Citat:
Uporabnik pivce pravi:
Pozdravljeni pivovarci
Po branju tega foruma (ne še v celoti) in knjige How to brew sem se odločil da poskusim še sam. Delam Sccottish style heavy ale (16l) z 1kg DME-dark. Tudi kvasovke sem kupil posebej in jih rehidriral pri cca. 25°C. Ko sem dodal ohlajeno pivino sterilizirani vodi je imelo vse skupaj cca 25, 24°C in sem nato aeriral. Dodal sem še kvas in malo premešal in nato postavil v prostor s temperaturo 19-21°C. Po nekje 6h urah je začelo lepo brbotati v vehi a se je po 24 urah popolnoma umirilo, kar se mi zdi prekmalu![]()
![]()
Kakšne kvasovke si dal?
Ker recimo ugibam, če si imel 25C ko si dodal kvasovke in si potem pivo dal na 20C se v 6h ni shladilo na 20C ampak je imelo precej višjo temperaturo. Recimo safale s-04 je nad 22C monstrum in ti lahko prevre v enem dnevu, če imaš srečo oz. dovolj velik fermentor brez posledic za zunanje okolje (metanje pene čez veho).
Pa kot rečeno tesnjenje fementorja je relativna stvar, če imaš nivo vode v vehi v levelu (oba dela šalčke enako) skoraj 100% ni popolne tesnosti.