Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kaj pa misliš pod tem "matraš kvas"? Kolikor sem gledal recept, ni nič posebnega: končna ABV 4,7%, fermentacija pri 22 St.C., kondicioniranje 3 tedne.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Belgijski ale stili so močno odvisni od estrov ki jih daje kvas in večinoma se za parfektne rezultate mora uporabit malce nestandardne prijeme fermentacije. Recimo visoka temperatura fermentacije je že eden od načinov kako do pravega belgijskega stila. Odvisno pa jasno od kvasa, namenski kvasi ki se jih dobi sedaj na trgu dopuščajo precej svobode in dajejo dobre rezultate ne glede na postopke.
 

Alessela

Zelenc'
23. feb 2016
19
1
1
Zdravo vsem, sem nov tule. Prosil bi za info, kje se da dobiti rabljene cornelius sode. Enega sem pred časom dobil na bolhi, sedaj pa že kak mesec spremljam ponudbo, pa ni nobenega prodajalca. Ali pa kje kupujete nove, na mojepivo ima precej zasoljeno ceno.
Vsaka informacija bo dobrodošla.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ne vem če jih še imajo pri Nektar naturi, ampak takole je en alter uporabnik pisal:
Citat:

....
Domnevno bomo odslej prodajali

1 sodček ali več po 50 EUR
5 sodčkov ali več po 40 EUR
10 sodčkov ali več po 30 EUR
komplet dve sklopki + 4 objemke + 3m cevi: 10 EUR
vse je ball lock, sodček ima zraven pokrov z ventilom.
Cene so vključno z DDV.

Sodčki so v "operativnem stanju" = uporabljamo jih za sok in so očiščeni (po standardih za sok, mogoče jih je za pir treba še bolj rigorozno?)

Ker imamo dostavo soka po celi Sloveniji, se večinoma lahko dogovorimo, da vam sodčke (ne ravno na naslov, verjetno pa blizu vašega kraja) pripelje naša dostava brezplačno.

Kontaktiraj torej Nektar natura pa preveri situacijo. Nove nisma smisla kupovati, cena na mojepivo je konkurenčna ostalim ki prodajajo nove. Tudi v tujini se prodaja večinoma rabljene oz. obnovljene.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Zdaj sem mlinček predelal, da mi res zmelje vse... ker prej mi je kar nekaj zrn ušlo mimo, da ni zmlelo in pH po novem kontroliram, ker prej tega nisem delal.
Zdaj sem naredil imperial stout, ki bo okoli 11% ABV in sem imel 81%.
Naredil sem še ene par drugih pirov med 4,6 in 6% in pri teh sem dobil okoli 90%.
Delam pa po 20 do 25L batche in ponavadi uporabljam za klasiko 15L mash in 13L sparge ali pa 18L in 10L sparge odvisno od željene količine, ker sem omejen do 25L max
smile-1.gif

Se pravi bo treba mlin predelat. Imaš Corono? Si mlelne plošče in polža fiksiral tako, da ti zmelje v nulo. Zmelješ tudi lupino semena?

__________________________

Ima kdo izkušnje z Aromatic maltom (Dingemans). Koliko ga je preveč? Sicer na dekleraciji piše max 30%. Se bojim, če ga dam toliko notri, da bo samo po temu okus. Bom pa tako vprašal. V kateri stil piva se doda veliko Aromatic malta?

Zanima me, ker so se mi nabrali ostanki PA (1kg), Aromatic (1kg), cel kup neslajene pšenice, nekaj malega cristalnega sladu in v zadostnih količinah Mroosta (900 in 1400). Kakšni predlogi za recept. Količina med 10 in 20l. Moram nekak to pokuhat predno dopolnim zaloge. Aja pa kvas Lallemand Windsor imam na lagerju. Hvala za predloge.
sprasujem se.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ne vem če jih še imajo pri Nektar naturi, ampak takole je en alter uporabnik pisal:
Citat:

....
Domnevno bomo odslej prodajali

1 sodček ali več po 50 EUR
5 sodčkov ali več po 40 EUR
10 sodčkov ali več po 30 EUR
komplet dve sklopki + 4 objemke + 3m cevi: 10 EUR
vse je ball lock, sodček ima zraven pokrov z ventilom.
Cene so vključno z DDV.

Sodčki so v "operativnem stanju" = uporabljamo jih za sok in so očiščeni (po standardih za sok, mogoče jih je za pir treba še bolj rigorozno?)

Ker imamo dostavo soka po celi Sloveniji, se večinoma lahko dogovorimo, da vam sodčke (ne ravno na naslov, verjetno pa blizu vašega kraja) pripelje naša dostava brezplačno.

Kontaktiraj torej Nektar natura pa preveri situacijo. Nove nisma smisla kupovati, cena na mojepivo je konkurenčna ostalim ki prodajajo nove. Tudi v tujini se prodaja večinoma rabljene oz. obnovljene.

Sem se ravno tudi sam pozanimal za sodčke.
Cene so še iste!
Ali je še kdo interesent za skupni nakup zaradi količinskega popusta?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Zdaj sem mlinček predelal, da mi res zmelje vse... ker prej mi je kar nekaj zrn ušlo mimo, da ni zmlelo in pH po novem kontroliram, ker prej tega nisem delal.
Zdaj sem naredil imperial stout, ki bo okoli 11% ABV in sem imel 81%.
Naredil sem še ene par drugih pirov med 4,6 in 6% in pri teh sem dobil okoli 90%.
Delam pa po 20 do 25L batche in ponavadi uporabljam za klasiko 15L mash in 13L sparge ali pa 18L in 10L sparge odvisno od željene količine, ker sem omejen do 25L max
smile-1.gif

Se pravi bo treba mlin predelat. Imaš Corono? Si mlelne plošče in polža fiksiral tako, da ti zmelje v nulo. Zmelješ tudi lupino semena?

__________________________

Ima kdo izkušnje z Aromatic maltom (Dingemans). Koliko ga je preveč? Sicer na dekleraciji piše max 30%. Se bojim, če ga dam toliko notri, da bo samo po temu okus. Bom pa tako vprašal. V kateri stil piva se doda veliko Aromatic malta?

Zanima me, ker so se mi nabrali ostanki PA (1kg), Aromatic (1kg), cel kup neslajene pšenice, nekaj malega cristalnega sladu in v zadostnih količinah Mroosta (900 in 1400). Kakšni predlogi za recept. Količina med 10 in 20l. Moram nekak to pokuhat predno dopolnim zaloge. Aja pa kvas Lallemand Windsor imam na lagerju. Hvala za predloge.
sprasujem se.gif
Žal lahko s tem narediš samo 5-6l pira. Encime ima samo PA, se pravi imaš na voljo 1 kg PA, ter do 0,5 kg drugih zadevščin.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
aromatiki majo tud nekaj encimov, vendar bo še vedno premalo. Rabiš še kake 2-3 kg pale ale/viena/pilsner/munich
 

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Pozdravljeni,
tudi jaz sem nov v vaši družbi in sem v fazi nabave, tako, da bi mi prišel prav kakšen skupni nakup.
aplauz.gif

Header, v naprej hvala.
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Me ne kritizirat, a me zanima, če je že kdo poskušal naredit klon laškega ali union piva s ale kvasom?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Zdaj sem mlinček predelal, da mi res zmelje vse... ker prej mi je kar nekaj zrn ušlo mimo, da ni zmlelo in pH po novem kontroliram, ker prej tega nisem delal.
Zdaj sem naredil imperial stout, ki bo okoli 11% ABV in sem imel 81%.
Naredil sem še ene par drugih pirov med 4,6 in 6% in pri teh sem dobil okoli 90%.
Delam pa po 20 do 25L batche in ponavadi uporabljam za klasiko 15L mash in 13L sparge ali pa 18L in 10L sparge odvisno od željene količine, ker sem omejen do 25L max
smile-1.gif

Se pravi bo treba mlin predelat. Imaš Corono? Si mlelne plošče in polža fiksiral tako, da ti zmelje v nulo. Zmelješ tudi lupino semena?

__________________________

Ima kdo izkušnje z Aromatic maltom (Dingemans). Koliko ga je preveč? Sicer na dekleraciji piše max 30%. Se bojim, če ga dam toliko notri, da bo samo po temu okus. Bom pa tako vprašal. V kateri stil piva se doda veliko Aromatic malta?

Zanima me, ker so se mi nabrali ostanki PA (1kg), Aromatic (1kg), cel kup neslajene pšenice, nekaj malega cristalnega sladu in v zadostnih količinah Mroosta (900 in 1400). Kakšni predlogi za recept. Količina med 10 in 20l. Moram nekak to pokuhat predno dopolnim zaloge. Aja pa kvas Lallemand Windsor imam na lagerju. Hvala za predloge.
sprasujem se.gif

Nene jaz imam tistega za 100 eur nič posebnega.
V bistvu je bolj šlampasto narejen
smile-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik stanly pravi:
Pozdravljeni,
tudi jaz sem nov v vaši družbi in sem v fazi nabave, tako, da bi mi prišel prav kakšen skupni nakup.
aplauz.gif

Header, v naprej hvala.

Koliko pa bi jih vzel?
Lahko tudi na ZS.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Vprašanje glede karbonizacije: do zdaj sem vse moje runde karboniziral pred flaširanjem z dekstrozo.Količina skalkulirana po spletnih kalkulatorjih (120-150g na batch, glavna fermentacija poteka med 16-20 st.C). Pena se sicer pojavlja na spodnji meji zadovoljivosti glede količine, mehurčki so pa zelo majhni.
Me pa moti to, da relativno hitro grejo v maloro in je po nekaj minutah (ne eksam ravno vsakega kozarca) pivo brez mehurčkov.
Kaj uporabljate ostali za karbonizacij in ali vzamete kaj več sladkorja, kot je naračunano. Ali navaden sladkor res dela toliko več vsedline, kot dekstroza?

Čez nekaj dni bom namreč dry stout flaširal pa me zanimajo vaše izkušnje, kako se s končnimi mehurčki v pivu spopadate...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Vprašanje glede karbonizacije: do zdaj sem vse moje runde karboniziral pred flaširanjem z dekstrozo.Količina skalkulirana po spletnih kalkulatorjih (120-150g na batch, glavna fermentacija poteka med 16-20 st.C). Pena se sicer pojavlja na spodnji meji zadovoljivosti glede količine, mehurčki so pa zelo majhni.
Me pa moti to, da relativno hitro grejo v maloro in je po nekaj minutah (ne eksam ravno vsakega kozarca) pivo brez mehurčkov.
Kaj uporabljate ostali za karbonizacij in ali vzamete kaj več sladkorja, kot je naračunano. Ali navaden sladkor res dela toliko več vsedline, kot dekstroza?

Čez nekaj dni bom namreč dry stout flaširal pa me zanimajo vaše izkušnje, kako se s končnimi mehurčki v pivu spopadate...

Problem s peno ni povezan s samo karbonacijo ampak s predhodnimi postopki. Torej zaradi spremembe karbonacije ne boš dobič nič občutno boljše pene. Kaj vpliva na obstojsnot pene smo pa že govorili.

Glede usedline je enako, nobena metoda karbonacije ne bo naredila pivo brez usedline. Da bi pa samo od karbonacije dobil "veliko več" usedline pa ksoraj ni možno. Sicer bolj kot vrsta sladkorja vpliva na usedlino iz njega nečistoča. Dekstroze daš več za ustrezno enako karbonacijo tako da ima lahko posledično tudi več usedline. Ampak še 1x, usedlino od karbonacije boš videl mogoče če imaš res v nulo spucano pivo (kar za ale piva več ali manj niti tehnično ni možno razen če delaš filtracijo).
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Vprašanje glede karbonizacije: do zdaj sem vse moje runde karboniziral pred flaširanjem z dekstrozo.Količina skalkulirana po spletnih kalkulatorjih (120-150g na batch, glavna fermentacija poteka med 16-20 st.C). Pena se sicer pojavlja na spodnji meji zadovoljivosti glede količine, mehurčki so pa zelo majhni.
Me pa moti to, da relativno hitro grejo v maloro in je po nekaj minutah (ne eksam ravno vsakega kozarca) pivo brez mehurčkov.
Kaj uporabljate ostali za karbonizacij in ali vzamete kaj več sladkorja, kot je naračunano. Ali navaden sladkor res dela toliko več vsedline, kot dekstroza?

Čez nekaj dni bom namreč dry stout flaširal pa me zanimajo vaše izkušnje, kako se s končnimi mehurčki v pivu spopadate...

Problem s peno ni povezan s samo karbonacijo ampak s predhodnimi postopki. Torej zaradi spremembe karbonacije ne boš dobič nič občutno boljše pene. Kaj vpliva na obstojsnot pene smo pa že govorili.

Glede usedline je enako, nobena metoda karbonacije ne bo naredila pivo brez usedline. Da bi pa samo od karbonacije dobil "veliko več" usedline pa ksoraj ni možno. Sicer bolj kot vrsta sladkorja vpliva na usedlino iz njega nečistoča. Dekstroze daš več za ustrezno enako karbonacijo tako da ima lahko posledično tudi več usedline. Ampak še 1x, usedlino od karbonacije boš videl mogoče če imaš res v nulo spucano pivo (kar za ale piva več ali manj niti tehnično ni možno razen če delaš filtracijo).

Ne me narobe razumeti, vsedlina me ne moti, ker je je toliko, da je samo dno umazano, čeje sploh opazna. Jaz bi imel rad samo večje mehurčke, ker imam venomer občutek, da premalo cukram
grin1.gif
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Vprašanje glede karbonizacije: do zdaj sem vse moje runde karboniziral pred flaširanjem z dekstrozo.Količina skalkulirana po spletnih kalkulatorjih (120-150g na batch, glavna fermentacija poteka med 16-20 st.C). Pena se sicer pojavlja na spodnji meji zadovoljivosti glede količine, mehurčki so pa zelo majhni.
Me pa moti to, da relativno hitro grejo v maloro in je po nekaj minutah (ne eksam ravno vsakega kozarca) pivo brez mehurčkov.
Kaj uporabljate ostali za karbonizacij in ali vzamete kaj več sladkorja, kot je naračunano. Ali navaden sladkor res dela toliko več vsedline, kot dekstroza?

Čez nekaj dni bom namreč dry stout flaširal pa me zanimajo vaše izkušnje, kako se s končnimi mehurčki v pivu spopadate...

Če po nekaj minutah pivo nima nič mehurčkov (ugibam, da jih tudi na jeziku ni), nekaj ni vredu.
Na približno kakšni temperaturi imaš pivo pred in po flaširanju?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Vprašanje glede karbonizacije: do zdaj sem vse moje runde karboniziral pred flaširanjem z dekstrozo.Količina skalkulirana po spletnih kalkulatorjih (120-150g na batch, glavna fermentacija poteka med 16-20 st.C). Pena se sicer pojavlja na spodnji meji zadovoljivosti glede količine, mehurčki so pa zelo majhni.
Me pa moti to, da relativno hitro grejo v maloro in je po nekaj minutah (ne eksam ravno vsakega kozarca) pivo brez mehurčkov.
Kaj uporabljate ostali za karbonizacij in ali vzamete kaj več sladkorja, kot je naračunano. Ali navaden sladkor res dela toliko več vsedline, kot dekstroza?

Čez nekaj dni bom namreč dry stout flaširal pa me zanimajo vaše izkušnje, kako se s končnimi mehurčki v pivu spopadate...

Če po nekaj minutah pivo nima nič mehurčkov (ugibam, da jih tudi na jeziku ni), nekaj ni vredu.
Na približno kakšni temperaturi imaš pivo pred in po flaširanju?

Fermentacija na cca 19-22, kondicioniranje 4 tedne na 12, potem pa frižider nekaj dni pred konzumacijo. Ali je možno, da različni sladkorji vplivajo na različne mehurčke? Zato sem zgoraj spraševal glede navadnega cukra ...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.