Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Zavrem par dcl vode + sladkor. Pustim da se ohladi. Dodav v vedro za točenje. Čez prelijem pivo in poæakam kake pol ure.
Nato v steklenice in čez kake 2 tedna+ v grlo
smile-1.gif
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Zavrem par dcl vode + sladkor. Pustim da se ohladi. Dodav v vedro za točenje. Čez prelijem pivo in poæakam kake pol ure.
Nato v steklenice in čez kake 2 tedna+ v grlo
smile-1.gif

Jaz sem naredil isto in ni bilo v redu. Naslednjič gre sladkor čez, plus rahlo mešanje, plus počakat 30 min, plus 14 dni plus grlo
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Sem naredil že dostkrat tako in ni blo problemov. Je pa res da najprej natocim par litrov (da se mi ne prime za dno) pol sladkor in ostalo čez.
Zdaj se mi je prvič zgodilo da je popolnima brez mehurčkov
frown-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Zavrem par dcl vode + sladkor. Pustim da se ohladi. Dodav v vedro za točenje. Čez prelijem pivo in poæakam kake pol ure.
Nato v steklenice in čez kake 2 tedna+ v grlo
smile-1.gif

Sam vedno vržem vrelo vodo s cukrom v fermentor in vedno deluje. Z mrzlo vodo če je dovolj zgoščena (gosta raztopina) zna biti problem (potone na dno zaradi gostote in slabšega raztapljanja).
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Rabim eno mnenje...
Ali je mogoče da se mi je slad pokvaril. star je okoli 10 mescov in je zmet. V 1 mescu sem dvakrat kuhal in pivo ima vedno nek čuden priokus :/
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Tisti ki merite pH, kakšen inštrument uporabljate ? Kje ste ga kupili ? Če kaj vem, bi rekel da so pH lističi premalo natančni za ta namen...

Lističe za merjenje ph dobiš v lekarni ali dm-u. Vendar če boš meril ph drozge, ti svetujem da kupiš elektronski ph meter s sondo. Zraven ti meri še temperaturo. Lističi so dobri da preveriš ph razkužilnega sredstva ( star san + voda recimo ). Za kaj drugega mi ne pridejo v poštev. Nekaj takega je super stvar, tudi sam uporabljam. Zraven potrebuješ še kalibracijsko in shranjevalno tekočino. http://www.slo-growshop.com/in...;product_id=598
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Rabim eno mnenje...
Ali je mogoče da se mi je slad pokvaril. star je okoli 10 mescov in je zmet. V 1 mescu sem dvakrat kuhal in pivo ima vedno nek čuden priokus :/

Če je bil na vlažnem in toplem se lahko hitro pokvari (plesen). Drugače nebi smelo biri problema, slad je obstojen oz. da bi staranje vplivalo na okus je zelo malo verjetno.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Zavrem par dcl vode + sladkor. Pustim da se ohladi. Dodav v vedro za točenje. Čez prelijem pivo in poæakam kake pol ure.
Nato v steklenice in čez kake 2 tedna+ v grlo
smile-1.gif

Zakaj pa pustiš, da se ohladi? Daj takoj v vedro za točenje, čez pa pivo iz fermentorja. Ko pride do vrha, rahlo pomešaj in stekleniči.

20x že tako naredil in vedno je ratalo
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
gasilni aparat popolnoma služi namenu, seveda a CO2, ne na prah
wink-1.gif

Imam doma že 5kg... bi rabil še 2kg
smile-1.gif

A ima kdo ideje kje dobit razen po netu nad 60 eur?
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Glede na to da je samo A-test za jeklenke za CO2 okoli 40 EUR je malo verjetno da bo pod 60 EUR cena za jeklenko z "svežim" a-testom. Lahko pa kupiš neko rabljeno na bolhi ipd. samo računaj spet da če nima a-testa (oz. ko ta poteče) ti jo ne bo noben hotel polnit in boš spet ob 40 eur za a-test (če seveda ni jeklenka prestara in a-testa sploh ne opravi ampak jo raznese v fazi testiranj).
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Potrebujem mnjenje.
Imam prostor v stanovanju z temperaturo, ki dnevno variira med 20-22°C in imam prostor v kleti, ki je več ali manj konstanta za ta letni čas 16° +-0.5°.
Fermentacija Porterja se je začela včeraj. Uporabil sem Safale-04. Fermentracija poteka vrhunsko., verjetno tudi zaradi temperature... Skrbi me pa temperatura, ki dnevno niha. poleg tega se mi tudi postavlja vprašanje ali ne bo pri tako visoki (22°C) pivo preveč "estery".
Sam nima NOBENIH izkušenj, ker je to pač moje prvo pivo,zato se obračam na vas "stručkote"
Si upate prestavit fermentor na 16°C in upati na najboljše ali naj pustim v kuhinji in bo kar bo...

Hvala
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
V specifikacijah za ta kvas piše območje delovanja 12-25, idealno 15-20 stopinj. Jaz držim na 16-18. Prvo rundo sem imel kakšen dan na 23 in sem imel izbruhe pene, zdaj začetek poteka bolj umirjeno, čeprav še zmeraj intenzivno.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ja ravno to, tudi pri meni je vulkan. Se pravi, če prestavim fermentor na 16°C iz 22° ne bo nič narobe z kvasovkami? Skrbi me hibernacija.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Nevem kako je s spremembami temperature, to bi znal utiševalec kaj več povedati, mislim pa da ni tak problem za par stopinj, koristi pa verjetno tudi ne, odvisno koliko cukra je notri še ostalo.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.