Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
no pa je šlo danes 60l piva,
iz fermentorja direkt v kanalizacijo :-(((

Lahko poves kaj vec?

Sicer pa sozalje!
tongue-1.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
delal sem belgijski ale, uporabil kvas US5, OG bila nekje 1.050 FG 1.010. Cel dopoldan pral flaše in imel vse pripravljeno za flaširanje , ko odprem fermentor je že čudno smrdelo, ko pa probam, pa ni bilo za piti, precej kiselkast okus. V fermentorju je bilo nekje 1 mesec, vendar so po moje bile temperature prostora previsoke nekje 28C. Vrelo tudi ni tako burno kot ponavadi sicer sem ponavadil dal T58.
Eto to je to, moram se malo ohladit pa bomo spet probali.
 

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
glede pump, jaz sem naredil HERMS po hrvaškem forumu, HLT 60 l in moči 6 kwh, katrega temperaturo reguliram preko home made PIDa (http://raspibrew.com/). Ostalo je iz 50l sodov, 2x gorenje pumpi pralni stroj - cena 20€, hitre spojke so pa kovinske iz Merkurja. Pumpe morajo imeti vsaj 20l/min pretoka. Mašinerija preizkušno dela bp.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Fernig pravi:
glede pump, jaz sem naredil HERMS po hrvaškem forumu, HLT 60 l in moči 6 kwh, katrega temperaturo reguliram preko home made PIDa (http://raspibrew.com/). Ostalo je iz 50l sodov, 2x gorenje pumpi pralni stroj - cena 20€, hitre spojke so pa kovinske iz Merkurja. Pumpe morajo imeti vsaj 20l/min pretoka. Mašinerija preizkušno dela bp.

Kako je pa z temi pumpami in food grade (torej ali so primerne da skozi njih teče stvar katero boš zauživ + ali gre skupaj z phjem od pive
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Borut, škoda ker si že zlil, jaz bi vseen flaširal, pa upal na najboljše, mogoče ti je pa ratu lambic, ker ti so mal bl kisli
wink-1.gif
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
delal sem belgijski ale, uporabil kvas US5, OG bila nekje 1.050 FG 1.010. Cel dopoldan pral flaše in imel vse pripravljeno za flaširanje , ko odprem fermentor je že čudno smrdelo, ko pa probam, pa ni bilo za piti, precej kiselkast okus. V fermentorju je bilo nekje 1 mesec, vendar so po moje bile temperature prostora previsoke nekje 28C. Vrelo tudi ni tako burno kot ponavadi sicer sem ponavadil dal T58.
Eto to je to, moram se malo ohladit pa bomo spet probali.

V tem mesecu nisi nič degustiral? Jaz vsakih par dni malo posamplam. Če fermentor nima pipice, je sicer bolj rizično.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
ne degustiral nisem, ker imam stekleni fermentor brez pipice in nisem odpiral. Drugače okus se mi je zdel odvraten in sem zlil.
Ali bi obstajalo kakšno zdravilo??
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
delal sem belgijski ale, uporabil kvas US5, OG bila nekje 1.050 FG 1.010. Cel dopoldan pral flaše in imel vse pripravljeno za flaširanje , ko odprem fermentor je že čudno smrdelo, ko pa probam, pa ni bilo za piti, precej kiselkast okus. V fermentorju je bilo nekje 1 mesec, vendar so po moje bile temperature prostora previsoke nekje 28C. Vrelo tudi ni tako burno kot ponavadi sicer sem ponavadil dal T58.
Eto to je to, moram se malo ohladit pa bomo spet probali.

Kakšni vidni znaki okužbe?

Mogoče si prehitro obupal, sicer sam nimam še kakšne slabe izkušnje (tok tok) ampak par pirov je bilo pa po okusu, sploh pa vonju pred in med stekleničenjem obupnih. Da ne govorimo o vonjih med izdelavo lagerjev kjer te mine da bi kdaj tisto sploh pil!
grin1.gif


Sicer če si imel na tako visoki temperaturi je lahko prišlo do kisanja, ampak tu je bistvena stvar še kisik. Se pravi če ni že na začetku bila pivina okužena s kislinskimi bakteriami (glej sliko spodaj), potem je malo verjetno da bi se pivo v fermentorju kar tako na hitro skisalo.

A fermentacije je potekala na normalnih temperautrah? Če si imel ves čas 28C potem je lahko prišlo do tvorrbe višjih alkoholov, ki v večini primerov dajejo neužiten okus, ti alkoholi tudi radi hitro oksidirajo (se skisajo) za razliko od etanola.

No drugič spravi par stekelnic da vidiš kakšen bi bil končni okus.

Okužba z (anaerobnimi) mlečnokislinskimi bakterijami je ponavadi vidna kot:

 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
no sicer po pravici povedano še nisem zlil v kanalizacijo, sem pa res pred tem, sem pa imel danes cel dan fermentor odprti brez pokrova- je to problem??, ok jutri bom poslikal ne zglega tak kot na fotkah zgoraj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ni neke panike če si imel odprt fermentor, itak je narjeno pivo dokaj "sterilno" tako da karkoli bi padlo noter ima malo možnosti za preživetje!
grin1.gif


Najbolj je nevaren kisik ampak v fermentorju je itak na vrhu "posteljica" iz co2j tako da če nisi nič mešal in vrtinčil zraka ni sile.

Če imaš na vrhu skorjo ki kaže okužbo je lahko okužba posledica mlečnokislinskih bakterij, te lahko dajo kisel okus so pa recimo tudi "bistveni" del belgijskih kislih piv tako da pivo tehnično ni pokvarjeno!
cheer.gif


Ali se splača tvegat in stekleničit ti pa ne morem svetovat, mogoče če si prišel tako daleč dej za foro eno pivo stekelniči, pusti 3 dni na toplem in potem daj za dva dni v hladilnik. Probaj če je užitno, če je stekleniči ostalo, če ni zavrži.

Aja "pokvarjena" piva ki imajo malce več alkohola (5+%) pa ne vsebujejo ravno veliko žganega sladu (stout ipd.) oz. niso pretirano hmeljena se lahko uporabi tudi za izdelavo kisa. Sam imam plan v kratkem načrtno naredit malce kisa!
evil.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
hvala utiševalec, bom pa kis po žličkah pil :)
na vrhu ni skorje tu in tam kakšna fleka , drugače pa je zelo čisto, mislim ni motno
Pošlji še recept za kis.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Alkohol (etanol) se bo predelal v kis če izpolniš dva oz. tri pogoje:
- so prisotne ocetnokislinske bakterije
- je prisoten kisik
- je dovolj visoka temperatura

Prvi pogoj je nekako izpolnjen že sam po sebi ker ker ocetnokislinske bakterije se nahajajo v zraku in so v določeni količini prisotne tudi v pivu. Pametno je sicer pospešit izdelavo kisa tako da dodaš "gobo" (kolonija bakterij) iz kakšnega domačega kisa (ponavadi nastane sama od sebe v domačem kisu). Za kisik poskrbiš tako da po koncu fermentacije pivo prezračiš (aeriraš) oz. pustiš posodo kjer delaš kis odprto (daš na vrh neko gazo da ne pade noter vso sranje in mrčes). Temperatura je primerna pa sobna oz. držiš nad 20C, tja do 30C je čisto ok. Kisanje poteka počasneje kot pa alkoholna fermentacija, če dodaš gobo potem traja tam mesec do dva. brez gobe lahko tudi pol leta ali več. Kis rabi tudi nekaj časa da se "uleže" tako da ga po končanem kisanju pretočiš (preko cedila) v steklenice in hraniš na hladnem.

Vsak % alkohola da približno enak % kisline, torej 5% alkohola bo dalo 5% kis. Nekako za "konzumacijo" je idealen kis med 5-7% zato je pa bolj močno pivo idealno za kis.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Nč proč metat!
Jaz sm fermentiral že na 36 stopinj celzija, pa je ratalo po 3 mesecih pivo čist vredu.
Ti sam lepo sflaširaj, pa shrani kot običajno, če nvjo flaše streljale, oz. če ne boš imel pri odpiranju fontan, je pomoje to to, razn če bo res prov neužitno.
Pivo je tolk širok pojem....tudi kiselkasta piva so zelo cenjena.
Tako da kar korajžno, pa seveda poročat.
smirk-1.gif
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Jaz sem ne dolgo nazaj dodal polovici becha seisona maline, in pustil 2 tedna v sekundarcu.
Ko sem pogledel se je tudi že nabrala "golazen", sicer samo na malinah kar me je malo pomirilo. Kasneje pa še bolje ko sem poiskusil in ugotovil da je pivo bp. Zanimiva izkušnja sicer.

 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
tako zgleda moja zadeva
2072403-IMG_5445.JPG
 

Priponke

  • 2072403-IMG_5445.JPG
    2072403-IMG_5445.JPG
    132,3 KB · Ogledi: 282
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Borut: Ne morm trditi zagotovo, vendar se mi zdi da imaš kar veliko robe na vrhu pivine, kar bi znalo nakazovati na kakšna okužbo, čeprav po videzu dvomim da bi šlo za bakterijsko okužbo, prej kako plesen. Če ne celo kvas?
Na tvojem mestu bi še vedno flaširal in pustil času čas...konec koncev, morebitna plesen bo ostala na vrhu pivine,sam ne nč mešat.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik miskon pravi:
Jaz sem ne dolgo nazaj dodal polovici becha seisona maline, in pustil 2 tedna v sekundarcu.
Ko sem pogledel se je tudi že nabrala "golazen", sicer samo na malinah kar me je malo pomirilo. Kasneje pa še bolje ko sem poiskusil in ugotovil da je pivo bp. Zanimiva izkušnja sicer.


Ufff, korajžno!
cool-1.gif

Jz si to še nism upal, sm sicer dal notr češnje (predhodno obdelane v mikorvalovki, da je vse živo pocrkal).
Da bi dal pa kar direkt, sem se pa bal da se bo skisal, kakšen je bil pa okus končnega produkta?

Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
tako zgleda moja zadeva

Meni deluje kot ostanek kvasa. US5 nima dobre sedimentacije in plava kar velikokrat po vrhu kjer tvori take otočke. Sicer tako ekstremnega pojava sam še nisem doživel, je pa tudi res da nisem ravno ljubitelj in pogost uporabnik tega kvasa.

Torej ne prehitro obupat, kot rečeno če nočeš vsega stekleničit in izgubljat časa enostavno naredi par steklenic za test in se potem odloči. Upoštevaj da kar dobiš takoj po stekleničenju še ni zrelo pivo in da bo nak oncu izpadlo še boljše!
zmaga.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
po nasvetu Utiševalca, sem sflaširal 3 flaše. Sedaj jih bom imel 7 dni na sobni temperaturi, nato grejo v hladilnik.
Poročilo sledi po probi.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.