Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
hej pivovarji!

A je kdo med vami tu, da je poizkusil tudi s pripravo domačega viskija? baje imata postopka s pivom nekaj skupnih točk...
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
hej pivovarji!

A je kdo med vami tu, da je poizkusil tudi s pripravo domačega viskija? baje imata postopka s pivom nekaj skupnih točk...

smile-1.gif
Vse do distilacije.

https://www.youtube.com/watch?v=xptvVFoZ_pE

https://www.youtube.com/watch?v=DY15-dG_hAY
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Za pivovarje je najbolj enostavno da narediš pivo brez hmelja (OG okoli 1.050-1.060). Osnovni slad je pale ale/pilsner + določen delež dimljenega sladu (odvisno kako rad imaš smoked whiskije). Drozgaš na spodnjem območju, sicer pa niti ni tako pomembno ker je kvas za žganje itak bolj agresiven in prebavi tudi tisto kar povprečen pivovarski kvas ne. Prekuhavat ti ni potrebno, mashout na 75C je ok za sterilnost lahko pa tudi sladico dodatno prekuhaš par minutk. Za kvas uporabiš enega od "špirit" kvasov ali pa kakšen bolj agresitven kvas za pivo. Postopek je do konca fermentacije enak kot za pivo.

Ko imaš enkrat pivo izvedeš destilacijo, tu je pa spet en kup znanosti ampak v osnovi moraš preko kotla (recimo pri nas dobiš klasične za žganjekuho ki so dokaj ok tudi za whiskey ker pustijo nekaj arome) lovit etanol iz piva in tisto je tvoja osnova za whiskey. Večkrat kot izvedeš destilacijo manj arome ohraniš, večinoma se uporablja dvojna ali trojna destilacija (vsekakor moraš destilirat tolikokrat da dobiš ustrezen delež alkohola, višek lahko še vedno redčiš na koncu po staranju).

Po destilaciji je kjučen del staranje whiskeya, tradicionalno v hrastovih sodih. Tu lahko uporabiš "pivovarsko" goljufijo in staraš v stekleni posodi v katero daš hrastov čips ali pa ploščice. Staraš pač leto, dve, tri ... 15. Načeloma bolj aromatičen whiskey kot imaš dalj se mora starat tako da za začete najbolje da ciljaš na čimbolj light aromo ker bo vsaj približno pitno že v kratkem času!
grin1.gif


Zgoraj opisanega postopka še nisem delal, je pa nekje na seznamu mojih to-dojev v prihodnosti, ko bo čas seveda!
tongue-1.gif
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
O super ideja!!
Naredis tudi sekundarno fermentacijo ali ne?
Kje se da kupiti hrastov čips ali ploščice?
Prihaja čas zganjekuhe, tako da mogoče se pa lotim tega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Glede samega piva ne kompliciraš preveč, narediš čimbolj preprosto itak na koncu destiliraš.

Hrastove ploščice/čips se da kupit v tujih trgovinah za pivovarje, pri nas možno da imajo občasno oz. po naročilu, nisem še zasledil. Za instant porabo se da tudi izpustit hrast in dat v whiskey barvilo (karamel), večina poceni whiskijev na trgu je itak tako narejenih.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik machnau pravi:
He, ni smešno, sem mislil da je spet kak produkt,...
Sušen ali nesušen
wink-1.gif
))

No sicer je malo mimo teme ampak da se še malce podučimo, precej angleških staranih piv v lesenih sodih uporablja slovenski hrast! Recimo tudi fullersove specialne serije so kolikor vem v slovenskem lesu!
grin1.gif


* za otoški whisky se uporabljajo sodi iz surovega hrasta, torej za razliko od kakšnih drugih žganih pijač takih kjer niso bile prej v njem druge pijače (šeri, konjak, vina...). Tako da v praksi lahko res dobiš led tudi pri mizarju, samo vprašanje kateri deli lesa so uporabni v sodih in kakšna količina ter koliko mora bit les sušen!
grin1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jaz recimo za žmohtnost božičnih stoutov uporabljam domači hrast.
Posušeno desko narežem na kosmiče. Nato te kosmiče čisto malo popečem v ponvi (na suho, brez kakih olj itd...)
Nato jih pa dam za kake dva meseca na sonce, zaprte v kozarcu za vlaganje kumar. Notri nabašem kolikor se da kosmičev, zraven dodam še dva stroka burbonske vanilije, ter do kake četrine zalijem z whiskeyem (kak poceni). Tole nato "staram" na soncu, vsake toliko obrnem, da se vsebina malo premeša. Efekt je vedno zelo aromatičen
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Utiševalec hvala ti .... samo še eno vprašanje - potem bi pa lahko odprli novo temo - a za viski narediš tudi sekundarno fermentacijo??? po moje ni potrebna namreč....
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
No, evo, spet. Cel kup vprašanj, na katera potem utisevalec odgovarja, ker se mu pač da prevajat. Na internetu je polno informacij. Res bo treba znat angleško, kar pa danes pomojem nebi smel bit problem. Za pomoč je vedno google translate.Potem se pač lotiš in narediš. Vem, spet težim s tem, sam me take vrste lenoba v današnjih časih, ko je informacija nekaj klikov stran malo pojezi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Utiševalec hvala ti .... samo še eno vprašanje - potem bi pa lahko odprli novo temo - a za viski narediš tudi sekundarno fermentacijo??? po moje ni potrebna namreč....

Whiskey je destiliran alkohol tako da ko enkrat pivo prevre do konca ga daš destilirat, nobene znanosti tu ni. Tehnično oz. tudi praktično niti ni potrebe po temu da bi po drozganju drozgo izpiral ampak lahko narediš podobno kot za ostalo žganje vsuješ/vliješ vse v sod (tudi zrnje) in dodaš kvas ter počakaš da alkoholno prevre.

Če delaš s samo sladico ki jo prevreš do "piva" prihraniš pač čas pa še lažje je potem postopat dalje (recimo cela drozga se ti bo v kotlu lahko sprijela in zasmodila, pivo ki je tekoče pač ne).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Sem naredil že nekajkrat, imaš nekje v tej temi tudi opis mojega procesa.

V smislu ekonomike ni računice ker je tudi sam slad dosti poceni napram zajeb..., porabljeni energiji in času ter nižji efektivnosti ki ji boš dosegel na koncu z domačim sladom. Gre bolj za osebni užitek kot karkoli drugega!
grin1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Jaz recimo za žmohtnost božičnih stoutov uporabljam domači hrast.
Posušeno desko narežem na kosmiče. Nato te kosmiče čisto malo popečem v ponvi (na suho, brez kakih olj itd...)
Nato jih pa dam za kake dva meseca na sonce, zaprte v kozarcu za vlaganje kumar. Notri nabašem kolikor se da kosmičev, zraven dodam še dva stroka burbonske vanilije, ter do kake četrine zalijem z whiskeyem (kak poceni). Tole nato "staram" na soncu, vsake toliko obrnem, da se vsebina malo premeša. Efekt je vedno zelo aromatičen

mmmm... tole se pa dobro sliši. Lahko še malo več poveš o količinah, glede na batch in pa kdaj točno to dodaš?
Najbrš v dryhopu, kakšen teden pred stekleničenjem?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Tako je, kaki dve pesti za en teden "dry hopa#. Za 20L stouta. prvo leto sem dal 14 dni in je bilo prveč aromatično. To letos deluje idealno. Prej ko jih vržem noter jih še malo premešam z whiskiyem,v katerem se namakajo, nato pa vse skupaj vržem v pivo, tudi tisti dcl whiskiya, ki ga niso vpili, plus tista dva storža vanilije.
Pač to je instant varianta. Drugače pa imaš možnost da hrastove kosmiče prekuhaš (razkužiš in malo "razredčiš" tanine), nato odcediš in jih daš nato namakati za par mesecev, odvisno od željene intenzitete.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Za 5€ dam 300g aurore, odpakirana v ponedeljek. Ker je nikakva vrednost, ne bom pošiljal, tako da če se bo kdo nahajal v okolici Bleda, se lahko zmeniva. Več po zs.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pa kje bi se dalo dobiti kaj mosaica, citre ali pa galaxy?
smile-1.gif

Rečmo po 1kg pakiranje lahko tudi več
smile-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.