Temperatura prostora je več kot idealna. Noter mam med 14-16 st.C, ker je pivovarna v starem delu kmečke hiše.
Dokler sem delal 30L batche ni bilo problemov, ker sem vseohladil z spiralo (12 m inox).
Sedaj pa imam 100L batche in je tole problem ohladit, ker traja da spravim do 30st.C več kot uro. Pod 30, pa sploh noče pasti oz. zelo počasi...
Fermantacija ponavadi potek takole: ko dam kvas noter je okrog 30-32 st. C. Ko začne vrenje pade na nekje 28-30, potem pa itq vrenje vzdržuje toploto in ostane na tako T kake dva dni, nato pa začne počasi padati proti 15 st.C
Ja, zavedam se da moram še vložiti v hlajenje. Kolebam med povečanjem spirale (dvomim da bo zaleglo. Pretočni hladilnik mi ni preveč všeč, mi pa delujejo vredu platechillerji, k katerim se najbolj nagibam. Me pa zanima če pozna kdo od vas hlajenje z klimo?!? zadnjič sem nekaj bral na netu, da je zelo učinkovita varianta. Sam se ne spoznam na te zadeve pa me zanima kako bi tole izvedel, + če se mi splača stroškovno. Naj bi se pa šlo za to, da preko klima naprave hladiš hladilni elemnt, ki ti ohlaja pivino. Tole baje omogoča hlajenje do -4st.C, kar bi bilo odlično tudi za coldcrash. Podoben sistem naj bi uporabljala tudi pri malem gradu. Ali kdo kaj pozna?
Sem si pa zdej za toložbo nalil en svoj IPA, pa ne čutim ravno kakšne posebne razlike med njim in pa ostalimi profi proizvodi....joj tile moji fantomski estri
Dokler sem delal 30L batche ni bilo problemov, ker sem vseohladil z spiralo (12 m inox).
Sedaj pa imam 100L batche in je tole problem ohladit, ker traja da spravim do 30st.C več kot uro. Pod 30, pa sploh noče pasti oz. zelo počasi...
Fermantacija ponavadi potek takole: ko dam kvas noter je okrog 30-32 st. C. Ko začne vrenje pade na nekje 28-30, potem pa itq vrenje vzdržuje toploto in ostane na tako T kake dva dni, nato pa začne počasi padati proti 15 st.C
Ja, zavedam se da moram še vložiti v hlajenje. Kolebam med povečanjem spirale (dvomim da bo zaleglo. Pretočni hladilnik mi ni preveč všeč, mi pa delujejo vredu platechillerji, k katerim se najbolj nagibam. Me pa zanima če pozna kdo od vas hlajenje z klimo?!? zadnjič sem nekaj bral na netu, da je zelo učinkovita varianta. Sam se ne spoznam na te zadeve pa me zanima kako bi tole izvedel, + če se mi splača stroškovno. Naj bi se pa šlo za to, da preko klima naprave hladiš hladilni elemnt, ki ti ohlaja pivino. Tole baje omogoča hlajenje do -4st.C, kar bi bilo odlično tudi za coldcrash. Podoben sistem naj bi uporabljala tudi pri malem gradu. Ali kdo kaj pozna?
Sem si pa zdej za toložbo nalil en svoj IPA, pa ne čutim ravno kakšne posebne razlike med njim in pa ostalimi profi proizvodi....joj tile moji fantomski estri
Nazadnje urejeno: