Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Eno vprašanje o teh tamalih 5 literskih party kegih. A majo mogoče enake priključke kot conry kegi, al je treba nabavt ločeno pipco in co2 sistem?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ti tamali party kegi so v bistvu čisto nekaj drugega kot corney. V trgovini imaš Paulinerja pa Laško v teh sodčkih. To je to. Karboniziraš pa v teh sodčkih enako kot v steklenicah, le da daš manj sladkorja.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Pri party sodčkih imaš dva različna sistema, oz še več.
Ena varianta je tale, kot je kalbo rekel, kjer moraš potem tud sodček spiti še isti dan, ker ti bo noter vdiral zrak (laško itd...)
Druga varianta so pa tile ki jih ponuja na moje pivo, kjer pa na vrh priključiš CO2 bombico (za smetane v gostinjstvu). Tukaj noter ti bo pivo več časa zdržalo, je pa seveda cel sistem dražji...
Vsekakor najboljša izbira bo Corny sodček
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Mogoče malo trivialno vprašanje, vendar vseeno.
Zakaj so v pivu estri nezaželjeni okusi, če imajo pa ponavadi prijeten vonj (sadje itd...)
Ter kako ločite npr pri IPAh ali drugih močno hmeljenih pivih ali gre za estre, ali so to pač hmeljne arome?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Načeloma estri niso dirketno neželeni, preveč estrov pač vpliva na pitnost oz. splošen vtis piva. Imaš piva kjer so estri dominantni pa ne motijo, recimo pšenična (banana) ali pa belgijska ale piva. Tudi angleški pale ale (bitter) načeloma mora imeti relativno veliko estrov. Prav neželeni so estri samo v lagerjih.

Glede ločevanja estrov težko rečem, imaš estre ki so dosti invazivni in se čutijo tudi preko hmelja pa imaš take ki jih ne boš čutil v IPAh ker bo presežek arome iz hmelja. Mogoče bo kalbo tu kaj več povedal.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Corny keg imam, oz. cel setup. Ta vikend prvič preizkušen iz zadeva dela odlično. Rad bi še kakšno malo manjšo opcijo, ampak 9 literski corny kegi so precej redki.

S stekleničenjem sem bolj kot ne zaključil, zdaj, ko vidim, kako elegantna rešitev je keg
smile-1.gif
Ampak včasih varim tudi manjše batche, 5, 6 litrov mi je pa res škoda dajati v 19 literski sod. Tile mali party sodlčki so ravno prav veliki.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Jutro:)
Bi potreboval kdo Citro/Centennial hmelj iz hmezada? Vzel bi 1 kg pa mi je malo prevec, zato bi delil z nekom polovico. Rajsi bi vzel Citro, ker je dlje obstojna...
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Citra je že nekaj časa razprodana, se ravno dogovarjam z njimi za malo več robe, pa so mi poslali cenik...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Mogoče malo trivialno vprašanje, vendar vseeno.
Zakaj so v pivu estri nezaželjeni okusi, če imajo pa ponavadi prijeten vonj (sadje itd...)
Ter kako ločite npr pri IPAh ali drugih močno hmeljenih pivih ali gre za estre, ali so to pač hmeljne arome?

IPE, sploh Ameriške je precej težko sodit, ker hmelj res zdominira vse. Če je pa pivo totalno estrasto, ker je fermentiralo pri previisoki temperaturi z S04 recimo, pa tud lahko fašeš na nos toliko estra in fenola, da tudi AIPA ni za pit.
Sploh angleški bittri so problem, ker morajo bit estrasti, sadni, samo če je tega preveč, oziroma zdominira pa spet ni za pit.

Tako da estri in tudi kak drug priokus niso vedno neželen priokus, odvisno od stila. Zato pa, kot sem rekel sojenje piva ni mačji kašelj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Pri party sodčkih imaš dva različna sistema, oz še več.
Ena varianta je tale, kot je kalbo rekel, kjer moraš potem tud sodček spiti še isti dan, ker ti bo noter vdiral zrak (laško itd...)
Druga varianta so pa tile ki jih ponuja na moje pivo, kjer pa na vrh priključiš CO2 bombico (za smetane v gostinjstvu). Tukaj noter ti bo pivo več časa zdržalo, je pa seveda cel sistem dražji...
Vsekakor najboljša izbira bo Corny sodček
wink-1.gif


Pa tud cene party sodčkov niso več tko zasoljene, kot vidim in tale sistem na co2 je precej zanimiv. Ni pa namenjen karbonizaciji, če se ne motim, ampak samo potisku.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Mogoče malo trivialno vprašanje, vendar vseeno.
Zakaj so v pivu estri nezaželjeni okusi, če imajo pa ponavadi prijeten vonj (sadje itd...)
Ter kako ločite npr pri IPAh ali drugih močno hmeljenih pivih ali gre za estre, ali so to pač hmeljne arome?

IPE, sploh Ameriške je precej težko sodit, ker hmelj res zdominira vse. Če je pa pivo totalno estrasto, ker je fermentiralo pri previisoki temperaturi z S04 recimo, pa tud lahko fašeš na nos toliko estra in fenola, da tudi AIPA ni za pit.
Sploh angleški bittri so problem, ker morajo bit estrasti, sadni, samo če je tega preveč, oziroma zdominira pa spet ni za pit.

Tako da estri in tudi kak drug priokus niso vedno neželen priokus, odvisno od stila. Zato pa, kot sem rekel sojenje piva ni mačji kašelj.

Kako pa občutiš estre in fenole, mislim kako veš da je pivo polno estrov, kot si omenil ni za pit...zakaj ni za pit, kaj ga naredi nepitnega....joj kako bi povedal :D vem da estri, ampak kaj je pri njih tako ogabnega da ni za pit?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Kaj pa Centennial/Cascade? Tega ne potrebuješ?

Jz bom sicer vzel mandarino bavario, cascade že/še imam. Centennial pa ne poznam....mogoče bi porbu kaj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Najboljši opis je da kupi neko slabo (po možnosti od kakšnega kmeta) belo vino. Belo vino ima ogromno estrov kar je po svoje ok (aroma bezga, sadja, ...) ampak če jih je preveč postane vino nepitno oz. dobiš občutek da te v grlu "zapira".

Enako je s pivom, samo da je zadeva še potencirana.

Mogoče najboljša primerjava je občutek kot da bi pil (alkoholno) razkužilo ali pa kaj podobnega, torej neprijeten občutek po neki kemiji ki nebi smela biti tam.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Hvala obema.
Sam imam zaradi kar velikih količin batcha (100L) probleme z hlajenjem in težko pivino shladim pod 30st. C (pač imam premajhen hladilnik, stvar se rešuje).
Povsod poslušam da bi moral imeti pri takih tepmeraturah z S04 ogromno estrov, pa se mi ne zdi tako.
Pivo sicer močno diši po sadju (je tudi močno hmeljeno) vendar je pitno in ne daje kakšnega pekočega ali podobnega občutka...
Zaradi tega sem v tjle dilemi.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Redko pade pod 30
redface-1.gif

Vem da je v teoriji full preveč, sam nevem piva so lepo pitna, sicer polna sadnih arom, vendar nič ne peče ali ima občutek kakega pretiranega alkohola.
Je pa res da sem nepoznavalec okusov in ne znam razbrati estrov, vendar kot sem omenil nič neužitnega, razen če niti sam ne opazim....ostali pokuševalci tud nič ne rečejo da kej smrdi
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
S-04 pri 30C?

30C je že previsoka temperatura za optimalno delo kvasa tako da se po eni strani fermentacija pri takih temperaturah obnaša kot pri nižjih temperaturah, tako da je to možen vzrok da je manj estrov. Vseeno na splošno fermentacija nad 25C ni željena ker se močno poveča delež metanola pa tudi ostalih produktov ki so "škodljivi".

* o škodljivosti metanola v pivu je težko govorit ker je še vedno manjši delež napram etanolu kot pa v povprečnem vinu, tako da ravno zastrupil se ne boš bi pa znala malce bolj glava bolet ob preveliki dozi
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Redko pade pod 30
redface-1.gif

Vem da je v teoriji full preveč, sam nevem piva so lepo pitna, sicer polna sadnih arom, vendar nič ne peče ali ima občutek kakega pretiranega alkohola.
Je pa res da sem nepoznavalec okusov in ne znam razbrati estrov, vendar kot sem omenil nič neužitnega, razen če niti sam ne opazim....ostali pokuševalci tud nič ne rečejo da kej smrdi
Biksaš ga v najpomembnejšem elementu pivovarstva. Obvezno si uredi hlajenje in zanimivo, ko ti bo enkrat en pale ale ali pa IPA pofermentiral na temperaturi okolice okoli 16 stopinj in ti fermentacija v prvih petih dneh ne bo otekala nad 20 stopinjami boš šele dobil tiste prave arome, ki jih moraš dobit iz S04. Tukaj se osvaja medalje. Za tvoj sistemček si izdelaj en protitočni hladilnik pivine iz ene 12 metrov bakrene cevi in cevi za zalivanje, ker 100 litrov boš malo težje ohladil s spiralo.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.