Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Načeloma je samokritičnost pogojena z znanjem in izkušnjami, obojega pa ne dobiš čez noč. Vidim pri sebi da so zadnje časa vsa piva vsaj v nekem segmentu "slaba", 3 leta nazaj bi vsa pohvalil z odliko!
grin1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
To da kvas rabi precej dalj časa kot pa en teden da pomalca diacetil in acetal je pa tudi logično! Mi je pa čudno da tega ne bi vedeli vinarji, ker oni čakajo pol leta BP!
evil.gif
No ja, sej tudi vina nimajo glih vrhunskega, če smo že pri tem
wink-1.gif
Je pitno(nekatera), ni pa nič posebnega
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
KAj storiti če se fermentacija ustavi. Po 3 dneh vrenja sedaj že teden in pol nobenega znaka. FG je 1020 (pričakovan 1010).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Bilo že ene 5x napisano v tej temi. Dvigneš temperaturo in potem malce premešaš/pretreseš fermentor da se kvas spet dvigne v pivo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Se komu sanja kake cevi (razen pač inox) bi bile primerne za pretakanje vroče pivine. Sedaj imam klasične za vino, vendar se mi pri T nad 60st. celzija full skupaj stisnejo in potem črpalka trpi
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če imaš klasične PVC cevi potem niti niso primerne za uporabo nad 60-65C ker se sproščajo strupene snovi v pivo.

Lahko uporabiš temperaturno odporen PVC (CPVC) samo tudi ta je ponavadi uporaben samo za drozgo ne pa za vrelo pivo.

Best of the best kar se tiče higiene in temperature so silikonske cevi, so pa mehkejše pa za večje tlake niso primerne (oz. moraš dobit ojačane).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Tlaka ni, oz je zanemarljiv.
Hm potem bi bile silikonske kr kul, edin kar me skrbi, je to da bi se mi, če so premehke preveč prelamljale.
Ideja je tudi da bi kupil cevi ki so namenjene za boiler, sam me pa heca premer, ker imam na črpalki pol cole, te so pa tanjše...
Bi ti šlo ceč glede na fizikalne zakone? torej premer črpalkinih pretakov je pol cole, cevi (obe, vhodnja in izhodnja) bi pa bile tanjše. Ali bi črpalka v takem primeru trpela oz. nočem da bi kje uhaljal noter kisik da se mi ne oksidira pivina.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš klasične PVC cevi potem niti niso primerne za uporabo nad 60-65C ker se sproščajo strupene snovi v pivo.

Lahko uporabiš temperaturno odporen PVC (CPVC) samo tudi ta je ponavadi uporaben samo za drozgo ne pa za vrelo pivo.

Best of the best kar se tiče higiene in temperature so silikonske cevi, so pa mehkejše pa za večje tlake niso primerne (oz. moraš dobit ojačane).

Potem ta zadeva http://www.ideo.si/hladilne_torbe_in_dodatki/Trda_hladilna_torba_Icetime_13_ltr_039401_CAMPINGAZ tudi ni primerna za mash zaradi temp. čez 65°C?

Hvala in lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Tlaka ni, oz je zanemarljiv.
Hm potem bi bile silikonske kr kul, edin kar me skrbi, je to da bi se mi, če so premehke preveč prelamljale.
Ideja je tudi da bi kupil cevi ki so namenjene za boiler, sam me pa heca premer, ker imam na črpalki pol cole, te so pa tanjše...
Bi ti šlo ceč glede na fizikalne zakone? torej premer črpalkinih pretakov je pol cole, cevi (obe, vhodnja in izhodnja) bi pa bile tanjše. Ali bi črpalka v takem primeru trpela oz. nočem da bi kje uhaljal noter kisik da se mi ne oksidira pivina.

Silikon je mehak, zato moraš kupit precej debele stene če misliš kaj zvijat ali pa daleč vlečt. Se pa ne prelamlja kot PVC, ima kar precej majhen radij pregiba tako da ni tak problem. Silikon je odporen do enih 200C tako da glede temperature ni panike.

Glede bojlerskih pazi ker so ponavadi food grade tudi tam do 90C (torej tehnično niso za vrelo vodo). O fiziki pa načeloma ni problema, pač manjši premer poveča upornost kar pomeni da bo črpalka delala sicer enako kot prej pretakala bo pa relativno manj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš klasične PVC cevi potem niti niso primerne za uporabo nad 60-65C ker se sproščajo strupene snovi v pivo.

Lahko uporabiš temperaturno odporen PVC (CPVC) samo tudi ta je ponavadi uporaben samo za drozgo ne pa za vrelo pivo.

Best of the best kar se tiče higiene in temperature so silikonske cevi, so pa mehkejše pa za večje tlake niso primerne (oz. moraš dobit ojačane).

Potem ta zadeva http://www.ideo.si/hladilne_torbe_in_dodatki/Trda_hladilna_torba_Icetime_13_ltr_039401_CAMPINGAZ tudi ni primerna za mash zaradi temp. čez 65°C?

Hvala in lp

Hladilne torbe so ponavadi iz HDPE (zdrži okoli 100C) ali PPja (tudi tja do 120C), tudi razna vedra, fermentorji ipd. so iz PPja ali HDPE tako da ni panike celo z vrelo vodo. Obstaja tudi posoda iz LDPEja ki je stabilen do 80C, ampak se uporablja zelo rekdo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
... + še dodam, če niste ziher kakšna je plastika (ponavadi ne piše dirketno) poglejte oznako za reciklažo (številko). Te so "obvezne" in preko tega se da določit tip plastike -> seznam.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Sem potem dal kar priložen Coopers kvas namesto S-04, nisem mogel čakati en dan, da bi naredil starter.

Namesto ene piksne sem uporabil kar dve v predpisani količini vode, oz. še kak liter manj sem dal. OG 1.052. En del sladice sem pogrel do vretja in not dodal še 15g goldinga za aromo. Pitchal sem kar oba paketa kvasovk, mogoče par stopinj pretoplo in zvečer je zadeva že vrela kot nora. Danes se nisem mogel upreti in sem vzel en mini sample iz fermentorja, pa moram rečt, da kar obeta.

Pomoje bom zadevo še izdatno dryhopal s savinjskim goldingom po kakšnih 14 dneh v primarcu.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik ikst pravi:

Pomoje bom zadevo še izdatno dryhopal s savinjskim goldingom po kakšnih 14 dneh v primarcu.

Raje pretoči v sekundarca in potem naredi dry hop. Pivina mora bit čimmbolj čista, da dobiš več izkoristka in lepši vonj. Če imam možnost potem vedno naredim cold crash pred dry hop. Ponavadi po dobrih dveh tednih v primarcu.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ne vem, če sem sam opazil kako posebno razliko med uporabo sekundarca in neuporabo. Bom enkrat res naredil test pol pol, pa da vidmo.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem do zdaj skoraj vedno dryhopal v primarcu, ampak po minimalno 14 dneh in pomožnosti narejenem cold crashu. Sem bral, da mora biti pivo čim bolj čisto, preden daš not dodaten hmelj, ker naj bi kvasovke vezale nase molekule, odgovorne za določene arome in okuse.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Drži, se seveda lahko dela tudi v primarcu če je pivo ščiščeno. Cold crash ali pa kvas ki pade hitro na dno pomagata veliko pri temu.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Kako pa delate cold crash v toplih dneh? Pozimi ni problem, neseš fermentor ven in to je to. Kletnih 10°C je verjetno pretoplo. A ste si izborili prostor v kuhinjskem hladilniku ali imate hladilnik samo za to?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
No bolj kot spustiš temperaturo več se snovi izloči iz tekočine, 10C ni ravno idealen cold crash je pa vseeno dovolj da gre ale kvas v hibernacijo in torej postane malce manj plavajoč ter potone na dno. Enako se del beljakovin izloči iz piva.

Glede opreme poleti pač ne gre drugače kot da:
1. daš pivo v domač hladilnik med salame in solate oz. jih odstraniš ko delaš tole (prav dolgo te ostali družinski člani ne bodo gledali)
2. kupiš namensko stvar - glede na to da lahko tak hladilnik uporabljaš tudi za temperaturno kontrolirano fermentacijo ga lahko uporabljaš tudi za tole (fermentacija lagerjev, fementacija alejev v idealnem območju, ...)

Sam imam sicer od letos lager "skrinjo" ki je ves čas na 0-1C in notri staram lagerje, enako jo uporabim za cold crash ostalega piva pa za hlajenje kegov pred uporabo.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.