Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Je pa res da bo treba še kar veliko besed logično prvesti, če hočemo imeti svojo terminologijo.
Ravno zadnjič sem slišal eno zelo lepo. Prevod za starter....vrelni nastavek
wink-1.gif

Jah, v bistvu imamo precej terminologije že v besednjaku ampak je pozabljena predvsem pa nikomur ne bo logična. Zato se velikokrat uporablja bolj preproste direktne prevode iz angleščine. Sej še huje je da tudi v angleščini se v pivovarstvu uporablja precej terminov ki so dejansko nemški.

Recimo starter bi lahko bil (prepisano iz SSKJja):
Citat:
droží -í ž mn. (ȋ ȋ) 1. nadomestek za kvas, navadno iz prosene moke in mošta: z drožmi pečen kruh ima poseben okus // star. kvas: ne pozabi kupiti droži 2. usedlina v vinu ali pivu po končanem vrenju: kuhati žganje iz droži; vinske droži

Slovenska beseda za starter oz. inokulum je vcepek.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Če govorimo o laboratorijskem množenju kulture iz nule recimo pri brisih ipd. je možno marsikatero poimenovanje. Pri starterju dejansko ne gre za tole tako da se težko eksplicitno izraziš, ker je tudi namen starterja lahko širši (prilagoditev kulture na določeno okolje) ali pa ožji (namnožitev zadostne količine kvasa).

V osnovi je torej starter začetna kultura za fermentacijo piva, ampak tako kulturo ni nujno da namnožiš/prilagodiš sam tako da tudi ta izraz ni ok oz. je nadpomenka za vse oblike pripravljenega kvasa (in bakterij) za pitching.

Sicer pa dlakocepljenje na nivoju izrazoslovja je totalno nepomembno s stališča proizvodnje piva!
evil.gif
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Kakšen je kriterij ocenjevanja piva na tekmovanjih društva domačih pivovarjev?
Gre tu zgolj za okus, ali se ocenjuje tudi pripadnost deklariranemu stilu, primerno karbonizacijo, čistost, barvo, itd.
Kdaj se načrtuje naslednje tekmovanje, in koliko flaš piva je potrebno prinesti?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ocenjuje se striktno po BJCP: http://www.bjcp.org/
Če pogledaš list: http://homebrewacademy.com/wp-content/uploads/billy-scoresheet-large.png
Vidiš da ima pivo 5 kategorij, v vsaki pa določeno število točk. Seveda največjo vrednost imata vonj in okus.
Sam izgled ima samo 3 točke od 50:
Pivo se ocenjuje obvezno po stilu, razen zadnja rubrika, ki ti lahko prinese 10 točk je bolj subjektivne narava. Pač tam lahko daš praktično vse točke, neglede na stil, če ti je pivo seveda všeč in štimajo ostale stvari.

Za tekmovanje pa spremljaj naše društvo. Možno da bo kaj spet poleti, sicer zagotovo konec leta na skupščini. Lahko se pa prijaviš tudi na Hrvaškega, enkrat poleti.
Vsekakor spremljaj stran društva.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Ocenjuje se striktno po BJCP: http://www.bjcp.org/
Če pogledaš list: http://homebrewacademy.com/wp-content/uploads/billy-scoresheet-large.png
Vidiš da ima pivo 5 kategorij, v vsaki pa določeno število točk. Seveda največjo vrednost imata vonj in okus.
Sam izgled ima samo 3 točke od 50:
Pivo se ocenjuje obvezno po stilu, razen zadnja rubrika, ki ti lahko prinese 10 točk je bolj subjektivne narava. Pač tam lahko daš praktično vse točke, neglede na stil, če ti je pivo seveda všeč in štimajo ostale stvari.

Za tekmovanje pa spremljaj naše društvo. Možno da bo kaj spet poleti, sicer zagotovo konec leta na skupščini. Lahko se pa prijaviš tudi na Hrvaškega, enkrat poleti.
Vsekakor spremljaj stran društva.

Mene pa zanima ali se da dobiti te ocenjevalne liste, kako je bilo pivo ocenjevano? Namrec, poslal sem pivo, zanima me pa kaj je bilo s pivom narobe, oz. kaksne so bile napake. Se da to kje videti? Tnx
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
To tud mene zanima, naj bi bili listi poslani na mail, sam ni še nič. Razumem da je tole ogromno robe za poskenirat in razposlat, zato tud nočem težit, upam pa da bo
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Poskenirano je, ampak po mizah v en fail, treba je še po posameznih pivih razbit. Tako da bo vsak dobil na mail svoje ocenjevalne liste, bo pa verjetno še trajalo.

PS:
Če se pa kdo javi za razgonit PDFje po posameznih pivih pa na dan z besedo.
 
Nazadnje urejeno:

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Recimo starter bi lahko bil (prepisano iz SSKJja):
Citat:
droží -í ž mn. (ȋ ȋ) 1. nadomestek za kvas, navadno iz prosene moke in mošta: z drožmi pečen kruh ima poseben okus // star. kvas: ne pozabi kupiti droži 2. usedlina v vinu ali pivu po končanem vrenju: kuhati žganje iz droži; vinske droži ♪

Droži so med vinarji tisto, kar ostane v sodu po pretakanju. Analogija bi bila, ko pretočiš pivo v sekundarni fermentor, na dnu primarca pa ostane posedli kvas in smeti, torej droži. Mislim pa, da vinarji uporabljajo naziv vrelni nastavek za tisto, kar je v pivarstvu starter.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ok, vmes je bilo nekaj postov od piva tako da se jezikovna debata lahko nadaljuje!
grin1.gif


Da, kvasni nastavek je stvar ki se jo da v vino. Ni pa to nič drugega kot rehidriran in aktiviran kvas. Mogoče zgleda kot starter ampak ni nič drugečnega kot pripravek ki nastane pri rehidraciji suhega kvasa v pivovarstvu. Kvasni nastavek = kvas pripravljen za dodajanje v sladico.
 

mihec87

Pripravnik
10. feb 2016
31
4
8
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Poskenirano je, ampak po mizah v en fail, treba je še po posameznih pivih razbit. Tako da bo vsak dobil na mail svoje ocenjevalne liste, bo pa verjetno še trajalo.

PS:
Če se pa kdo javi za razgonit PDFje po posameznih pivih pa na dan z besedo.

Pošlji zs..
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Evo pa sem naredu še eno napako. Pozabil sem dodat sladkor za karbonizacijo
frown-1.gif
. Sicer za neko Mild pivo ,ampak me vseno zanima ,če je kdo že naredil podobno napako in kako se je izšlo?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Evo pa sem naredu še eno napako. Pozabil sem dodat sladkor za karbonizacijo
frown-1.gif
. Sicer za neko Mild pivo ,ampak me vseno zanima ,če je kdo že naredil podobno napako in kako se je izšlo?

Še nisem pozabil. Je pa meni osebno pir brez mehurčkov zanič. Zajebal nisi še nič...ponovi vajo.
grin1.gif
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Ma zdej je že sflaširan ,če bi prej opazil bi zadevo poskusil reševat . Zdej pa bo kar bo :D samo da je fermentator prazen in ga lahko spet napolnim .
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Po nesreči sem za sparge voter ogrel malo preveč vode . Pa me zanima ali z podalšanim vretjem ( da pridem na predvideno količino vode) izgubim še kaj razen vode ?
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
OK. pivo bo temnejše kaj pa se zgodi za OG ? po moje bi naj postal višji ali to drži ali se motim ?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
OG se z vretjem normalno viša, ker voda hlapi. Se pa obenem ustvarjajo zaradi karamelizacije (odvisno od načina gretja) kompleksnejši sladkorji, katere bodo lahko kvasovke malo težje pojedle.
Torej lahko dobiš tudi malo višji FG.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.