Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Nisem pral kvasa ja, ker je bila par strani nazaj debata o tem, da lahko samo z žlico poberem usedlino. Vredu bom uporabil 2deci torej. Hvala
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Če "takoj" porabiš je tudi pobiranje celotne usedline ok, kvas se opere zato da se ga dobi čistega in se ga potem potencialno tudi ohrani dalj časa uporabnega ali pa če ne želiš prenašat arome/okusa v naslednjih batch (če delaš povsem različno pivo recimo).

Če vsebino kozarca hraniš v hladilniku in jo porabiš v 2h tednih tako ni nobenega problema in samo "pranje kvasa" ni potrebno.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Meni pa deluje to kot kvas, ker tudi sam vedno krožim s kvasom in vem kako zgleda. Sam imam koničast fermentor in ga ne perem, ampak samo lovim. Je pa res da pri tebi ne gre za čisti kvas, ampak je kar nekaj usedlin vmes. Ne morejo se ti pa ločiti, ker imaš preveč gosto maso in se ne morejo posesti na dno.
Kaj bi jaz naredil? Nalij do vrha glaža sterilno vodo, dobro premešaj (pazi ustvarjali se bodo plini, da ti ne raznese), daj v hladilnik čez noč. Pred kuhanjem odlij tekočino iz vrha, nato pa z sterilno žlico poberi približno dva dcl vrhnjega sloja, ostalo zavrzi.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
BAIB-ovci, koliko imate v povprečju "Brewhouse Efficiency". Meni je danes uspelo priti na 82%. Sem pa telovadil z Adjunct mash pa Decoction mashom in pa še en vmesni korak na plinu, da sem dobil toliko sladkorjev ven. 7 ur telovadbe z vrečo v loncu ni šale:). Najprej moram spit en pir in se spočit, potem bom pa razmislil, če se bom še kdaj šel to. Bo zabavno videti kaj bo ven prišlo po 3 tednih.

Sicer je pa povprečna efektivnost 75%.


Mal me sicer skrbi tale Windsor kvas. Sicer je že ogret od prejšnje fermentacije, tako da upam da bo hidrometer prilezel vsaj do 1.012 FG ( 1.053 OG) . Pri prejšnjem je prilezel samo do 1.015FG (1.049OG)


Pivce. Tisti kalkulator, ki ga je Utiševalec predlagal je odličen. Pazi samo na čistočo. Jaz kozarce, v katerih hranim kvas še dodatno dezinficiram v pečici na 180°C 15 minut.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Da te popravim, ti najbrž govoriš o "mash efficiency", brewhouse se namreč meri na koncu ob stekleničenju/keganju in se določi kot razmerje med potencialno možno količino končnega produkta (piva) glede na vstopne surovine in dejansko količino ki jo ti dobiš oz. je na voljo za pitje.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
75 je za home brew super. Se pa pri biabu z lahkoto dvigne za kak procent. Tudi decoction rahlo dvigne efektivnost.
Se pa res vprašaš ali je vredno tiste pol kile ječmena za 3 ure tvojega časa
wink-1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ja seveda Mash efficency ,ta ,ki gre v fermentor. Saj počas bom pa tudi terminologijo spoznal do obisti;). Mal imam sicer težave z slovenskii izrazi. važno , da se razume.

Pocast. Ja je vredno, če ne zaradi drugega, da se sproba tudi druge tehnike v pivovarstvu. Časovno je pa res totalno potratno. Skoraj 8h sem porabil za vse skupaj. Od priprave vode do fermentorja.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
kozarec sem opral, nato sem ga pa sterilizirou še z varekino in na koncu spral z oxijem. Upam, da bo. Naslednjič bom upošteval še tvoj nasvet.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Zdaj sem mlinček predelal, da mi res zmelje vse... ker prej mi je kar nekaj zrn ušlo mimo, da ni zmlelo in pH po novem kontroliram, ker prej tega nisem delal.
Zdaj sem naredil imperial stout, ki bo okoli 11% ABV in sem imel 81%.
Naredil sem še ene par drugih pirov med 4,6 in 6% in pri teh sem dobil okoli 90%.
Delam pa po 20 do 25L batche in ponavadi uporabljam za klasiko 15L mash in 13L sparge ali pa 18L in 10L sparge odvisno od željene količine, ker sem omejen do 25L max
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
BIAB: 72-82% odvisno od količine specialnih sladov. Drozganje delam v polni količini vode in dogrevam. Sem pa opazil da se efektivnost malenkost dvigne, za kakšne 2-3% če med drozganjem non stop mešam.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali mi lahko kdo pove, kje lahko dobim Wyeast 3787 oz. s čim bi ga lahko nadomestil?
V receptu imam navedeno, da potrebujem "Belgijski pils". Ali je to kak poseben pils slad, ali pa bo en ordinaire pils zadoščal ...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali mi lahko kdo pove, kje lahko dobim Wyeast 3787 oz. s čim bi ga lahko nadomestil?

Sicer sem našel, da ga lahko nadomešča Whitelabs WLP500 Trappist Ale Yeast, ki pa tudi ni ravno pogosta zadeva v naših štacunah.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
BIAB: 72-82% odvisno od količine specialnih sladov. Drozganje delam v polni količini vode in dogrevam. Sem pa opazil da se efektivnost malenkost dvigne, za kakšne 2-3% če med drozganjem non stop mešam.

Jaz ko ciljam na recimo na 68°C segrejem na 68,5°C in čez 15 min ali nekaj takega pridem in še enkrat zmešam, če pade pod 68°C ga segrejem spet na 68,5°C in približno v 90 min ko pustim mash zmešam ene 4x tako da ciljam na temp med 68,5 do 67,5°C.
Imam pa lonec 30L postavljen na 5cm plati stiroporja z iverko in nad lonec pokrijem velik pokrov narejen z 5cm stiroporja, da je izolacija.
Tako mi pri sedanjem 5°C v garaži pade temp na grobo za kake 2-3°C na 90min ampak sproti segrevam da držim +-1°C
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali mi lahko kdo pove, kje lahko dobim Wyeast 3787 oz. s čim bi ga lahko nadomestil?
V receptu imam navedeno, da potrebujem "Belgijski pils". Ali je to kak poseben pils slad, ali pa bo en ordinaire pils zadoščal ...

Če poveš še kakšno pivo boš delal bo lažje predlagat. Verjetno bi znal tudi suh belgijski "abbaye" kvas ustrezat, v ponudbi je tako od fermentisa kot tudi od danstarja.

Belgijski pilsner slad je itak slad ki ga dobiš večinoma pri nas, torej klasičen pilsner. Nadomesti ga lahko pa bilokakšen pilsner, torej osnovni in najbolj nevtralni slad. Za belgijske "močne" je itak pogosto da se dodaja celo navaden sladkor zato da se omili sladno telo in dvigne aromo kvasa (estri).
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:


Če poveš še kakšno pivo boš delal bo lažje predlagat. Verjetno bi znal tudi suh belgijski "abbey" kvas ustrezat, v ponudbi je tako od fermentisa kot tudi od danstarja.

Belgijski pilsner slad je itak slad ki ga dobiš večinoma pri nas, torej klasičen pilsner. Nadomesti ga lahko pa bilokakšen pilsner, torej osnovni in najbolj nevtralni slad. Za belgijske "močne" je itak pogosto da se dodaja celo navaden sladkor zato da se omili sladno telo in dvigne aromo kvasa (estri).

Rad bi naredil t.i. Patersbier (Greg Hughes: Domače pivo, recept na str. 128). Za večino tekočih kvasovk je nadomestek od Fermentisa. Prav za ta kvas pa nisem našel nič pametnega razen od Whitelabs-a ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Težko komentiram glede tega "stila". V osnovi imaš za belgijska samostanska piva (abbey piva) prej omenjen kvas. Po drugi strani za bolj pitna piva "kmetov" je druga veja kvasa iz katere se dela saison in podobna piva ki so občutno bolj suha ampak tudi bolj pitna.

Za saison imaš od danstarja "belle saison" kvas.

Glede na poreklo piva je mogoče abbaye kvas boljša izbira, napisano prej je to kar je na voljo od suhega. Upoštevaj tudi profile fermentacije ker so estri pri teh pivih v veliki meri odvisni od tega kako "matraš" kvas.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.