Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Razlika v temperaturi je vzrok. Naj zmanjša pritisk.


Ali naj zmanjša pritisk pri točenju, občasno pa poveča pritisk zato, da se ne izgubi karbonizacija piva?
Ali bi se kaj spremenilo, če bi še podaljšal cev?
Co2 dovaja v keg preko 16g bombic.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Glede na prejsnje vprasanje glede gošče, me še zanima ali naj pivino silovito vrem ali samo toliko da se vidi da kroži vse skupaj v posodi.

Hvala
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kako si vi pripravljate starterje, ce nimate pri roki dme-ja?
Moj "dobavitelj" je malo zatajil in bom se nekaj casa cakal.

Tukaj sem nasel zanimiv clanek... komentarji, mnenja, izkusnje...?

http://byo.com/malt/item/1612-...d-in-the-recipe

Sladica iz prejšnjega batcha. OG okrog 1035, jaz si jo zamrznem, potem pa pred uporabo prevrem

Kaj das v kozarce za vlaganje (npr. tisti z gumico in zapiralom) ali v 1.5l plastenko?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kako si vi pripravljate starterje, ce nimate pri roki dme-ja?
Moj "dobavitelj" je malo zatajil in bom se nekaj casa cakal.

Tukaj sem nasel zanimiv clanek... komentarji, mnenja, izkusnje...?

http://byo.com/malt/item/1612-...d-in-the-recipe

Sladica iz prejšnjega batcha. OG okrog 1035, jaz si jo zamrznem, potem pa pred uporabo prevrem

Kaj das v kozarce za vlaganje (npr. tisti z gumico in zapiralom) ali v 1.5l plastenko?

Plastenka pa v zmrzovalnik, itq pa ni kake panike, saj boš še vse prevrel. Za še dodatno mikrobiološko zaščito lahko notr rukneš kak briket hmelja.
 

kvaka

Zelenc'
10. mar 2016
1
0
1
Pozdravljeni,

glede na aktvino klimo slovenskih mikro in celo nanopivovarjev se mi je že nekaj časa nazaj porodilo eno vprašanje, in bi mi ga mogoče znali tukaj rešiti. Če se ukvarjaš s tem hobijem predvsem zase in se ti v eni točki zdi, da je tvoj produkt dober in bi rad probal legalno prodati majhno količino, da bi videl odziv, kako je smotrno to storiti. Za neko majno, začetno cifro v namen tipanja trga, recimo 500 steklenic, ki bi jih dal lokalnim gostilnam ipd., se sklepam da ne splača urediti prostore po HACCP standardih, dobiti licenco in vse kar pride z legalno prodajo piva. Sem slišal, da nekateri varijo v tujih pivovarnah. Kako je s tem v naši državi? So ponudniki? Jim enostavno pišeš, se zmeniš, da bi rad probal in ti za določeno ceno dajo svoje prostore in opremo na posojo? Kakšna je pot današnjih nanopivovarjev?

lp
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Da bi se kaj okuzlo, me sploh ne skrbi. Ker tako kot si rekel... prevres. Bolj me skrbi zmrznjena pivina, da mi je v kozarcu ne raznese ;-)

Zato pa dej v plastenko
wink-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kvaka pravi:
Pozdravljeni,

glede na aktvino klimo slovenskih mikro in celo nanopivovarjev se mi je že nekaj časa nazaj porodilo eno vprašanje, in bi mi ga mogoče znali tukaj rešiti. Če se ukvarjaš s tem hobijem predvsem zase in se ti v eni točki zdi, da je tvoj produkt dober in bi rad probal legalno prodati majhno količino, da bi videl odziv, kako je smotrno to storiti. Za neko majno, začetno cifro v namen tipanja trga, recimo 500 steklenic, ki bi jih dal lokalnim gostilnam ipd., se sklepam da ne splača urediti prostore po HACCP standardih, dobiti licenco in vse kar pride z legalno prodajo piva. Sem slišal, da nekateri varijo v tujih pivovarnah. Kako je s tem v naši državi? So ponudniki? Jim enostavno pišeš, se zmeniš, da bi rad probal in ti za določeno ceno dajo svoje prostore in opremo na posojo? Kakšna je pot današnjih nanopivovarjev?

lp

Še trošarine je treba upoštevati.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kvaka pravi:
Pozdravljeni,

glede na aktvino klimo slovenskih mikro in celo nanopivovarjev se mi je že nekaj časa nazaj porodilo eno vprašanje, in bi mi ga mogoče znali tukaj rešiti. Če se ukvarjaš s tem hobijem predvsem zase in se ti v eni točki zdi, da je tvoj produkt dober in bi rad probal legalno prodati majhno količino, da bi videl odziv, kako je smotrno to storiti. Za neko majno, začetno cifro v namen tipanja trga, recimo 500 steklenic, ki bi jih dal lokalnim gostilnam ipd., se sklepam da ne splača urediti prostore po HACCP standardih, dobiti licenco in vse kar pride z legalno prodajo piva. Sem slišal, da nekateri varijo v tujih pivovarnah. Kako je s tem v naši državi? So ponudniki? Jim enostavno pišeš, se zmeniš, da bi rad probal in ti za določeno ceno dajo svoje prostore in opremo na posojo? Kakšna je pot današnjih nanopivovarjev?

lp

Še trošarine je treba upoštevati.

http://startaj.finance.si/8842834
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Bo treba še počakat na trošarine... pomoje se bo prepočasi odvijalo pa tudi, če se bo kaj spremenilo trošarino bodo ostale
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Stouta sem imel v hladilniku (7°c) na party pipici in pritisk 1 bar.
Pivo je lepo teklo brez penjenja. včeraj pa sem dal ta isti sodček prijatelju, ki pa ga ima v kleti na 12°c in prav tako na 1 baru pa se mu zelo peni.
Kaj bi lahko bil vzrok oz kaj moram storiti, da se ne bi tako zelo penilo?
Cev je notranjega premera 6mm in dolga 5m.

Koliko piva je pa že stočil?

Če si imel pivo na 7C in 1 bar (14.5PSI) je karbonirano na cca. 2.5 vol co2, če daš to pivo na 12C bo v sodu pritisk narasel na 20 PSI (1.4 bar). Tako da to da imaš priključenega na 1 bar ne pomeni veliko ker pivo samo sebe drži na 1.4bar, počasi (ko se bo pivo pilo) bo pač karbonacija padala dokler ne bo dosegla nove izravnave. Pri zgornjih pogojih je tole potem cca. 2.1 vol vol co2.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Stouta sem imel v hladilniku (7°c) na party pipici in pritisk 1 bar.
Pivo je lepo teklo brez penjenja. včeraj pa sem dal ta isti sodček prijatelju, ki pa ga ima v kleti na 12°c in prav tako na 1 baru pa se mu zelo peni.
Kaj bi lahko bil vzrok oz kaj moram storiti, da se ne bi tako zelo penilo?
Cev je notranjega premera 6mm in dolga 5m.

Koliko piva je pa že stočil?

Če si imel pivo na 7C in 1 bar (14.5PSI) je karbonirano na cca. 2.5 vol co2, če daš to pivo na 12C bo v sodu pritisk narasel na 20 PSI (1.4 bar). Tako da to da imaš priključenega na 1 bar ne pomeni veliko ker pivo samo sebe drži na 1.4bar, počasi (ko se bo pivo pilo) bo pač karbonacija padala dokler ne bo dosegla nove izravnave. Pri zgornjih pogojih je tole potem cca. 2.1 vol vol co2.

Stočenega je bilo približno 4l piva, ki pa se je zelo penilo.
Ali je sploh kakšna rešitev, da se pivo ne bi tako zelo penilo, če ga ima na 12°c?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kako si vi pripravljate starterje, ce nimate pri roki dme-ja?
Moj "dobavitelj" je malo zatajil in bom se nekaj casa cakal.

Tukaj sem nasel zanimiv clanek... komentarji, mnenja, izkusnje...?

http://byo.com/malt/item/1612-...d-in-the-recipe

Načeloma se lahko uporabi tudi navaden sladkor ampak se je potrebno zavedat nekaterih omejitev. Prva stvar je da moraš starter s sladkorjem narediti PREJ oz. ga pustit vsaj dva tedna (pe raje več) po končani fermentaciji pri miru. Tako bo kvas porabil svoje celične rezerve s čimer bo prisiljen v novem okolju na prilagoditev. Če daš kvas namnožen s sladkorjem v sladico bo namreč zaradi "navajenosti in lenobe" postal izbirčen pri hrani kar bo rezultiralo vsaj v slabi presnovi sladkorjev v pivu oz. v visokem FGju.

Pri starterju s sladkorjem je potrebno nujno dodat hrano za kvasovke ker drugače se bo kvas slabo množil oz. bo imel defekte (sprememba lastnosti).

Tako da na splošno je odsvetovano uporabljat navaden sladkor, ni pa nemogoče.

Pri allgrain varjenju se lahko po koncu rednega izpiranja še dodatno izpere slad s par litri vode, sladico se potem kuha ločeno toliko da naraste gostota na "starter level" (tam okoli 1.030). Tako pripravljen pripravek se lahko na hitro ohladi in zamrzne do uporabe, samo ne pozabit prekuhat malce dalj (5-10 min) še 1x pred uporabo.

Alternativa ki sem jo tudi že zasledil je da se naredi ječmenovo marmelado. Namesto 20l piva se sladico vre toliko časa da se zgosti. Tako sladico se po standardnih gospodinjskih postopkih lahko da v kozarce za vlaganje in spravi potem do uporabe (ko se jo razdreči z vodo za starter).
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Utiševalec daj prosim odgovori na moja vprašanja (na zadnjih treh straneh), kajti ti zagotovo poznaš odgovore.

Poleg tega dodam še da sem dodal 250g ječmenovih kosmičev, mogoče je to razlog.

Hvala
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.