Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Utiševalec daj prosim odgovori na moja vprašanja (na zadnjih treh straneh), kajti ti zagotovo poznaš odgovore.
Poleg tega dodam še da sem dodal 250g ječmenovih kosmičev, mogoče je to razlog.
Hvala
Če govorimo o gošči ki se ni posedla je lahko več odgvoorov oz. so samo ugibanja. Gošča je lahko posledica blejakovin, ostankov od sladu ali pa hmelja. Če si delal močnejše pivo potem je logično da je usedline več (imaš več vsega noter), če si delal "beljakovinsko bogato pivo" (več neslajenih žit recimo kosmičev, pšenični slad, ..) potem bo tudi beljakovinskega deleža več. Več hmelja (IPA) zelo poveča delež usedline. Tako da tu bi iskal možne vzroke. Recimo ti čisto tako povem da nek lager v katerega daš 10g hmelja skoraj nima usedline, po drugi strani pa nek double IPA ima ogromno usedline.
Glede vretja je lahko vzrok. Imenuje se hot break, če piva sploh nebi kuhal namreč nebi imel skoraj nič plavajoče gošče samo motno pivo ki bi se bolj ali manj uspešno posedlo. Ko pa pivo kuhaš se beljakovine zakrknejo in s tem se lepše vežejo. Če ti je kdaj počilo jajce ko si ga kuhal tako da je ven šel beljak boš vedel kako zgledajo "zakrknjene beljakovine" v vodi. No nekaj takega dobiš v pivu, zgleda kot nek oblak in to je posledica dobro opravljenega vretja in hitrega hlajenja. S temi beljakovinami ni problema ker so "velike" in bodo potonile. Bolj je problem če tega ne vidiš ker potem boš imel pivo tudi po X mesecih še vedno motno.
Pa irish moss dodan v fazi konca vretja pomaga pri zgoščevanju teh beljakovin. Načeloma to ne pomeni da jih ne bo oz. da bo šlo vse na dno (kot nekateri mislijo) ampak bodo bolj povezana skupaj kar pomeni da bodo težje in s tem bodo prej/lažje potonile in jih ne bo v končnem produktu.
Zelo intenzivno vretje sicer pomaga pri temu da se sprosti več DMSja (di-metilsulfida) kot pa ga nastane. Med vretjem (oz pri visokih temperaturah) namreč iz sladice iz žitaric ves čas nastaja DMS. Tega se ne da preprečiti, načeloma ga je v dobro modificiranih sladih manj ampak še vedno nastaja. Če želiš da DMS izgine je potrebno stvar vreti zelo intenzivno ker se s tem sprošča v zrak. Dober pokazatelj dobrega vretja (in izginulega DMSja) je količina izhlapljene vode.