Včeraj sem poskušal zvarit svoje prvi pivo po BIAB metodi. Beseda "poskušal" je kar pravšnj,a saj je šlo kar nekaj stvari narobe. Za drozganje uporabljam 50-litrski pivski sod z odrezanim pokrovom in montirani pipico.
Začetek je bil obetaven, zmel sem slad in segrel vodo na temperaturo, ki jo je izračuna BeerSmith (76°C). Ko je voda dosegla želeno temperaturo, sem v vrečo stresel zmleti slad in sproti mešal. Temperatura je najprej padla na približno 66°C (recept je zahteval 69°C). Ker sod ni izoliran, sem ogenj zmanjšal na minimum, da bi dvignil temperaturo na zahtevano in jo potem vzdrževal. No, tukaj se pa začnejo težave:
Po recimo 10min je temperatura zrasla na 70+. Odprl sem pokrov, začel mešat, ugasnil ogenj ampak temperatura ni in ni padla. V želeno območje sem prišel po šele pol ure. Kar sem do sedaj prebral, to pomeni, da od beta amilaze ni praktično nič, od alfa amilaze pa tudi ne kaj dosti. "Nakuhal" sem torej nekaj podobnega ječmenovemu sirupu
. Kasneje sem ugotovil, da sem naredil tudi napako, ker sem slad spiral s hladno vodo (btw. na BIAB tečaju so prav tako spirali s hladno, kar me je zavedlo...).
Zdaj pa vprašanje: kaj naredit, da temperatura nebi toliko zrasla? Že v štartu segret samo do zahtevane temperature drozganja in potem po potrebi dogrevati?
Danes sem ugotovil, da je očitno shodil tudi termometer (zabavno je še to, da ne vem, v kateri fazi je crknil; vem samo, da trenutno ne pokaže manj kot 40°C).
Na eBayu sem dobil zadevo s sondo, ki je zelo priročna, očitno pa ne kaj preveč vzdržljiva. Kakšne termometre uporabljate vi? Razmišljal sem, da bi zvrtal še eno luknjo nekje v sredini soda in uporabil nekaj takega:
http://www.merkur.si/ogrevanje...-45-12-7-mm-1-2
Vaša mnenja?
Hvala za odgovore!