Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Jaz sem dal za android verzijo 7.99$ preko google play-a.

Ja, ipad verzija tudi nekaj takšnega, ampak je WIN PC verzija veliko boljša in preglednejša, stane pa okoli 20EU.
Npr. za izdelavo novih receptov oz. urejanje obstoječih je veliko boljša PC verzija, med samo kuho pa je priročna ipad/iphone/android varianta....

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kaj brewersfriend nima noben?
smile-1.gif

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
"brewersfriend" po mojem mnenju
Minusi
- letna narocnina 9.99$ (v par letih se nabere ;-) )
- v free verziji lahko shranis samo 5 receptov
- app potrebuje za recepte on line (ki ga v garazi nimam)
- design aplikacije, ki je zastareli

Ko sem oba (oz. njih ) probaval, mi je nekak beersmith bolj sedel. Pol pa se avtor se full trudi z razvojem. Kaj pa vem...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Beersmith je fajn stvar. Stane pa 20 EUR. Zanimiv za Slovence je, da smo pripravljeni dat dvajset za rundo brez težav, pri softveru pa trokiramo. Jest mam oba, android in PC verzijo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Sicer smo o teh programih 1x že pisali ... sam uporabljam brewersfriend (premium) predvsem zato ker je najbolj enostaven za osnovno uporabo in je online (kar pomeni da recepte in vse ostalo lahko urejam kjerkoli). Recimo kar mi je všeč je da je v enem oknu možno urejat vse zadeve od survin do mashing procedur in korekcij kemije vode. V free (public) verziji lahko narediš vse kar v plačljivi razen pri shanjevanju se zatakne (še vedno pa lahko narediš recept in si ga sprintaš).

Sem nekaj časa uporabljal tudi beersmith ampak je way preveč kompliciran za domačo uporabo oz. "neergonomičen" za preproste zadev pa še na linuxu ni deloval oz. sedaj obstaja linux verzija ki pa je tudi bolj k....! Recimo če se dela z različnimi "profili opreme" pri beersmithu vzame veliko časa ker ne moreš popravljat zadev on-the-fly.

Alternativna ki je zastonj je brewtarget, sicer še stopnjo bolj kompleksna od beersmitha pa deluje včasih tudi čudno in zatikajoče, ampak je pa zastonj!
grin1.gif

Pod črto vsi zgoraj našteti programi oz. kalkulatorji za recepte omogočajo vse kar rabi homebrewer oz. še veliko več. Cenovno pa tudi niso nek velik strošek v nobenem pogledu (celo zastonj legalno uprabo imajo), tako da naj vsak izbere tisto kar mu leži.

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Beersmith je fajn stvar. Stane pa 20 EUR. Zanimiv za Slovence je, da smo pripravljeni dat dvajset za rundo brez težav, pri softveru pa trokiramo. Jest mam oba, android in PC verzijo.

Se strinjam. Čudni smo...
bonk.gif
Od maja do zdaj sem cincal z nakupom. Zdaj, ko sem dobil PC verzijo za 13 € sem pa skočil.

Tudi tisto pretvorbo, ki sva jo takrat pri tebi iskala sem našel.
cheer.gif

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Prodam grelec 4,5 kW trofazni, Slo proizvajalec INTERFEVER, z računom 9.10.2015, narejen za kuhanje pivine. Več na ZS.

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Je kdo slučajno za kak skupinski nakup hmelja v hmezadu.
Vzel bi Mandarina BAVARIA in cascade pa mi je kila vsakga precej preveč.
LP

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Pozdravljeni, zanima me kaj je lahko narobe ,če mesh out izpustiš pri biab sistemu? in pa zakaj mi pri nekaterih pivih ,ko jih odprem izbruhne vulkan pene ?

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
1. slabši izkoristek, iz sladice boš potegnil manj sladkorjev.
2. Piva so ali prekarbonizirana (preveč saldkorja v flaškah), ali si prehitro glaširal, ali pa si fasal okužbo. Najpogostejši je prvi problem.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.772
113
Koliko slabši izkoristek pa?
Ter koliko slabši izkoristek se lahko pričakuje, če vsebino vreče spiraš z vodo, ki ima samo okoli 50 stopinj?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Prikazano v sliki pri klasičnem drozganju (no sparge = vsa voda je del drozganja, ni dodatka vode za izpiranje):
Batch_sparging_grain_weight.gif

Pri BIAB se efekitvnost poviša zaradi stiskanja vreče tako da ni ravno "realna" slika je pa vseeno prikaz kako izpiranje pomaga pri efektivnosti.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Mene pa zanima, če je končno pivo kaj drugačno, če drozgaš v razmerju voda/slad (1:2,5) ali pa če delaš tako kot jaz, ko drozgam z vso vodo (23L) in potem samo enkrat izpiram z mankajočo vodo(ki jo slad navzame in izpari med vrenjem) cca 7L. Gre tukaj samo za stvar efektivnosti?

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.772
113
Kaj pa vem
grin1.gif

Če se ti da računat... Iz okoli 5kg večinoma pale sladu imam OG tam okoli 1,052-1,055 pri okoli 22l pivine(pa še kak liter gre v wc skupaj z ostanki na dnu posode).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Mene pa zanima, če je končno pivo kaj drugačno, če drozgaš v razmerju voda/slad (1:2,5) ali pa če delaš tako kot jaz, ko drozgam z vso vodo (23L) in potem samo enkrat izpiram z mankajočo vodo(ki jo slad navzame in izpari med vrenjem) cca 7L. Gre tukaj samo za stvar efektivnosti?

Sej efektivnost je močno povezana tudi z okusom/aromo. Aromo sladu je namreč NEODVISNA od efektivnosti, pač kot da bi namakal čaj v vodi. Več čaja imaš več arome dobiš.

Če imaš sedaj dve pivi ki imata obe 5% (enak OG in FG), eno je bilo narjeno na sistemu z 65% efektivnostjo drugo pa na sistemu z 90% efektivnostjo. Za prvo pivo (recimo da je količina 20l) je šlo v drozganje 5kg sladu za drugo pa 3.7kg sladu. Tist kg in se malo sladu več bo dal več arome in glede na sestavine (vrsta sladu) bo prvo pivo bolj polno od drugega.

Tudi če bi recimo recept prilagodili na polnost arome sladu, torej bi recimo v obe zgornji pivi dali 4kg sladu je potrebno potem upoštevat različne OGje (tudi posledično IBU) in FGje. Različen delež alkohola na koncu tudi vpliva na okus.

Torej da odgovorim na tvoj vprašanje, če (količina) vode za izpiranje vpliva na efektivnost bo vplivala tudi na okus/aromo piva. Delno se z različnim izpiranjem različno izpirajo tudi tanini in tudi ti lahko pripomorejo k drugačnemu okusu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kaj pa vem
grin1.gif

Če se ti da računat... Iz okoli 5kg večinoma pale sladu imam OG tam okoli 1,052-1,055 pri okoli 22l pivine(pa še kak liter gre v wc skupaj z ostanki na dnu posode).

75-80% tako od oka!
zmaga.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.