Citat:
Uporabnik usy pravi:
kakšno naj bi bilo sploh idealno razmerje voda/slad?
Citat:
Uporabnik Chuck pravi:
Eno vprašanje.
Delal sem pale ale(ekstrakt+DME+US05 kvasovke). Dodal sem še nekaj hmelja za dry hop(aurora in golding) za 5 dni.
Briketi hmelja so se v fermentorju čisto razpadli in večina hmelja je še vedo plavala na površju. Zanima me če je to normalno. Bral sem da bi moral hmelj čez nekaj dni potoniti na dno fermentorja.
Je boljša rešitev če hmelj za dry hop dajem v tiste vrečice za hmelj.
Hvala.
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Za naslednje pivce imam namen uporabit 50% neslajene pšenice. Predhodno bi naredil tako imenovan cereal mash. Zanima pa me, če bo po vaših izkušnjah, glede na visok delež neslajene pšenice sploh prišlo do encimske pretvorbe. Ostalo sestavine bodo 25%PA, 13 % Pilnser in ostalo caramela slad. Nimam 6row ječmena zato me malo skrbi rezultat.
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
odgovor zakaj bi to dellal je preprost, ker mi zamnjkuje slajenih sladov in ker je priložnost da probam. Vseeno pa ne bom delal tega, če je že vnaprej obosjeno na propad.
Bom upošteval dragocen nasvet in šel na 30% pšenice.
sem si pa naredil "načrt" obdelave neslajene pšenice, ki ji bom dodal 20% sladu za encime. In sicer: Beta glucan rest na 45°C 20 min zatem segrejem na 66°C 10min zatem rahlo vretje 15min. To golšo potem zmešam z hladno vodo da ulovim 66-67°C in dodam še preostali slad ter počitek 60minut. Ali bi se dalo še optimizirat?
imam pa še vprašanje glede kvas iz steklenic. Prebral sem da je kvas, ki je dodan naknadno v steklenice - govorimo seveda o pšeničnem pivu, neuporaben. Je to res ali bi se vseeno splačalo poskusiti s tem kvasom?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
A lahko kdo kaj več pove o ne slajenih žitih. Ravno kar sem mal prebiral o tem.
Avtor na beer smithu navaja da je cereal mash nepotreben če uporabiš kosmiče, ker naj bi bili že obdelani.
Čeprav če razumem, so za kaj takega primerni samo instant kosmiči?? sicer morajo še vedno čez fazo želatinizacije...
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
A lahko kdo kaj več pove o ne slajenih žitih. Ravno kar sem mal prebiral o tem.
Avtor na beer smithu navaja da je cereal mash nepotreben če uporabiš kosmiče, ker naj bi bili že obdelani.
Čeprav če razumem, so za kaj takega primerni samo instant kosmiči?? sicer morajo še vedno čez fazo želatinizacije...
Kosmiči so toplotno obdelani, vsaj to kar mi poznamo pod kosmiči in dejansko gre za "instant X". Ponavadi gre za to da se žito opari (parna kopel) in stisne čez segrete valjčke. To v osnovi je dovolj za želatinizacijo škroba in ni potrebe po nadalnji obdelavi.
Dobiš pa v angleško govorečem svetu pod "flakes" oz. "flaked" marsikaj tako da naj te to ne zavede. Recimo izrazi grits (dejansko je to lahko po naše zdrob ali gres pri pšenici, pri koruzi tudi "polenta") ali pa pearl(s) (kar bi bilo po naše v primeru ječmena lahko "ješpren") se včasih prodaja kot "flakes".
Na splošno vzemi da tisto kar je narjeno da ženska strese v jogurt in ni potrebno kuhat so ok kosmiči!