Mogoče napišem moje težavce, ko mam voljo. Začel sem s klasičnim fly spargom, ki je vedno dolgo trajal in je bil zelo odvisen od tega, kako se je posteljica posedla, kako počasi je teklo in podobno. Ker sem s tem zabil uro in pol do dve sem se enkrat, ko mi je kuzla skakala v rit s časom, ker so gospa napovedal, da gremo na piknik popoldne, odločil za batch sparge. Spustil sem sladico po mashu ven in čes zlil vso sparge vodo, pomešal, počakal 10 minutk in gremo miško, čez pošprical še tiste tri litre, ki prej niso šli not in gasa, ob treh popoldne sem mel pomito. Efektivnost podobna kot če mi fly ni šel po načrtih in tako so ratala moja do sedaj najboljša piva. Batch sparge works for me.
OK, zdaj bo treba efektivnost stisnit nazaj nad 70 procentov, tko zarad lepšga, ker se lepo sliši, pa da ni dolgčas v pivovarni. Sem včeraj zvečer malo študiral stvari na to temo. OK plan je tak, da probam najprej s tremi koraki. Segrejem sparge vodo na 75-80 stopinj. Spustim prvih 10 litrov v mash tune brez da bi prej spustil sladico ven, pomešam, počakam 10 minutk, da se temperatura dvigne (mini mash out) in spustim ven, potem sledita še dva batcha po 10 litrov. Mam tud na sumu, da mi mal sračka hidrometer, zato je na poti iz Kitajske refraktometer, s katerim bo mal lažje spremljat zadeve. Če to ne dvigne, bom poizkusno mal privil mlinček, ker sem prebral, da za batch sparge lahko malenkost bolj fino zmelješ slad, sam to mi ne diši preveč, je prebveč jebade z zamašenim mash tunom.
Kake ideje Utisevalec? Aja, moj mash tune je 50 litrski sod za pivo z dvojnim dnom.