Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Saj za kuhanje že imam 50 litrški inox lonec z mufno in pipco, kjer sem do zdaj zganjal BIAB (zadnjih 5 rund). Zdaj sem nabavil še en 50 litrški inox lonec in pa zgoraj navedeni grelnik (za kuhančka) velikosti 29 litrov za namene drozganja. Tu je bil pomemen električni grelec, da ga lahko na timer priključim, da si lahko vnaprej pripravim, kdaj hočem imeti vodo za drozganje pripravljeno.
Na srečo imam prijaznega soseda, ki je "metalac z opremo" in mi na lonce dodaja/vari mufne, v bodoče pa še termometre in ostale pipe, da povežem zadevo v 3 nivoje ... Tu morava sicer še pogledati, kako zašvasati ogrodje oz. stojalo vkup, da bo gravitacija delala svoje od grelca za vodo navzdol do lonca za kuhanje, pa koleščke za mobilnost po garaži, pa cedilo za drozganje da vse vkup zagrabim in na kompost vržem ...
Je še nekaj piva doma na zalogi za veliko koilčino dodatnih idej...
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Saj za kuhanje že imam 50 litrški inox lonec z mufno in pipco, kjer sem do zdaj zganjal BIAB (zadnjih 5 rund). Zdaj sem nabavil še en 50 litrški inox lonec in pa zgoraj navedeni grelnik (za kuhančka) velikosti 29 litrov za namene drozganja. Tu je bil pomemen električni grelec, da ga lahko na timer priključim, da si lahko vnaprej pripravim, kdaj hočem imeti vodo za drozganje pripravljeno.
Na srečo imam prijaznega soseda, ki je "metalac z opremo" in mi na lonce dodaja/vari mufne, v bodoče pa še termometre in ostale pipe, da povežem zadevo v 3 nivoje ... Tu morava sicer še pogledati, kako zašvasati ogrodje oz. stojalo vkup, da bo gravitacija delala svoje od grelca za vodo navzdol do lonca za kuhanje, pa koleščke za mobilnost po garaži, pa cedilo za drozganje da vse vkup zagrabim in na kompost vržem ...
Je še nekaj piva doma na zalogi za veliko koilčino dodatnih idej...
Ne zanašaj se preveč na te vgrajene temperametre, ker kot po pravilu kažejo preveč (ker lonec še dodatno greje vse skupaj), za kakšen sparge že, za mash pa niso dovolj točni...
Men je bil pa najbolj všeč apalvz po tvojem govoruCitat:
Uporabnik kalbo pravi:
Men je blo ok, sploh videt tok ljudi na kupu
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Tudi jaz ti držim pesti. Moj naslednji bo Wit.
Zanimiv izbor kvasa.
Jaz načrtujem bolj konvencionalen pristop z WB-06 in zaključek fermentacije nad 20 st.C
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Pozdravljeni. Pred kratkim sem se odločil, da tudi sam poizkusim narediti pivo. Kot popoln začetnik sem se seveda odločil, da začnem z ekstrakti, katerih bom preizusilčim več različnih, kasneje pa bo čas pokazal, kako in kaj. Moja prva runda je Better Brew Czech Pilsner. Namenoma sem naredil vse, kot je bilo v navodilih, da vidim, kaj bo prišlo iz tega. Na kratko: steriliziral, segrel ekstrakt, zmešal s 3l vrele vode in sladkorjem, dolil do 22l in ohladil na cca 24-25 stopinj, zmešal (kot nor), dodal kvasovke, zmešal, zaprl, izmeril začetno gostoto (1050). Ker je bilo okoli polnoči, ne vem, kdaj se je vretje začelo, zagotovo pa v manj kot 8 urah, saj so zjutraj mehurčki že lepo pljuvali skozi veho. Prvih par dni je vrelo približno enako, kasneje pa vsaj dan drastično manj (recimo po 3 dneh, mehurček na pol minute, naslednji dan na 3 minute, kasneje na pol ure, danes ,po 8 dneh, pa mehurčka še nisem zasledil - temp. je ves čas 22 stopinj). Sedaj par vprašanj:
1. Naj pustim do 14 dni, in potem izmerim gostoto ter flaširam? (kot sem razumel po številnih prebranih forumih in literaturi, je bolje pustiti dalje, kot premalo )
Kot naslednja imam na vrsti Bock Beer ter Dry Stout. naročil sem kvasovke S-04 za Stouta ter 34/70 za Bock Beer.
2. Kaj naj s kvasovkami, ki so priložene? Ali jih dam zraven oz. ali je lahko kvasovk v pivini preveč (kaj se lahko zgodi oz. gre narobe?)
Hvala in lp, Aleš
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Men je bil pa najbolj všeč apalvz po tvojem govoruCitat:
Uporabnik kalbo pravi:
Men je blo ok, sploh videt tok ljudi na kupu
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Pri zadnjem batchu sem preizkusil suho hmeljenje brez vrečke. Hmelj pa se ni posedel kot sem pričakoval in je skoraj po dveh tednih še vedno plava v pivu. Kako potem to prefiltrirate pri polnjenju brez da pride do oksidacije?