Mešaš hruške in jabolka, oz. zato je v SLO tako kot je
Citat:
Uporabnik ClAy pravi:
Delam že to 5 let, pa še bom delal naprej. Jaz lahko kot fizična oseba kupim npr. 10 računalnikov in z tem, ko jaz kupim oz. plačam računalnik, le ta postane moja last in z njim lahko delam karkoli. In se lahko sam odločim, da bom računalnik prodal, 5 sekund po tem, ko bom ga plačal in dobil račun.
Če boš kupil 10 računalnikov jih potem preprodal, to nakazuje na pridobitno dejavnost, tudi če boš imel 10 različnih... je pa veliko
odvisno od tega kako ti nastopiš pri prodaji... če boš rekel, da si kupil 10kom, ker si gradil super računalnik a ga potem nisi rabil
in sedaj razprodajaš... je drugače kot če napišeš, prodajam 10 računalnikov tipa tega in tega, če želite dobavim še takega in takega
oz. po naročilu...
Citat:
Isti primer so npr delnice. Jaz jih danes kupim za 5€, čez 10 dni bodo pa delnice vredne 7 €. jaz bom delnice nekomu prodal in plačal še kar je pač treba, a to je tudi prekupčevanje.
Delnice so specifične, saj za njih veljajo posebna pravila in ne moreš jih kupiti na bolhi na cash, ampak gredo transakcije preko
računov in posrednikov, kateri vse poročajo naprej, zavedeno je kdaj si kupil, za koliko kupil, koliko si naredil dobička, če si ga
in država z instrumenti dobi davek na dobiček (seveda če si ga ustvaril) in za to ne rabiš podjejta... je vse transparentno in država
dobil svoj kos pogače...
Citat:
Kaj se dogaja pri mobilnih operaterjih. Nekdo ima bon za 200 € podpiše aneks, kupi aparat, zraven tega je pa že bodoči lastnik mobitela, ki si mobitel ogleda in ti da denar. To govorim, če si kot fizična oseba.
Hja, praviloma bi moral ta "dobiček" prijaviti v dohodnino
... je pa to enkraten posel, saj ena oseba ne more dobiti od telekoma 10 bonov in jih tako preprodati naprej...
Včasih ko je bil še prometni davek, je veljalo, da je obdavčena vsaka stvar s 5%, ki jo preprodaš naprej... seveda nihče ni prijavljal na
upravni enoti da je prodal kolo za 20.000din in potem plačal PD, bilo je pa to neizogibno pri preprodaji avta, saj če si hotel urediti lastništvo, ga je bilo potrebno prepisati na UE, in potem plačati še 5% prometni davek... no ko je Janša to ukinil, so preprodajalcem
ki so prodajali kot fizične osebe naredil ogromno uslugo