Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prefino mleto (manjši razmak med rolcami) pomeni da se ti material v drozgalniku zlepi slupaj in dobiš ustavljeno izpiranje. Vedno je boljše začet mlet bolj grobo in počasi (rundo po rundo) prilagajat mlinček do nivoja kjer vidiš da se začne proces ko ne teče dovolj dobro. V tej točki imaš recimo da optimalen izkoristek brez da bi trajalo celo noč da sladica odteče.
Sam odcedim 30l v cca. 1h do 1h in pol odvisno kako se mi da. To ne pomeni da odprem do konca in čakam da vse steče, če bi to naredil bi steklo vse najbrž tudi prej kot v pol urce. Bolj počasno je odtekanje večja je efektivnost.
Aja pa glavna napaka ki jo naredijo začetniki je da odprejo pipico pri izpirenju na max. preden se je naredil filtracijski sloj. Potem pa ne teče ok. Začeti moraš počasi ali pa počakat da se v drozgalniku material razporedi lepo v "filtrirni" sloj.
Če se ti vseeno zamaši vse skupaj oz. prepočasi odteka je rešitev recimo da po malem našpikaš z neko tanko paličico slad po celotni površini enakomerno.
Mlin imam običen barley crusher (če greš na google je pod slikami prvi zadetek)
Mi lahko poveste koliko mm mora biti pravi razmak med rolnami? Jaz imam zdaj rolne čisto blizu nastavljene.
Drugače pa vem, da ne smeš imeti na polno odpr ventil ko pretakaš
Mi je pa kljub temu uspelo dobiti ven OG 1.042 (beersmith mi je izračunal 1.045) kar tudi ni slabo.
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prefino mleto (manjši razmak med rolcami) pomeni da se ti material v drozgalniku zlepi slupaj in dobiš ustavljeno izpiranje. Vedno je boljše začet mlet bolj grobo in počasi (rundo po rundo) prilagajat mlinček do nivoja kjer vidiš da se začne proces ko ne teče dovolj dobro. V tej točki imaš recimo da optimalen izkoristek brez da bi trajalo celo noč da sladica odteče.
Sam odcedim 30l v cca. 1h do 1h in pol odvisno kako se mi da. To ne pomeni da odprem do konca in čakam da vse steče, če bi to naredil bi steklo vse najbrž tudi prej kot v pol urce. Bolj počasno je odtekanje večja je efektivnost.
Aja pa glavna napaka ki jo naredijo začetniki je da odprejo pipico pri izpirenju na max. preden se je naredil filtracijski sloj. Potem pa ne teče ok. Začeti moraš počasi ali pa počakat da se v drozgalniku material razporedi lepo v "filtrirni" sloj.
Če se ti vseeno zamaši vse skupaj oz. prepočasi odteka je rešitev recimo da po malem našpikaš z neko tanko paličico slad po celotni površini enakomerno.
Mlin imam običen barley crusher (če greš na google je pod slikami prvi zadetek)
Mi lahko poveste koliko mm mora biti pravi razmak med rolnami? Jaz imam zdaj rolne čisto blizu nastavljene.
Drugače pa vem, da ne smeš imeti na polno odpr ventil ko pretakaš
Mi je pa kljub temu uspelo dobiti ven OG 1.042 (beersmith mi je izračunal 1.045) kar tudi ni slabo.
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Pri izvedbi lastne pivovarne sem se lotil tudi izdelave slepega dna premera 35 cm za pivovarski sod. Naredil sem jih več, tako da so na voljo če ga kdo potrebuje.
Citat:
Uporabnik itak37 pravi:
Irski mah se dodaja zaradi njegove lastnosti, da nase veže beljakovinske delce in skupaj z njimi potone na dno. Se pravi da se uporablja namesto filtriranja. Isto funkcijo opravlja tudi želatina, ki se jo doda en dan pred cold crashem tik pred stekleničenjem.
Zanimiv kvas.Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ta vikend probam mangrove jack M44.
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Aja, zdej vidm kok je majhna posoda (zraven svetilke)