Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kje bi se dalo dobiti hmelj:
Styrian Wolf
Styrian Atlas
Dana
Je že kdo kaj varil s temi sortami?
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Hvala za odgovor. Sem pa ravno izmeril temperaturo na fermentorju in kaže 26,5°C. Groza. Zdaj sem pa res v dvomih ali naj po 24h urah od začetka res vse skupaj prestavim v klet ali naj pustim naravi svojo pot v banana land... jah saj vem, da ni ravno pametno naglo spreminjat temperature, vendar počasnega nižanja T si pa tudi ne morem privoščit. Kaj naredit približno že vem (nič) a vseeno je lažje deliti začetniške težave.. No, vsaj za naslednjič vem, da si bom pripravil akvarijski grelnik in banjo v kleti.
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Ja ravno to, tudi pri meni je vulkan. Se pravi, če prestavim fermentor na 16°C iz 22° ne bo nič narobe z kvasovkami? Skrbi me hibernacija.
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kje bi se dalo dobiti hmelj:
Styrian Wolf
Styrian Atlas
Dana
Je že kdo kaj varil s temi sortami?
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Super, hvala za odgovor.
Bi pa na to temo še vprašal čisto konkretno kaj bi bilo bolje. (za naslednjič)
1.Ali ohladiti pivino na temperaturo fermentacije t.j. 16°C in nato dodati kvasovke.
ali
2. Ohladiti pivino na temperaturo 23°C (na enako T, kot so bile rehidrirane kvasovke) in potem postaviti fermentor na 16°C.
- Ali lahko v fazi adaptacije kvasovke preživijo tako temperaturno razliko (iz 23° na 16°C)?
- Kakšna je lahko največja temp. razlika med pivino in rehidriranimi kvasovkami?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kje bi se dalo dobiti hmelj:
Styrian Wolf
Styrian Atlas
Dana
Je že kdo kaj varil s temi sortami?
Dana: hmezad. okrog 10€ Varim z njo veliko, zaradi velike alfe (cca 13) jo uporabljam predvsem za grnčico.
Wolf: Hmeljarstvo rojnik. 20€
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Super, hvala za odgovor.
Bi pa na to temo še vprašal čisto konkretno kaj bi bilo bolje. (za naslednjič)
1.Ali ohladiti pivino na temperaturo fermentacije t.j. 16°C in nato dodati kvasovke.
ali
2. Ohladiti pivino na temperaturo 23°C (na enako T, kot so bile rehidrirane kvasovke) in potem postaviti fermentor na 16°C.
- Ali lahko v fazi adaptacije kvasovke preživijo tako temperaturno razliko (iz 23° na 16°C)?
- Kakšna je lahko največja temp. razlika med pivino in rehidriranimi kvasovkami?
Ne bom ti rekel kako delaj, ti pa povem kakodelam jaz.
Temperatura pitchanja (ko dodam kvas) je okrog 18 st.C. Temperatura prostora mi niha glede na letni čas.
Sedaj semv varil in je bila t 12 stC. Kvas sem dal v 18 st.C. in je čez noč padla za kako stopinjo, ko je pa začela fermentacija je pa narasla nazaj na 20 st. C. Tam je tudi obstala dokler se ni vrenje ustavilo, ker kvasovke povzročajo energijo, ki je ogrela pivino.
po končani fermentaciji, je temperatura padla na 12. st. C. Je pa res da delam 100L batche.
Kar hočem povedati je to, da bo 15-16 st. topla klet, idealna za to vrsto kvasa.
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Ti pa izzivas! ;-)
Super izgleda in verjamem, da je okus tudi taksen.
Lahko delis z nami svoj recept?