Citat:
Citiram:
AVTOR: shumnick
Clan od: 5.3.2006, poslanih sporocil:29
PoslanoPoslano - 5.3.2006 22:44:10
Žalosten
Draga Marinka, majoneza se dela iz rumenjakov in ne iz celih jajc.
Zatorej:
V rumenjake dodajte majhno žličko gorčice ( za okus in start pri tvorjenju emulzije, mešanice olja in vode ) , sol in zacnite mešati. Med neprestanim mešanjem dodajajte olje v tankem curku ( mešati smete v čemer koli, jaz sam sem naredil majonezo že s starim lesenim šprudlerjem za mešanje mase za palačinke ) majoneza bo sprva želatinasta, z mešanjem pa vedno bolj čvrsta. Zmotno je mnenje, da v majonezo vtepamo zrak in da zato postaja vedno bolj svetla, z mešanjem razbijamo molekule maščobe v vodi ( rumenjaku ). Majoneza iz celih jajc je tudi mojim ušesom, vsega hudega vajenim, nekaj povsem in docela novega in v kolikor se pripeti, da taka majoneza uspe, se to zgodi receptu navkljub.
Še ob rob en majhen trik iz babičine kuhinje, v poletnem času, ko je viskoznost olja zaradi visokih temperatur večja in to otežuje stepanje majoneze, so babice med surove rumenjake vmešale kak trdo kuhan rumenjak - taka majoneza uspe 100%!!