Se lahko reši motor avta ki je bil 2 tedna v reki?

Rsk

Fizikalc
31. maj 2016
151
54
28
Kolega je kupil točno tegale mercedesa, na sliki v spodnjem linku
http://m.slovenskenovice.si/novice/slovenija/huda-ura-v-vodi-obticala-dva-avtomobila
Za male pare ga je kupil od pacienta, ki je zapeljal v vodo. Avto je očistil, zamenjal olje, filtre, vozil 2 leti brez problema, dokler ga ni prodal naprej
aplauz.gif

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Dva tedna ni nič, motor je znotraj ves v olju in če ne gre za res stara jajca, sta verjetno blok in glava iz alu zlitine.

Največji problem če je voda šla skozi sesalne kanale v valje. V takem primeru ne smeš zavrtet motorja ker boš zelo verjetno uničil ojnice in še kaj (razlog je preprost, motor tudi približno ne more stisnit vode tako kot to naredi z mešanico in ojnica bo popustila pod kompresijo prej kot blok motorja).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Asdfghjik pravi:
Motor je bil prizgan ampak mislim da v trenutku stika z vodo elektronika zapre vse dovode?

A mi lahko pojasnis od kje take ideje folku, katera elektronika to, tista ki je tudi pod vodo? Se mi zdi iste branjevske fore kot ko turbina vklopi itd

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Največji problem če je voda šla skozi sesalne kanale v valje. V takem primeru ne smeš zavrtet motorja ker boš zelo verjetno uničil ojnice in še kaj (razlog je preprost, motor tudi približno ne more stisnit vode tako kot to naredi z mešanico in ojnica bo popustila pod kompresijo prej kot blok motorja).

Poglej si video, ki sem ga dal zgoraj. Odmontiraš svečke, preden zavrtiš motor.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

Poglej si video, ki sem ga dal zgoraj. Odmontiraš svečke, preden zavrtiš motor.

Saj dobro vem. Kaj pa če je dizel, brez grelnih svečk?
grims-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Šobe ven. Na traktorju je bilo čisto preprosto, ko smo ga zvrnili
smile-1.gif

Če motor ni v praven položaju, lahko olje steče na vrh bata in enako povije marsikaj. Torej teoretično ima vsak današnji motor neko luknjo skozi katero dobiva ali gorivo pod visokim pritiskom ali iskro.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Reklama iz leta 70 ali 80 je bila narejena tako, da so spačka porilini v vodo, ga izvlekli, našpricali motor z WD40, vžgali in opeljali,...ne najdem pa tega na youtubu, strange
smile-1.gif
in tudi ne vem ali je bila reklama za wd40 ali spačka hehe

slo91

Pripravnik
26. jul 2007
435
2
18
Ljubljana
Gre. Potrebuješ veliko, ampak res veliko, posodo/škatlo, ki jo napolniš z rižem. Avto potopiš v riž, počakaš 40 noči in zadeva je urejena.

lp

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Zmago1 pravi:
Reklama iz leta 70 ali 80 je bila narejena tako, da so spačka porilini v vodo, ga izvlekli, našpricali motor z WD40, vžgali in opeljali,...ne najdem pa tega na youtubu, strange
smile-1.gif
in tudi ne vem ali je bila reklama za wd40 ali spačka hehe
Ja, samo v reklamah najprej posnamejo vžig, potem ga dajo pa v vodo.
evil.gif