Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Men je blo ok, sploh videt tok ljudi na kupu
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Saj za kuhanje že imam 50 litrški inox lonec z mufno in pipco, kjer sem do zdaj zganjal BIAB (zadnjih 5 rund). Zdaj sem nabavil še en 50 litrški inox lonec in pa zgoraj navedeni grelnik (za kuhančka) velikosti 29 litrov za namene drozganja. Tu je bil pomemen električni grelec, da ga lahko na timer priključim, da si lahko vnaprej pripravim, kdaj hočem imeti vodo za drozganje pripravljeno.

Na srečo imam prijaznega soseda, ki je "metalac z opremo" in mi na lonce dodaja/vari mufne, v bodoče pa še termometre in ostale pipe, da povežem zadevo v 3 nivoje ... Tu morava sicer še pogledati, kako zašvasati ogrodje oz. stojalo vkup, da bo gravitacija delala svoje od grelca za vodo navzdol do lonca za kuhanje, pa koleščke za mobilnost po garaži, pa cedilo za drozganje da vse vkup zagrabim in na kompost vržem ...

Je še nekaj piva doma na zalogi za veliko koilčino dodatnih idej
smile-1.gif
...

Ne zanašaj se preveč na te vgrajene temperametre, ker kot po pravilu kažejo preveč (ker lonec še dodatno greje vse skupaj), za kakšen sparge že, za mash pa niso dovolj točni...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Saj za kuhanje že imam 50 litrški inox lonec z mufno in pipco, kjer sem do zdaj zganjal BIAB (zadnjih 5 rund). Zdaj sem nabavil še en 50 litrški inox lonec in pa zgoraj navedeni grelnik (za kuhančka) velikosti 29 litrov za namene drozganja. Tu je bil pomemen električni grelec, da ga lahko na timer priključim, da si lahko vnaprej pripravim, kdaj hočem imeti vodo za drozganje pripravljeno.

Na srečo imam prijaznega soseda, ki je "metalac z opremo" in mi na lonce dodaja/vari mufne, v bodoče pa še termometre in ostale pipe, da povežem zadevo v 3 nivoje ... Tu morava sicer še pogledati, kako zašvasati ogrodje oz. stojalo vkup, da bo gravitacija delala svoje od grelca za vodo navzdol do lonca za kuhanje, pa koleščke za mobilnost po garaži, pa cedilo za drozganje da vse vkup zagrabim in na kompost vržem ...

Je še nekaj piva doma na zalogi za veliko koilčino dodatnih idej
smile-1.gif
...

Ne zanašaj se preveč na te vgrajene temperametre, ker kot po pravilu kažejo preveč (ker lonec še dodatno greje vse skupaj), za kakšen sparge že, za mash pa niso dovolj točni...

Mash-a sicer nisem mislil segrevati - temperaturo sem mislil kontrolirati z vodo iz grelca (in seveda pipe za hladno vodo). Saj za drozganje ne potrebujem vse vroče vode (32 litrov na 67 stC)..... ampak cca samo 10-15.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Naredil sem porterja in po dolgem času uporabil kvasovke US-05.
Sedaj po 14 dneh fermentacije na 18°c je še vedno veliko goste pene na vrhu.
Je to ok?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Evo, da opišem svoj prvi brew z neslajeno pšenico, upam da komu pomagam...
Delal sem belgijskega wita in sem ubral malo drugačno metodo kot sem sprva mislil in se pogovarjal tukaj na forumu.
Pšenice je bilo okrog 40 procentov, od tega 35% neslajene. Ostalo večina Pale ale, nekaj municha in nekaj ovsenih kosmičev.
Vso neslajeno pšenico sem zmlel (mleje se precej težje kot slajena ali ječmen) zato sem jo zmlel 4krat na različnih razmakih med valjema. Končno mletje je šlo čez z najmanjšim možnim razmakom. Med pšenico sem zmlel še 10% pale ale (encimi).
Pšenico sem drozgal na cca 60st. C pibližno pol ure. Nato sem drozgo zavrel (gelatinizacija).
Nato sem vrelo drozgo zmešal z vodo in ostalim zrnjem na temperaturo 67 st. C. Od tukaj dalje postopek isti kot ostala drozganja.
Teklo je malo bolj počasi kot ponavadi, je bila pa učinkovitost zelo dobra za surovo pšenico (okrog 70%). Začimbe so bile za 70L: 80g coriandra, 60g pomarančne lupinice, 100g limonine trave, pa 5g cardamoma.
Vse je šlo kul, pivo že lepo fermentira, edino skrbi me okus pri samplanju, ker mi je malo nadležen (sumim pomarančno lupino, ker ni bilo grenke, pa sem vzel kar navadno mleto). Sicer pa diši fenomenalno (limonina trava), upam da se še okus zbalansira.
Delal sem dva batcha, eden z T58, drugi z wb06. Fermentira dokaj nisko (okrog 16. st. C), ker mi ti kvasi dajo boljše rezultate na nizkih T.
Sporočim rezultate, ko bo ready, pa držim pesti da se okus pomaranče uredi
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Tudi jaz ti držim pesti. Moj naslednji bo Wit.

Zanimiv izbor kvasa.

Jaz načrtujem bolj konvencionalen pristop z WB-06 in zaključek fermentacije nad 20 st.C
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Tudi jaz ti držim pesti. Moj naslednji bo Wit.

Zanimiv izbor kvasa.

Jaz načrtujem bolj konvencionalen pristop z WB-06 in zaključek fermentacije nad 20 st.C

Uff...zafrknu sem. Narobe sem pogledal na net, tudi jaz sm en batch naredil z WB06, enega pa z T58,
Sem popravil podatke
wink-1.gif

so bile pa temperature nižje
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Pozdravljeni. Pred kratkim sem se odločil, da tudi sam poizkusim narediti pivo. Kot popoln začetnik sem se seveda odločil, da začnem z ekstrakti, katerih bom preizusilčim več različnih, kasneje pa bo čas pokazal, kako in kaj. Moja prva runda je Better Brew Czech Pilsner. Namenoma sem naredil vse, kot je bilo v navodilih, da vidim, kaj bo prišlo iz tega. Na kratko: steriliziral, segrel ekstrakt, zmešal s 3l vrele vode in sladkorjem, dolil do 22l in ohladil na cca 24-25 stopinj, zmešal (kot nor), dodal kvasovke, zmešal, zaprl, izmeril začetno gostoto (1050). Ker je bilo okoli polnoči, ne vem, kdaj se je vretje začelo, zagotovo pa v manj kot 8 urah, saj so zjutraj mehurčki že lepo pljuvali skozi veho. Prvih par dni je vrelo približno enako, kasneje pa vsaj dan drastično manj (recimo po 3 dneh, mehurček na pol minute, naslednji dan na 3 minute, kasneje na pol ure, danes ,po 8 dneh, pa mehurčka še nisem zasledil - temp. je ves čas 22 stopinj). Sedaj par vprašanj:
1. Naj pustim do 14 dni, in potem izmerim gostoto ter flaširam? (kot sem razumel po številnih prebranih forumih in literaturi, je bolje pustiti dalje, kot premalo )

Kot naslednja imam na vrsti Bock Beer ter Dry Stout. naročil sem kvasovke S-04 za Stouta ter 34/70 za Bock Beer.
2. Kaj naj s kvasovkami, ki so priložene? Ali jih dam zraven oz. ali je lahko kvasovk v pivini preveč (kaj se lahko zgodi oz. gre narobe?)

Hvala in lp, Aleš
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Pozdravljeni. Pred kratkim sem se odločil, da tudi sam poizkusim narediti pivo. Kot popoln začetnik sem se seveda odločil, da začnem z ekstrakti, katerih bom preizusilčim več različnih, kasneje pa bo čas pokazal, kako in kaj. Moja prva runda je Better Brew Czech Pilsner. Namenoma sem naredil vse, kot je bilo v navodilih, da vidim, kaj bo prišlo iz tega. Na kratko: steriliziral, segrel ekstrakt, zmešal s 3l vrele vode in sladkorjem, dolil do 22l in ohladil na cca 24-25 stopinj, zmešal (kot nor), dodal kvasovke, zmešal, zaprl, izmeril začetno gostoto (1050). Ker je bilo okoli polnoči, ne vem, kdaj se je vretje začelo, zagotovo pa v manj kot 8 urah, saj so zjutraj mehurčki že lepo pljuvali skozi veho. Prvih par dni je vrelo približno enako, kasneje pa vsaj dan drastično manj (recimo po 3 dneh, mehurček na pol minute, naslednji dan na 3 minute, kasneje na pol ure, danes ,po 8 dneh, pa mehurčka še nisem zasledil - temp. je ves čas 22 stopinj). Sedaj par vprašanj:
1. Naj pustim do 14 dni, in potem izmerim gostoto ter flaširam? (kot sem razumel po številnih prebranih forumih in literaturi, je bolje pustiti dalje, kot premalo )

Kot naslednja imam na vrsti Bock Beer ter Dry Stout. naročil sem kvasovke S-04 za Stouta ter 34/70 za Bock Beer.
2. Kaj naj s kvasovkami, ki so priložene? Ali jih dam zraven oz. ali je lahko kvasovk v pivini preveč (kaj se lahko zgodi oz. gre narobe?)

Hvala in lp, Aleš

1. raje več kot manj. Četudi je povrelo, naj vsaj še kak teden zori v fermentorju
2. Sicer lahko seve mešaš, vendar kot začetniku ti odsvetujem take podvige. Vrzi proč, ali shrani za pico
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.782
113
Ma neeee, to se ne meče proč. Imaš za rezervo, če ti slučajno kdaj zmanjka kvasa ali kakšen kvas zataji.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Iz party pipic sem prešel na kovinske pipe z kompenzatorjem.
Party pipice sem imel priključene na 10m cevi premera 6mm.
Trenutno imam še vedno 10m cevi bi jo pa rad zmanjšal zaradi prostora v hladilniku.
Koliko imate dolge cevi tisti, ki imate pipe z kompenzatorjem?
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Pri zadnjem batchu sem preizkusil suho hmeljenje brez vrečke. Hmelj pa se ni posedel kot sem pričakoval in je skoraj po dveh tednih še vedno plava v pivu. Kako potem to prefiltrirate pri polnjenju brez da pride do oksidacije?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Probaj prvo ohladit vse skupaj - hladilnik al pa mrzla noč in pokrit/ovit sod z mokro krpo.
Drugače pa na "sesalni" del cevi namontiraš prekuhano ali kako drugače dezinficirano hlačno nogavico aka hulahopko.
Vsaj jaz bom naslednjič tako probal, ker se mi je zadnjič polnilna cevka nonstop mašila.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Pri zadnjem batchu sem preizkusil suho hmeljenje brez vrečke. Hmelj pa se ni posedel kot sem pričakoval in je skoraj po dveh tednih še vedno plava v pivu. Kako potem to prefiltrirate pri polnjenju brez da pride do oksidacije?

Ne prefiltriramo.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kakšne so kaj vaše izkušnje s polnenjem v 5litške party sodčke?

S flašami je namreč delo ... na familijarkah gre pa domače pivce v potokih ...
nahrung002.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Fantje, kaksne izkusnje imate z Drustvom ljubiteljev domacega pivovarsta?
Sam sem zelo razocaran nad njimi. Clovek placa clanarino, poslje pristopnice... se prijavi na tecaj za sodnika (recimo, da se naucis osnov o pivu, okusih, vonjih, stilih...). Potem pa te enostavno zignorirajo in niti ne obvestijo o (ne)izboru.
Trenutno sem tak jezen na te salabajzarje. Drustvo pa tako! Se cudno, da jim laufa, ce imajo tak odnos?!
Kaj naj recem, kot to, da ne nasedajte in se ne vclanjujete... koristi nimate nikakrsnih. Denar za clanarino raje porabite za pivo :) .

lp, b
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.