Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Delal sem eno izmed belgijskih variant piva, kjer uporabim pils slad in abbeye kvasovke, malo hmelja. Pojavlja se mi okus po žajfi, vendar ne v vseh flašah enako. Kolikor sem študiral zadevo, se zadeva pojavlja zaradi maščobnih kislin ... Palmer pravi takole glede nastanka http://howtobrew.com/book/section-4/is-my-beer-ruined/common-off-flavors, malo manj glede vzroka za to.
In seveda, da je zadeva bolj opazna pri lagerjih in svetlejših ter lažjih pivih. Ale-i so menda bolj odporni na to zaradi močnejšega okusa.
Alora, povzročitelj je menda (pre)topla primarna fermentacija v celoti ali pa delno. Vretje je potekalo med 18 in 22 st. celzija, kar se mi ne zdi ravno previsoka temp.. Kakšne izkušnje imate ostali z milnatim okusom? Na kaj moram paziti, da se mi to ne bo dogajalo ...?
Če ni v vseh steklenicah enako potem pride okus najbrž iz steklenic. Če si pomival z detergentom je tole lahko vzrok.
Poleg tistega kar piše pri palmerju je ena od opcij tudi uporaba klora v postopku fermentacije, klor pa lahko pride recimo iz vode (klorirana) ali pa zaradi uporabe razkužila (varekina). Če imaš zelo klorirano vodo oz. si pral stekelnice z varekino je lahko tudi to eden od razlogov.