Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kje bi se dalo dobiti hmelj:
Styrian Wolf
Styrian Atlas
Dana

Je že kdo kaj varil s temi sortami?

Dana je res v Hmezadu. za wolf-a pa najbolje da pišeš Peliconu, če ti bo prišparal pol kile, ko bo naslednjič varil pivo s tem hmeljem.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Hvala za odgovor. Sem pa ravno izmeril temperaturo na fermentorju in kaže 26,5°C. Groza;). Zdaj sem pa res v dvomih ali naj po 24h urah od začetka res vse skupaj prestavim v klet ali naj pustim naravi svojo pot v banana land... jah saj vem, da ni ravno pametno naglo spreminjat temperature, vendar počasnega nižanja T si pa tudi ne morem privoščit. Kaj naredit približno že vem (nič) a vseeno je lažje deliti začetniške težave.. No, vsaj za naslednjič vem, da si bom pripravil akvarijski grelnik in banjo v kleti.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Hvala za odgovor. Sem pa ravno izmeril temperaturo na fermentorju in kaže 26,5°C. Groza;). Zdaj sem pa res v dvomih ali naj po 24h urah od začetka res vse skupaj prestavim v klet ali naj pustim naravi svojo pot v banana land... jah saj vem, da ni ravno pametno naglo spreminjat temperature, vendar počasnega nižanja T si pa tudi ne morem privoščit. Kaj naredit približno že vem (nič) a vseeno je lažje deliti začetniške težave.. No, vsaj za naslednjič vem, da si bom pripravil akvarijski grelnik in banjo v kleti.

Pusti sedaj kot je, če boš znižal temperaturo boš šokiral kvas + večina estrov se ustvari v prvih 20% fermentacije (to je recimo prvih 12h). Torej če boš znižal temperaturo boš dobil na koncu ven enako estrov s tem da po vsej verjetnosti če boš šel iz 26C na 16C bo kvas od šoka šel na dno in boš imel visok FG oz. celo lahko potem zapoznelo fermentacijo.

Za drugič pa kar pogumno fermentiraš S-04 pri 16C, je kar idealna temperatura (malo se med fermentacijo še dvigne, tako da si v mejah ko ni pretiranih estrov kvas pa je vesel).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Ja ravno to, tudi pri meni je vulkan. Se pravi, če prestavim fermentor na 16°C iz 22° ne bo nič narobe z kvasovkami? Skrbi me hibernacija.

Hibernacija.....vem, strahovi, to je samo dokaz, da si očitno zasvojen s pivovarstvom
aplauz.gif
. Če postaviš fermentor na 16 stopinj, to pomeni, da bo višek fermentacije potekal na 18 stopinjah, kar je odlično. Sicer je fino kasneje, če imaš možnost dvignit ali prestavit zadevo na 20 stopinj, da kvasovke še lepše počistijo za sabo, ampak ni nujno, pač pustiš dlje na 16.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Super, hvala za odgovor.

Bi pa na to temo še vprašal čisto konkretno kaj bi bilo bolje. (za naslednjič)

1.Ali ohladiti pivino na temperaturo fermentacije t.j. 16°C in nato dodati kvasovke.
ali
2. Ohladiti pivino na temperaturo 23°C (na enako T, kot so bile rehidrirane kvasovke) in potem postaviti fermentor na 16°C.

- Ali lahko v fazi adaptacije kvasovke preživijo tako temperaturno razliko (iz 23° na 16°C)?
- Kakšna je lahko največja temp. razlika med pivino in rehidriranimi kvasovkami?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kje bi se dalo dobiti hmelj:
Styrian Wolf
Styrian Atlas
Dana

Je že kdo kaj varil s temi sortami?

Dana: hmezad. okrog 10€ Varim z njo veliko, zaradi velike alfe (cca 13) jo uporabljam predvsem za grnčico.
Wolf: Hmeljarstvo rojnik. 20€
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Super, hvala za odgovor.

Bi pa na to temo še vprašal čisto konkretno kaj bi bilo bolje. (za naslednjič)

1.Ali ohladiti pivino na temperaturo fermentacije t.j. 16°C in nato dodati kvasovke.
ali
2. Ohladiti pivino na temperaturo 23°C (na enako T, kot so bile rehidrirane kvasovke) in potem postaviti fermentor na 16°C.

- Ali lahko v fazi adaptacije kvasovke preživijo tako temperaturno razliko (iz 23° na 16°C)?
- Kakšna je lahko največja temp. razlika med pivino in rehidriranimi kvasovkami?

Ne bom ti rekel kako delaj, ti pa povem kakodelam jaz.;)
Temperatura pitchanja (ko dodam kvas) je okrog 18 st.C. Temperatura prostora mi niha glede na letni čas.
Sedaj semv varil in je bila t 12 stC. Kvas sem dal v 18 st.C. in je čez noč padla za kako stopinjo, ko je pa začela fermentacija je pa narasla nazaj na 20 st. C. Tam je tudi obstala dokler se ni vrenje ustavilo, ker kvasovke povzročajo energijo, ki je ogrela pivino.
po končani fermentaciji, je temperatura padla na 12. st. C. Je pa res da delam 100L batche.
Kar hočem povedati je to, da bo 15-16 st. topla klet, idealna za to vrsto kvasa.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kje bi se dalo dobiti hmelj:
Styrian Wolf
Styrian Atlas
Dana

Je že kdo kaj varil s temi sortami?

Dana: hmezad. okrog 10€ Varim z njo veliko, zaradi velike alfe (cca 13) jo uporabljam predvsem za grnčico.
Wolf: Hmeljarstvo rojnik. 20€

Super, hvala vama za odgovore. Rojnikove sem ze preko maila skusal kontaktirat pa ni ravno odziva. Bom se malo pocakal, lahko, da imajo ravno sedaj veliko dela s susenjem hmelja. ;-)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Super, hvala za odgovor.

Bi pa na to temo še vprašal čisto konkretno kaj bi bilo bolje. (za naslednjič)

1.Ali ohladiti pivino na temperaturo fermentacije t.j. 16°C in nato dodati kvasovke.
ali
2. Ohladiti pivino na temperaturo 23°C (na enako T, kot so bile rehidrirane kvasovke) in potem postaviti fermentor na 16°C.

- Ali lahko v fazi adaptacije kvasovke preživijo tako temperaturno razliko (iz 23° na 16°C)?
- Kakšna je lahko največja temp. razlika med pivino in rehidriranimi kvasovkami?

Ne bom ti rekel kako delaj, ti pa povem kakodelam jaz.;)
Temperatura pitchanja (ko dodam kvas) je okrog 18 st.C. Temperatura prostora mi niha glede na letni čas.
Sedaj semv varil in je bila t 12 stC. Kvas sem dal v 18 st.C. in je čez noč padla za kako stopinjo, ko je pa začela fermentacija je pa narasla nazaj na 20 st. C. Tam je tudi obstala dokler se ni vrenje ustavilo, ker kvasovke povzročajo energijo, ki je ogrela pivino.
po končani fermentaciji, je temperatura padla na 12. st. C. Je pa res da delam 100L batche.
Kar hočem povedati je to, da bo 15-16 st. topla klet, idealna za to vrsto kvasa.

Super si to porihtal
zmaga.gif
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Imam eno vprasanje in sicer, mislim naredit kopijo Brew-bossa in imam vprasanje koliksna mora biti mreza notranjega kosa za drozganje (cofi filter)?
Zanima me debelina kvadratkov mreze skozi katero se spira slad med drozganjem?!
Dilema 1.0, 1,2 ali 1.5mm??
Mogoce kdo ve ali predlaga..?!
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ima kdo izkušnje s plutastimi zamaški? Danes sem stekleničil šampanjske steklenice s plutastimi zamaški, vendar nisem uporabil naprave za stekleničenje ampak sem jih z roko potisnil v steklenico. Čez sem pa dal navojni zamašek. Bi bili lahko kašni problemi tukaj?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Ti pa izzivas! ;-)

Super izgleda in verjamem, da je okus tudi taksen.

Lahko delis z nami svoj recept?

Okus je odličen, mu pa mogoče še fali malenkost arome. Ravno zdaj poizkušam prvič suho hmeljenje, z bolj aromatičnimi sortami.
Recept pa dokaj klasični:


23L
OG 1055
FG 1013

4,50 kg Pale Ale (9,0 EBC) Grain 1 75,9 %
0,80 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 2 13,5 %
40,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 50,7 IBUs
0,33 kg Caramel/Crystal Malt - 50 (50,0 EBC) Grain 3 5,6 %
10,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Aroma Steep 15,0 min Hop 9 0,0 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 5,0 min Hop 7 1,9 IBUs
60,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Aroma Steep 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs
Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
0,30 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 4 5,1 %
SafAle English Ale S-04
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18


[/QUOTE]

Okus je odličen, mu pa mogoče še fali malenkost arome. Ravno zdaj poizkušam prvič suho hmeljenje, z bolj aromatičnimi sortami.
Recept pa dokaj klasični:


23L
OG 1055
FG 1013

4,50 kg Pale Ale (9,0 EBC) Grain 1 75,9 %
0,80 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 2 13,5 %
40,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 50,7 IBUs
0,33 kg Caramel/Crystal Malt - 50 (50,0 EBC) Grain 3 5,6 %
10,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Aroma Steep 15,0 min Hop 9 0,0 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 5,0 min Hop 7 1,9 IBUs
60,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Aroma Steep 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs
Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
0,30 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 4 5,1 %
SafAle English Ale S-04

[/QUOTE]

precej svetlo se mi zdi glede na to, da imaš munich noter in 5.6 procenta kristal. Na oko se mi zdi, da bi morala bit barva okrog 14 EBC.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Dobro oko imaš. Po receptu je 15 EBC, je pa res da sem dobil v fermentor 24 litrov in je verjetno res nekaj manj. V resnici zgleda bolj temno, tukaj pa sem fotkal v protisvetlobo da se vidi da je šajba
smile-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.