pač vozilo ukradeno.

Saj v tem je fora, servis menda ne bo plačan, ker si bo leasing hiša denar od zavarovalnice vzela za kritje obrokov.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Ampak potem ima OP narobe napisan prvi post, piše namreč:

Zavarovanje je v celoti poplačano (zavarovanje uveljavljam še iz te stare police).

ideep

Zelenc'
25. jul 2012
11
0
1
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Dobro no, tole je sedaj solata nastala, ni potrebno napadati OP, saj ne poznamo celotne zgodbe.

Lizing hiša ne more ustaviti predajo vozila, če je zavarovalnica v celoti krila popravilo oz servis. Popravilo izhaja iz zavarovanja, lastništvo pa iz lizinga. Servis se edino lahko zgovarja, da niso prejeli plačila iz strani zavarovalnice in zato ne bodo predali vozila. Kar je spet šalabajzerstvo ker se tudi to ne dela tako.

Nekako pa ne razumem, kaj ima sploh servis s lizing bajto oz kaj ima sploh servis pri tem, kdo je lastnik vozila? Servis popravlja avto in dokler je njihov račun plačan jim je vseeno. Edino če je pač vozilo ukradeno.

aplauz.gif

avto bom dobila nazaj, zadeva je zdaj urejena.. ampak se bom pa res pozanimala pri odvetniku, kako lahko kar en vmes poseže po premoženju?? v kolikor kaj zvem vam sporočim. ker to kar počnejo oz. bi naredili je po vsej moji logiki nezakonito.
ja in še nekaj, če nekdo ne plača obrok, pa je vmes poravnal že za 12000 evrov obveznosti še ne pomeni, da je neplačnik! Treba pomisliti tudi na to, da se včasih kaj zalomi. Zato pa se temu reče nepredvidljiva življensjka situacija. In ja fantje, človek bi pričakoval malo več empatije.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Zavarovanje je v celoti poplačano (zavarovanje uveljavljam še iz te stare police).

Problem so neplačani obroki leasinga, denar od zavarovalnice pa pride k lastniku - leasing hiši. Banke si tradicionalno naprej pokrijejo svoje terjatve.

ideep

Zelenc'
25. jul 2012
11
0
1
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Zvarovalna polica pri Generaliju je pokrita v celoti. 3.6. se mi je zavarovanje končalo in sem tako zavraovala avto pri drugi zavarovalnici. Škodo uveljavljam še iz strae police - generali.