Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Pocast, kako kaj napredujes z izdelavo lauter tun v cisterni za vino? Ali o cem si ze govoril? Zasledil sem, da je lažno dno odmaknjeno samo 2 cm od dna zato, da ne pride do vakuma med pretakanjem. Tako da naj bi bil ventil za odtok sladu postavljen malo nad lažnim dnom, da ni potem nič zraka vmes. Torej izpust na dnu cisterne in speljana pipica malo nad lažnim dnom, kjer se slad izeka v ekspanzijsko posodo iz katere potem precrpavas v kotel. Potem sledi pa fly sparge. Imas kaj podobnega narejenega ali v mislih?
Sm bil zdej en teden na morju, zato pozen odgovor.
Ja, oprema je doma! tako da sem včiri prviš po dveh mesecih varil in sicer dve različni rundi (ne priporočam v enem dnevu
)
Z opremo je tko: Cisterna ima lažno dno, odmaknjeno 2 cm od realnega z luknjicam en milimeter (cedi mi fenomenalno)
Tik nad realnim dnem mam pipico za odtok pivine. Drozgalnik mi deluje odlično, edino moral ga bom izolirati, ker sedaj mi je temperatura prehitro padala, zato bo pomoje tudi izkoristek slabši. Ga bom celega prelimal z stiroporjem, nato pa oblekel v les.
Kar se tiče gretja vode ter kuhanja pivine, sem pa prešel iz plina na drva. Kupil sem alfa kotel in je super. Zadeve precej prej zavrejo in izkoristek drv je odličen. Moraš pa malo bolj mešat, drugače ti hitro karamelizira pivina
Bom dal še slike gor v prihajajočih dneh.