Za pivovarje je najbolj enostavno da narediš pivo brez hmelja (OG okoli 1.050-1.060). Osnovni slad je pale ale/pilsner + določen delež dimljenega sladu (odvisno kako rad imaš smoked whiskije). Drozgaš na spodnjem območju, sicer pa niti ni tako pomembno ker je kvas za žganje itak bolj agresiven in prebavi tudi tisto kar povprečen pivovarski kvas ne. Prekuhavat ti ni potrebno, mashout na 75C je ok za sterilnost lahko pa tudi sladico dodatno prekuhaš par minutk. Za kvas uporabiš enega od "špirit" kvasov ali pa kakšen bolj agresitven kvas za pivo. Postopek je do konca fermentacije enak kot za pivo.
Ko imaš enkrat pivo izvedeš destilacijo, tu je pa spet en kup znanosti ampak v osnovi moraš preko kotla (recimo pri nas dobiš klasične za žganjekuho ki so dokaj ok tudi za whiskey ker pustijo nekaj arome) lovit etanol iz piva in tisto je tvoja osnova za whiskey. Večkrat kot izvedeš destilacijo manj arome ohraniš, večinoma se uporablja dvojna ali trojna destilacija (vsekakor moraš destilirat tolikokrat da dobiš ustrezen delež alkohola, višek lahko še vedno redčiš na koncu po staranju).
Po destilaciji je kjučen del staranje whiskeya, tradicionalno v hrastovih sodih. Tu lahko uporabiš "pivovarsko" goljufijo in staraš v stekleni posodi v katero daš hrastov čips ali pa ploščice. Staraš pač leto, dve, tri ... 15. Načeloma bolj aromatičen whiskey kot imaš dalj se mora starat tako da za začete najbolje da ciljaš na čimbolj light aromo ker bo vsaj približno pitno že v kratkem času!
Zgoraj opisanega postopka še nisem delal, je pa nekje na seznamu mojih to-dojev v prihodnosti, ko bo čas seveda!