Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Pozdravljeni,
Evo sem se odločil, da po približno enem letu prebiranja, tudi jaz kaj napišem.
Domače pivo varim že dobre dve leti, ogromno sem se naučil sam, ogromno od vas,...
Večinoma varim iz ektraktov, ker na enostaven način dobiš super pivo, sicer pa BIAB metoda.
Pišem predvsem za to, da malo pokomentirate ali bi kaj izboljšal, kaj naredil drugače,... Predvsem čakam na mnenje UTISEVALCA, ki je res kralj na tem področju.
Moje varjenje gre takole:
1. Vse temelijoto operem in razkužim z oxi-jem.
2. Zavrem 3-4l vode + sladkor, in v eni majhni posodi še 2 deci.
3. Ugasnem ogenj in lepo v miru odprem piksno
4. Vlijem količino piksne v vodo in zraven lepo mešam cca 5 min da se vse fino razpusti in pomeša z vodo,
5. 2dl vode ki sem jo zavrel posebaj nalijem v pikso, in lepo premešam, vlijem v ostalo vodo (pivino), in piksna je popolnoma izpraznjena.
6. V fermentor nabašem led, in pivino prelijem direktno na led, tako jo v trenutku ohladim na cca 15 stopinj.
7. Vodo iz pipe natočim do 23l, zraven pa še skoregiram z vodo temperaturo na ca 20 stopinj.
8. Aeriram pivino z mešanjem 5-10min, tako da roke fino bolijo
9. Rehidrirane kvasovke (30min, v vodi cca 25 stopinj in žličko sladkorja), vlijem v pivino in še malo premešam,
10. Zaprem fermentor in ga postavim v prostor s konstantno temperaturo od 17-20 stopinj (ni važno a je zima poletje,... vedno je temperatura v tem rangu).
11. Čakam cca 7 dni.
12, Vzamem sekundarni fermentor in co2 jeklenko.
12. Sekundarni fermentor napolnim s co2, (jeklenko na rahlo odprem za cca 10 sekund in cev po kateri gre co2 dam na dno fermentorja tako da izpodrine ves zrak)
13. Na pipico primarnega fermentorja lepo namestim cev in jo položim na dno sekundarnega fermentorja, odprem in lepo pretočim pivino.
14. Pustim v sekundarnem fermentorju 7 dni (skupaj v fermentorjih je pivo od 13 do 16 dni priblizno odvisno od časa).
15. Zavrem 2dl vode in s pomočjo priming calculatorja v njej raztopim primerno količino pivovarskega sladkorja.
16. Ko se sladkana voda malo ohladi lepo prelijem po elotni površini piva in čisto na rahlo premešam do nekje 3/4 fermentorja.
17. Počakam 20-30min
18. Namestim točilni rorček in začnem polniti 0,5l steklenice.
19. Kronske zamaške samo položim na flaše lepo po vrsti tako kot jih polnim. Ko vse napolnim lepo po vrsti začnem zapirati. Takrat že vsi zamaški lepo brbotajo in v flašah je samo še pivo in co2.
20. Pustim na temperaturi 17-20 stopinj 14 dni
21. Dam v hladilnik za najmanj 7 dni
22. Probam prvo flaško in sem vedno presenečen nad vrhunskim pivom.
Za pojasnilo zakaj dajem sladkor namesto DME, ker mi je zadeva z DME enostavno premočna po okusu. Vedno uporabljam kvas safale US-05 ker mi daje za moj okus najboljše pivo, pa naj bo to fake lager, ipa,...