Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Mogoče si zadnjič hladil s toplo vodo, se tudi meni zgodi ker ponavadi nalivam vedno na začetku toplo vodo in ostane ročka pipe v takem položaju!
evil.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Pocast, kako kaj napredujes z izdelavo lauter tun v cisterni za vino? Ali o cem si ze govoril? Zasledil sem, da je lažno dno odmaknjeno samo 2 cm od dna zato, da ne pride do vakuma med pretakanjem. Tako da naj bi bil ventil za odtok sladu postavljen malo nad lažnim dnom, da ni potem nič zraka vmes. Torej izpust na dnu cisterne in speljana pipica malo nad lažnim dnom, kjer se slad izeka v ekspanzijsko posodo iz katere potem precrpavas v kotel. Potem sledi pa fly sparge. Imas kaj podobnega narejenega ali v mislih?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Evo, nova nedelja, nov brew day
smile-1.gif
Danes poskušam nekaj malo drugačnega. Včeraj sem na youtube gledal epizodo Brewing TV, kjer so pospravljali omare in varili pivo iz sestavin, ki so ostale od prejšnjih sarž. Pri eni od varjant so uporabili kvasovke iz usedline, ki je ostala pri prejšnji fermentaciji.

Doma nimam kvasa v vrečki, imam pa en fermentor, v katerem se je primarna fermentacija zaključila. Ker enostavno ne gre brez varjenja, sem se odločil, da probam reciklirati kvas, ki je ostal
smile-1.gif


Namenoma sem izbral zelo enostaven recept, da ne bom testiral preveč spremenljivk naenkrat. 100% vienna malt, magnum, styrian golding. BIAB, drozganje v pečici pri konstantni temperaturi.

Čez 15 minut bom dal zadevo iz pečice in začel z vrenjem. Ko pivino ohladim nameravam zliti kar direktno na usedlino, dobro prezračiti in to je to.

Poročam o rezultatih. Mnenja in nasveti dobrodošli
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
V usedlini imas prevec kvasa, racunaj da je en deci usedline dovolj za 10l pivine. Ce das pivo na staro kvasno posteljico bo kvas zacel fermentacijo takoj, skoraj brez laga. Ce je kvas star lahko privede do cudnih priokusov, pa vec kvasa pomeni da lahko ze zaradi tega postane okus piva drugacen.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Hvala.

V fermentorju je cca. 1 liter usedline tako na uč, jaz pa ciljam na cca. 12 litrov pivine. Torej, moram pobrati ven velik del usedline.

Sicer je pa kvas star 8 dni. To je od tiste "čudno dišeče" sarže, ki sem jo omenjal par postov višje. Zadeva se po parih dneh bistveno popravila. Skoraj ni več čudnih vonjav.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
2 dcl imas dovolj oz. vrh glave. Tako da raje odlij stran visek, s tem bos kvas prisilil v to da se namnozi in bos imel svez kvas ki bo bolje opravil delo. Pa racunaj na to da je vecina kvasa na vrhu usedline, spodaj imas samo nekvalitetne beljakovine in trde ostanke prejsnega batcha. Ce bos odlival stran se zna zgodit da ti ostane samo sranje z malo kvasa, raje prej pomesaj usedlino in potem odlij istanek, s tem bos dobil neko srednjo kvaliteto vsega in za tisto upostevaj 1-2dcl.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Hvala. Sem premešal in pustil not 2 do 3 deci kvasa. Ostalo sem dal v kozarec za vlaganje. A je možno to uporabiš še za kak naslednji batch? Koliko časa to drži v hladilniku? Pa, a je treba dodajati mogoče kaj pivine zraven, da ima kvas hrano, ali se kar pusti tako kot je?
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me razlika med suhim in tekočim kvasom. Kupil bi kvas Wyeast 3056 bavarian za izdelavo pšeničnega piva je pa v tekoči oblika.
Zanima me ali ga kar zlijem v fermentor ali ga moram kaj prej rehidrirat?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Hvala. Sem premešal in pustil not 2 do 3 deci kvasa. Ostalo sem dal v kozarec za vlaganje. A je možno to uporabiš še za kak naslednji batch? Koliko časa to drži v hladilniku? Pa, a je treba dodajati mogoče kaj pivine zraven, da ima kvas hrano, ali se kar pusti tako kot je?

O kvasu sem pisal nekej v temi nazaj, na splošno pa je kvas dobro "oprat" tako da se dobi čimbolj čistega. Če ga ne opereš ga uporabi tam v roku tedna ali dveh, drugače bo usedlina lahko povzročala težave pri novem pivu. Kvasovke s časom umirajo in jih bo vedno manj aktivnih, tiste ki bodo aktivne pa bodo v slabi kondiciji. Zato se kvas spravi čimbolj čist, v neki majhni količini (recimo epruventka, tam med 20-50ml) in se ga ob ponovni rabi namnoži s pomočjo "starterja". Brez takega načina tvegaš da boš dobil slab kvas ki bo naredil pivo zanič. Za dirketno pitchanje sicer recimo da čist kvas lahko porabiš tja do meseca ali dveh.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Zanima me razlika med suhim in tekočim kvasom. Kupil bi kvas Wyeast 3056 bavarian za izdelavo pšeničnega piva je pa v tekoči oblika.
Zanima me ali ga kar zlijem v fermentor ali ga moram kaj prej rehidrirat?

Če imaš "activator" package (vrečke) potem dejansko en dan prej aktiviraš kvas tako da predreš vrečko s kvasom ki se potem zlije skupaj s "hrano" in v 24h naredi "starter". Potem to vpliješ v pivo.

Če uporabiš pa klasične "epruvetke" moraš pa starter naredit ročno. Obvezno.

Samo vlit epruvetko v pivo ne bo dobra ideja, kvas je šibek in ga je malo tako da po vsej verjetnosti ne bo dobro opravil svojega dela.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem prebral tele tutoriale o pranju kvasa in pogledal par zadev na youtubu. Današnjo saržo sem zlil kar direktno na posteljico in trenutno že veselo brbota. Vem, da je s04 hiter, ampak tole je bilo ekstra hitro
smile-1.gif
Bomo videli, kako bo zadeva izpadla.

Slab liter tiste usedline sem pa spravil v kozarec in zalil z vodo. Ampak je usedline kar veliko, tako, da bom ven dobil mogoče dober 1 do 2 deci uporabnega kvasa, ki ga bom jutri ali v torek porabil za pumpkin ale.

Sicer si bom pa raje naredil malo bolj konkretno zalogo kvasa v vrečkah. Tole reciklažo bom pa prakticiral samo kot izhod v sili.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Reciklaža je čisto ok če se držiš pravil. Prinaša pa nekaj tveganja, recimo če je primarni batch okužen boš z reciklažo uspešno okužil vse ostale v katere boš dal tak kvas. Tudi sama vitalnost in kvaliteta kvasa je lahko vprašljiva.

Sam kar veliko recikliram kvas ker enostavno ko delam 10l batche je malce "drago" dajat 3-4EUR za vrečko kvasa (to predstavlja potem 80% stroška surovin).
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Hmm. A daš celo vrečko v 10 litrov? Jaz stresem not pol vrečke, pa zaenkrat nisem imel težav. Vedno se fermentacija začne precej hitro pa FG sem imel do zdaj vedno v pričakovanih okvirih.

A je kakšna prednost, če daš več kvasa?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Se držim priporočenih pitch rate-ov, glede na to da delam ponavadi piva nad 5% alkohola pa fermentiram zadnje čase pri dokaj nizki temperaturi (okoli 16C za S-04) je ena vrečka za 10l ravno prav.

Uporabljam pa tale kalkulator.

Prednost? Predvsem imaš pri underpitchingu (premalo kvasa) več možnosti za okužbo, več možnosti da bo fermentacija prezgodaj končana (visok FG), več možnosti za razne slabe "priokuse" ipd.! Skratka več možnosti je da rata pivo slabo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V usedlini imas prevec kvasa, racunaj da je en deci usedline dovolj za 10l pivine. Ce das pivo na staro kvasno posteljico bo kvas zacel fermentacijo takoj, skoraj brez laga. Ce je kvas star lahko privede do cudnih priokusov, pa vec kvasa pomeni da lahko ze zaradi tega postane okus piva drugacen.

No tole sem sam naredil nekaj časa nazaj in kot si rekel, se je fermentacija (divja) začela takoj. Bili so priokusi, zanimivo ravno to je blo svaku pa ful dobro. Če bom še kdaj vlival na posteljico bom poskrbel, da bo pivina ohlajena na 18 stopinj, pa da vidmo pol priokuse.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Meni je tale recikliran s-04 danes že nehal spuščat balončke v vehi
smile-1.gif
Zgleda, da je res hitro opravil svoje. Me res zanima kako bo zadeva izpadla.

Včeraj in danes sem potem opral še tisti drug del kvasa. Dobil sem cca. 1,5 deci čistega kvasa, ostalo je bila vsedlina. Pa ker je bila zadeva ravno pri roki sem zakuhal še pumpkin ale, ki sem ga imel v načrtu že nekaj časa.

Najprej sem narezal bučo na koščke in jo dal za dobro uro v pečico. Ko sem vzel ven sem se komaj zadržal, da nisem vsega pojedel
smile-1.gif
Potem sem pa danes prvič preizkusil drozganje z vrečko v hladilni torbi. Zadeva je malo bolj priročna kot BIAB v loncu. Boljše drži temperaturo. Vmes mi ni bilo treba popravljati temperature. Pa zdaj lahko drozgam 15 litrov + cca. 4 kile slada brez skrbi, da bom polil.

Par slikic:
https://www.dropbox.com/sc/pxmklma0r9upmwq/AAAWxgCz1FZsvOcZqoUkN3_Ma
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Lepo. Bučke so tiste okrasne tavelike (za prašiče)? Sam sicer nerad eksperimentiram s temi surovinami, ampak pumpkin ale je v ZDA za hallowen že skoraj taka klasika kot pri nas potica za veliko noč. Pa glede na presežke okrasnih buč bom mogoče tudi sam naredil enega!
grin1.gif


Glede drozganja, tudi z BIABom v loncu se da lepo držat temperaturo. Moraš poskrbet za izolacijo kar pri meni zgleda tako da zavijem lonec v eno staro "plažno" brisačo. Dodatna prednost je da z BIABom v loncu nad "ognjem" lažje delaš večstopenjsko drozganje in jasno tudi mashout temperaturo lahko dosežeš s celotno drozgo. Zaradi teh parih malenkosti sam z BIAB dosežem 85% efektivnost, medtem ko s klasičnim drozganjem cca. 75% pri malih batchih (10l). Pa nekako je tudi BIAB precej lažje izvest, porabi se pol manj opreme in nastane precej manj svinjarije. (ok v tvojem hibridnem načinu imaš na koncu več za oprat samo hladilno torbo)
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Bučka je hokaido. Pač, te, ki so zdaj v sezoni in se uporabljajo za razne juhe. Ko jo spečeš v pečici je precej sladka in ima okus po kostanju.

Kar se pa BIAB in temperatur tiče imaš pa prav. Jaz običajno dam lonec v pečico na cca. 60 stopinj in ful dobro drži temperaturo. Problem je, ker imam premajhen lonec. Potem pa delam manjše batche, partial mash ali pa naredim gostejšo pivino in potem dodajam vodo, da pridem do ustrezne gostote oz. količine. Za ta tavelik lonec pa še nimam pokrovke, pa za 10l batch se mi zdi malo prevelik in preokoren.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
V fermentorju imam pale ale 20L pa mi je v prostoru padla temperatura na 20°C na začetku je bila 23°C sedaj je že 8 dni v fermentorju pa me zanima ali bo kaj uplivalo na okus kvas je US-05.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.