Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Temperatura prostora je več kot idealna. Noter mam med 14-16 st.C, ker je pivovarna v starem delu kmečke hiše.
Dokler sem delal 30L batche ni bilo problemov, ker sem vseohladil z spiralo (12 m inox).
Sedaj pa imam 100L batche in je tole problem ohladit, ker traja da spravim do 30st.C več kot uro. Pod 30, pa sploh noče pasti oz. zelo počasi...
Fermantacija ponavadi potek takole: ko dam kvas noter je okrog 30-32 st. C. Ko začne vrenje pade na nekje 28-30, potem pa itq vrenje vzdržuje toploto in ostane na tako T kake dva dni, nato pa začne počasi padati proti 15 st.C
Ja, zavedam se da moram še vložiti v hlajenje. Kolebam med povečanjem spirale (dvomim da bo zaleglo. Pretočni hladilnik mi ni preveč všeč, mi pa delujejo vredu platechillerji, k katerim se najbolj nagibam. Me pa zanima če pozna kdo od vas hlajenje z klimo?!? zadnjič sem nekaj bral na netu, da je zelo učinkovita varianta. Sam se ne spoznam na te zadeve pa me zanima kako bi tole izvedel, + če se mi splača stroškovno. Naj bi se pa šlo za to, da preko klima naprave hladiš hladilni elemnt, ki ti ohlaja pivino. Tole baje omogoča hlajenje do -4st.C, kar bi bilo odlično tudi za coldcrash. Podoben sistem naj bi uporabljala tudi pri malem gradu. Ali kdo kaj pozna?
Sem si pa zdej za toložbo nalil en svoj IPA, pa ne čutim ravno kakšne posebne razlike med njim in pa ostalimi profi proizvodi....joj tile moji fantomski estri
uf-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Ja, ker ti hmelj zaduši ester party. Zvari si en bitter, pa boš videl o čem govorim. Dejstvo je, da imaš v začetni fazi predivjo fermentacijo. Nekako boš moral uredit hlajenje, ker si absolutno previsoko v začetni fazi. Če ti je pa OK, pa pusti tako. Profi izdelki? Edino Bevog si pri nas med craftarji lahko upravičeno reče profi.
PS: Sam sem v začetku vzdrževal okolico na 22 in je fermentiralo na 24 do 25. Je bilo tud meni OK in primerljivo z "profiji". Potem sem pa enkrat lepo vzdrževal okolico na 16 (to pomeni, da ti 20 litrov ne bo ušlo čez 20, 100 litrov se verjetno obnaša drugače). Tisto je ven prišlo dosti čistejše v smislu fermentacije. ko boš svoje pivo prvič poizkusil fermentirat na pravi temperaturi, boš šele videl razliko med čisto fermentacijo in to divjo, ki se ti dogaja zdaj. Nujno moraš ohladit na 20 stopinj in potem pichat, pa bo stvar bistveno drugačna.
Tudi plate chiller ti bo hladil 100 litrov okoli ene ure.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Dej drugič naredi 5l manj pivine, ter po hlajenju vrži notri 5kg ledu, ki si ga dan prej naredil iz prevrete vode.
Uspeh zagotovljen
cheer.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če imaš opcijo postavit spiralo v fermentor ali pa mogoče v plašč okoli fermentorja (in potem okoli izolacijo) dobiš kompresorske enote/hladilnike na tekočino. Ti ti držijo tekočino na neki stalni temperaturi in to tekočino pošiljaš v spiralo fermentorja ter hladiš pivo v njem. Tako delajo "profiji".

Druga opcija je da pač pospešiš ohlajanje fermentorja tako da ga daš v vodno kopel ali pa nanj polagaš mokre brisače pa usmeriš čez ventilator. Za 100l sicer ni ravno idealna opcija ampak če imaš T prostora 16C ni vrag da bi moralo vsaj malo znižat temperaturo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Zagotovo je kriva tudi moja paranoja da se mi bo pivo pokvarilo, zato vedno hitim z kvasom noter, praktično takoj ko shladim.
A bi bilo varno shladiti pivo z spiralo na okrog 30st. C in nato pustiti še npr 10 ur da se sama malo ohladi (relativno hladen prostor)
Ali je to že preveč časa za razvoj morebitnih kultur. Sicer se pri čistoči kar priden in redno razkužujem vse dele z 70% etanolom.
Dolgoročno moram pa zagotovo hlajenje urediti, kratko ročno bi pa tud 5L ledu pomagal
wink-1.gif

 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš opcijo postavit spiralo v fermentor ali pa mogoče v plašč okoli fermentorja (in potem okoli izolacijo) dobiš kompresorske enote/hladilnike na tekočino. Ti ti držijo tekočino na neki stalni temperaturi in to tekočino pošiljaš v spiralo fermentorja ter hladiš pivo v njem. Tako delajo "profiji".

Druga opcija je da pač pospešiš ohlajanje fermentorja tako da ga daš v vodno kopel ali pa nanj polagaš mokre brisače pa usmeriš čez ventilator. Za 100l sicer ni ravno idealna opcija ampak če imaš T prostora 16C ni vrag da bi moralo vsaj malo znižat temperaturo.


Da imam šanso ugraditi spiralo, vendar ne vem kje dobiti oz iskati tole kompresorsko enoto
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Ti si najprej uredi hlajenje pivine kot se zagre. Pri tvojih količinah pač udobna spiralca ne bo več dovolj in boš nujno moral ukrenit nekaj v smeri protitočnega hladilnika. Najlažje in najceneje bo cev v cevi. To v kombinaciji z eno pumpo od kitajčka deluje odlično. Ne vem, zakaj ti ta ideja ni všeč, ker kolikor vidim tvoj sistem, se boš izognil pretakanju nazaj v mash tune in boš točil direktno v fermentor. Če boš začel nekje na 19-20, se ti bo pred viškom fermentacije ohladilo na 18 in potem pomojem nebi smelo it preveč čez 20. Poleg tega lahko uporabiš obstoječo spiralo za dodatno hlajenje vode, nabiješ jo v čeber ledu, pa boš lahko imel večji pretok in posledično bo šlo manj vode in hitreje boš imel ohlajeno. Razkužiš z litrom ali dvema oksija ki ga skozi pumpo pumpaš skozi chiler nekaj časa, tudi starsan ni slaba ideja za to.

Po eni strani se bojiš okužbe, po drugi strani ti pa fermentira ne samo previsoko, ampak ekstremno previsoko in to nikakor ni OK iz večih razlogov.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Se strinjam da ni ok, sam raj mam mal več estrov kot skisan pir
wink-1.gif

No sej pumpo že imam in se nekako odločam kam naprej ali v malo večji plate chiller ali pretočni.
Vsekakor hvala vsem za nasvete, poročam kako in kaj se je razpletlo z estrenjem
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Lahko tudi shladiš bolj temeljito pa potem pitchas kvas, lagerje se vse tako dela. Je sicer res da se hladijo na malce nižjo temperaturo ampak par ur gor dol ne igra velike vloge.

S-04 po mojih izkušnjah nimaš kaj pitchat nad 18C če želiš kolikor toliko normalno fermentacijo brez presežka estrov.

Sicer "alternativa" hlajenju je tlačna fermentacija, če delaš pivo pri tlaku 1 bar so temperature lahko višje tudi do 4C pri ale kvasovkah za enako stopnjo estrov.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Aja še to, če je hlajenje batcha s spiralo učinkovito do 30C potem gre pa bolj počasi je zato ker je temperaturna diferenca majhna in "potencial" ohlajanja prav tako. Če hladiš z vodo ki ima recimo 18C potem bo jasno šlo hlajenje zelo počasi tako da lahko narediš tudi tukaj par modifikaciji. Ena ideja je da narediš še eno spiralo in jo vržeš v škaf ledeno mrzle vode (dodajaš v vodo led, prej par dni zamrzneš 1.5l plastenke vode v skrinji in jih potem med hlajenjem dodajaš v šfaf s prvo spiralo), tako boš vodo iz pipe ohladil na recimo pod 10C in bo hlajenje bolj učinkovito.

Torej opcij je več, ti samo poskrbi da shladiš stvar pod 20C in bo potem tudi fermentiralo drugače (bolj počasi).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Torej je tudi za izbruhe pene čez pokrov (beri burna femrentacija) kriva visoka temperatura...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Torej je tudi za izbruhe pene čez pokrov (beri burna femrentacija) kriva visoka temperatura...

V bistvu imaš začaran krog, S-04 je znan po temu da fermentira zelo močno in hitro ter da proizvaja veliko estrov (angleški kvas pač). Problem je ker fermentira tako burno da sam sebe greje in bolj kot se greje bolj so pospešeni procesi fermentacije.

Zato če začneš fermentacijo dosti nizko, recimo pri 18C boš med glavnino fermentacije še vedno pod/okoli 20C in kvas bo dokaj kulturen (ne bo ekstremne pene) pa tudi produkcija estrov bo omejena.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ok, sedaj sem opremljen z zadostno nasvetov, v četrtek kuham, pa bom poskusil spraviti čimnižje
Hvala
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Zajebal, moral bi danes, ko je zunaj mraz
evil.gif

Res v pivino nameči led, da jo dovolj shladiš. Kasneje si pa zrihtaj nekaj, kar ti bo držalo temperaturo tudi med fermentacijo.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.