Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Pripravljam nov recept za pivo 40L:
Pilsen 60%
Wheat 15%
Munich 25%
Hmelj styrian Golding 65g 60min
Styrian Golding 10g 10min za aromo
Kvas US-05 2 paketka
Pokomentirajte če bo za kaj piva iz tega!
Pa če bi napisali še kakšen stil piva želite naredit ali vsaj kaj se od piva pričakuje?!
Tole zgoraj bo ratal zelo svetel angleški pale ale z izrazitim okusom sladu in mogoče priokusom pšenice pa verjetno tudi nekaj motnosti. Če ti je to cool kar naredi, drugače lahko znižaš pšenico ker se jo ne bo čutilo oz. v nek pale ale ne spada, za malce "proteinov" za peno je dovolj pod 5% pšeničnega sladu. Pa hmelja za aromo je občutno premalo za klasičen angleški "bitter", po drugi strani ni neke sladkobe (manjka karamelni slad) s čimer bi recimo dobil "škotski" ale.
Osebno bi torej ali:
- šel v bolj sladek ale in dodal namesto pšenice srednje temen karamelni slad (5% pšenice lahko pustiš), drozganje v sweet profilu. Tu bi šel delat tudi bolj močno pivo, recimo 5.5% alkohola dalje
- šel bolj v angleški stil in samo spustil pšenico na 5%, ostalo lahko pustiš kot je samo delaj vsaj medium profil ker ni karamelnega sladu. Bi pa vsekakor dvignil hmelj v sorazmernosti do stopnje alkohola, torej če se dela tam ESB komot daš tudi 4x toliko hmelja, če delaš pa kaj lažjega lahko pa ostane tudi tako