Sendvič brez majoneze ?

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
Zakaj se razburjaš?
Samo razloži mi, kako narediti majonezo s 25% maščobe, v kateri je samo olje, ki je 100% maščoba.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Zakaj se razburjaš?
Samo razloži mi, kako narediti majonezo s 25% maščobe, v kateri je samo olje, ki je 100% maščoba.

Eh sta vidva čudna .. bom posegel kot mediator vmes.

Tvoja majoneza je prava majoneza .. ima 80% rastilskega olja, jajce, sol, nekaj začimb in malo vode.

Njegova majoneza je "light" in ima samo 25% olja, ostalo je voda in nadomestek, ki vodo zgosti (drugače se nebi).

Torej oba imata prav ... ok?
cheer.gif
 

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Zakaj se razburjaš?
Samo razloži mi, kako narediti majonezo s 25% maščobe, v kateri je samo olje, ki je 100% maščoba.

Pa kje si ti videl majonezo, ki je narejena samo iz olja?????????? To je potem olje, ne pa majoneza.
 

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
To ravno pravim. Prava majoneza je iz olja...če pa dajo v tvojo druge sestavine za zgoščevanje, pa še kaj, pa je jaz ne bi hotel jest
smile-1.gif
 

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Citiram:
AVTOR: shumnick
Clan od: 5.3.2006, poslanih sporocil:29

PoslanoPoslano - 5.3.2006 22:44:10
Žalosten
Draga Marinka, majoneza se dela iz rumenjakov in ne iz celih jajc.
Zatorej:
V rumenjake dodajte majhno žličko gorčice ( za okus in start pri tvorjenju emulzije, mešanice olja in vode ) , sol in zacnite mešati. Med neprestanim mešanjem dodajajte olje v tankem curku ( mešati smete v čemer koli, jaz sam sem naredil majonezo že s starim lesenim šprudlerjem za mešanje mase za palačinke ) majoneza bo sprva želatinasta, z mešanjem pa vedno bolj čvrsta. Zmotno je mnenje, da v majonezo vtepamo zrak in da zato postaja vedno bolj svetla, z mešanjem razbijamo molekule maščobe v vodi ( rumenjaku ). Majoneza iz celih jajc je tudi mojim ušesom, vsega hudega vajenim, nekaj povsem in docela novega in v kolikor se pripeti, da taka majoneza uspe, se to zgodi receptu navkljub.

Še ob rob en majhen trik iz babičine kuhinje, v poletnem času, ko je viskoznost olja zaradi visokih temperatur večja in to otežuje stepanje majoneze, so babice med surove rumenjake vmešale kak trdo kuhan rumenjak - taka majoneza uspe 100%!!

Še na kulinariki ne morejo vkup prit o majonezi...
stupid-1.gif