Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Razlika v temperaturi je vzrok. Naj zmanjša pritisk.
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kako si vi pripravljate starterje, ce nimate pri roki dme-ja?
Moj "dobavitelj" je malo zatajil in bom se nekaj casa cakal.
Tukaj sem nasel zanimiv clanek... komentarji, mnenja, izkusnje...?
http://byo.com/malt/item/1612-...d-in-the-recipe
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kako si vi pripravljate starterje, ce nimate pri roki dme-ja?
Moj "dobavitelj" je malo zatajil in bom se nekaj casa cakal.
Tukaj sem nasel zanimiv clanek... komentarji, mnenja, izkusnje...?
http://byo.com/malt/item/1612-...d-in-the-recipe
Sladica iz prejšnjega batcha. OG okrog 1035, jaz si jo zamrznem, potem pa pred uporabo prevrem
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kako si vi pripravljate starterje, ce nimate pri roki dme-ja?
Moj "dobavitelj" je malo zatajil in bom se nekaj casa cakal.
Tukaj sem nasel zanimiv clanek... komentarji, mnenja, izkusnje...?
http://byo.com/malt/item/1612-...d-in-the-recipe
Sladica iz prejšnjega batcha. OG okrog 1035, jaz si jo zamrznem, potem pa pred uporabo prevrem
Kaj das v kozarce za vlaganje (npr. tisti z gumico in zapiralom) ali v 1.5l plastenko?
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Da bi se kaj okuzlo, me sploh ne skrbi. Ker tako kot si rekel... prevres. Bolj me skrbi zmrznjena pivina, da mi je v kozarcu ne raznese ;-)
Citat:
Uporabnik kvaka pravi:
Pozdravljeni,
glede na aktvino klimo slovenskih mikro in celo nanopivovarjev se mi je že nekaj časa nazaj porodilo eno vprašanje, in bi mi ga mogoče znali tukaj rešiti. Če se ukvarjaš s tem hobijem predvsem zase in se ti v eni točki zdi, da je tvoj produkt dober in bi rad probal legalno prodati majhno količino, da bi videl odziv, kako je smotrno to storiti. Za neko majno, začetno cifro v namen tipanja trga, recimo 500 steklenic, ki bi jih dal lokalnim gostilnam ipd., se sklepam da ne splača urediti prostore po HACCP standardih, dobiti licenco in vse kar pride z legalno prodajo piva. Sem slišal, da nekateri varijo v tujih pivovarnah. Kako je s tem v naši državi? So ponudniki? Jim enostavno pišeš, se zmeniš, da bi rad probal in ti za določeno ceno dajo svoje prostore in opremo na posojo? Kakšna je pot današnjih nanopivovarjev?
lp
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kvaka pravi:
Pozdravljeni,
glede na aktvino klimo slovenskih mikro in celo nanopivovarjev se mi je že nekaj časa nazaj porodilo eno vprašanje, in bi mi ga mogoče znali tukaj rešiti. Če se ukvarjaš s tem hobijem predvsem zase in se ti v eni točki zdi, da je tvoj produkt dober in bi rad probal legalno prodati majhno količino, da bi videl odziv, kako je smotrno to storiti. Za neko majno, začetno cifro v namen tipanja trga, recimo 500 steklenic, ki bi jih dal lokalnim gostilnam ipd., se sklepam da ne splača urediti prostore po HACCP standardih, dobiti licenco in vse kar pride z legalno prodajo piva. Sem slišal, da nekateri varijo v tujih pivovarnah. Kako je s tem v naši državi? So ponudniki? Jim enostavno pišeš, se zmeniš, da bi rad probal in ti za določeno ceno dajo svoje prostore in opremo na posojo? Kakšna je pot današnjih nanopivovarjev?
lp
Še trošarine je treba upoštevati.
Citat:
Uporabnik header pravi:
Stouta sem imel v hladilniku (7°c) na party pipici in pritisk 1 bar.
Pivo je lepo teklo brez penjenja. včeraj pa sem dal ta isti sodček prijatelju, ki pa ga ima v kleti na 12°c in prav tako na 1 baru pa se mu zelo peni.
Kaj bi lahko bil vzrok oz kaj moram storiti, da se ne bi tako zelo penilo?
Cev je notranjega premera 6mm in dolga 5m.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Stouta sem imel v hladilniku (7°c) na party pipici in pritisk 1 bar.
Pivo je lepo teklo brez penjenja. včeraj pa sem dal ta isti sodček prijatelju, ki pa ga ima v kleti na 12°c in prav tako na 1 baru pa se mu zelo peni.
Kaj bi lahko bil vzrok oz kaj moram storiti, da se ne bi tako zelo penilo?
Cev je notranjega premera 6mm in dolga 5m.
Koliko piva je pa že stočil?
Če si imel pivo na 7C in 1 bar (14.5PSI) je karbonirano na cca. 2.5 vol co2, če daš to pivo na 12C bo v sodu pritisk narasel na 20 PSI (1.4 bar). Tako da to da imaš priključenega na 1 bar ne pomeni veliko ker pivo samo sebe drži na 1.4bar, počasi (ko se bo pivo pilo) bo pač karbonacija padala dokler ne bo dosegla nove izravnave. Pri zgornjih pogojih je tole potem cca. 2.1 vol vol co2.
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kako si vi pripravljate starterje, ce nimate pri roki dme-ja?
Moj "dobavitelj" je malo zatajil in bom se nekaj casa cakal.
Tukaj sem nasel zanimiv clanek... komentarji, mnenja, izkusnje...?
http://byo.com/malt/item/1612-...d-in-the-recipe