S kolegom na svoje, par uprasanj

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.947
113
v lokalni ostariji
FirmA V dvoje je podobna zakonu. Kompromisi itd itd... Ce pa en hoce imet zadnjo odlicat itd pa skupna firma v obliki partnrstva ni ok. Mas pa razlicne spanovije... Lihk en vlozi mat sredstvo drug rihta posel... Itd itd...

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.456
2.178
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
V bistvu je d.o.o. 1:1 cisto ok resitev. Nato se dogovorita kdo bo poslovodja, ker dva ne moreta bit. Sta lahko tehnicno ampak IMHO ni dobra ideja. Ce se okoli tega ne bosta mogla zmenit potem bo tudi kasneje problem. V startu dogovor da ne to njuna firma in ne od druzine enega od njiju. Torej sorodnik se zaposli samo ce obema ustreza in je boljsi od ostalih kadrov na trgu. O nobeni operativni stvari iz podjetja ne obvescata svojih babnic. Pa v startu dogovor da nobena od njunih bab nikoli ne bo zaposlena v tem d.o.o.

Ce jima pa uspe na veliko bosta pa nekoc oba v upravi itd...

Evo do tukaj sem prebral. Že prej je softi izpostavil en kup težav, tlele v tvojem postu je pa bistvena.

Eden je poslovodja in direktor - se pravi odgovoren za poslovanje firme.

Drugi začne šmuglat na svojo roko, preden porajtaš da je sranje, je že xyz minusa. Kaj narediš? Tožiš? Sodišče? To ne gre v naši kao ½državi½

Sem bil v tem in ti povem iz prve roke da ga samo nafukaš, na polno...

Odpiralcu teme V ŠPANOVIJI ŠE PES CRKNE

Drži se mojega nasveta, preden se nafukaš na polno.

Še za ostale, lahko špila firma z več lastniki... v kakšnem drugem fohu morda, v gradbeništvu kjer bosta obadva malarja/knaufarja/štromarja... ne bo šlo. Ne poznam para ki bi mu uspelo, razen da se en podredi, drugi pa fura vse skupaj.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
navadno se začne 'fušat', al kako bi rekel. material na skupno firmo, ali pa skupno orodje..delo popoldne mimo firme.

mogoče je opcija, da en posodi drugemu denar za firmo in dela zanj po dogovorjenem plačilu, ki je podpisan, pogodba. pa kredit se kasneje vrne, dogovori se udeležba v dobičku in to je to.

poznam high tech firmo, ki je začela s 4 enakovrednimi partnerji. prodaja, marketing, izvedba, izvedba. počas je prodaja nadvladala ostale in na koncu..toliko hočem za moj delež, tukaj je denar za vaše deleže. vzemi ali me izplačaj. takole ne gremo naprej, ker skupnega odločanja ne bo več, ni časa itd. izplačal partnerje, in potem dal deleže, manjše, drugim. za motivacijo.

vprašam zakaj?
a misliš, da se men da med berlinom in istanbulom na letališču pogovarjat s partnerji a bi leo al desno? jaz bom rekel kam, jaz bom financiral, oni naj anredijo. če so lahko boljši od mene, naj povejo, čas za sestanke se najde, ampak ne vedno.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
V bistvu je d.o.o. 1:1 cisto ok resitev. Nato se dogovorita kdo bo poslovodja, ker dva ne moreta bit. Sta lahko tehnicno ampak IMHO ni dobra ideja. Ce se okoli tega ne bosta mogla zmenit potem bo tudi kasneje problem. V startu dogovor da ne to njuna firma in ne od druzine enega od njiju. Torej sorodnik se zaposli samo ce obema ustreza in je boljsi od ostalih kadrov na trgu. O nobeni operativni stvari iz podjetja ne obvescata svojih babnic. Pa v startu dogovor da nobena od njunih bab nikoli ne bo zaposlena v tem d.o.o.

Ce jima pa uspe na veliko bosta pa nekoc oba v upravi itd...

Evo do tukaj sem prebral. Že prej je softi izpostavil en kup težav, tlele v tvojem postu je pa bistvena.

Eden je poslovodja in direktor - se pravi odgovoren za poslovanje firme.

Drugi začne šmuglat na svojo roko, preden porajtaš da je sranje, je že xyz minusa. Kaj narediš? Tožiš? Sodišče? To ne gre v naši kao ½državi½

Sem bil v tem in ti povem iz prve roke da ga samo nafukaš, na polno...

Odpiralcu teme V ŠPANOVIJI ŠE PES CRKNE

Drži se mojega nasveta, preden se nafukaš na polno.

Še za ostale, lahko špila firma z več lastniki... v kakšnem drugem fohu morda, v gradbeništvu kjer bosta obadva malarja/knaufarja/štromarja... ne bo šlo. Ne poznam para ki bi mu uspelo, razen da se en podredi, drugi pa fura vse skupaj.
Neumno je da bi delal mimo firme ker bo goljufal svoje podjetje. Ce tega ne dojame je pa ali zabit ali pa nima tezav z nategovanjem solastnika. Samo potem je vseeno tudi ce sta oba poslovodji. Moje mnenje velja za dva fer playerja ki mata popucan v glavi.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
FirmA V dvoje je podobna zakonu. Kompromisi itd itd... Ce pa en hoce imet zadnjo odlicat itd pa skupna firma v obliki partnrstva ni ok. Mas pa razlicne spanovije... Lihk en vlozi mat sredstvo drug rihta posel... Itd itd...
Kolega point firme je da denar nosi. Point zakona pa da dva f.ukata. Ni isto. Seveda so kompromisi, ampak ko pa je treba odlocitve sprejemat in prevzet odgovornost pa ni casa za pat pozicije.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.947
113
v lokalni ostariji
seveda je smisel zakona drugačen kot smisel firme... je pa zadeva ista v primeru, da sta dva lastnika v firmi. če hočeta da bo firma uspela in nosila denar (da bosta kej imela od tega) je potrebno veliko kompromisov itd itd enako kot v zakonu. a veš tud v zakonu ne boš fukal če bo en pametoval drug pa crkoval... bo zakon propadel enako firma...

odločitve morata nekako sprejeti skupaj. drugač bo slej ko prej usekalo in bo šlo vse skupaj u [cenzura]... če se oba skupaj odločita da bota ves denar vrgla v hepi hepi sekto je to skupna odločitev in ok. če en poslovodja v skupni firmi naredi isto pa bo zadeva šla u k če se tadrug ne strinja...

kot je rekel demz: železna disciplina in volja pa dober računovodja...

so uspešne in so neuspešne zgodbe.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Dokler se bosta zavedala da delata za firmo bo ok. Ko bosta zacela delati zase (nekdo je zgoraj napisal popoldanski fus na racun firme) bo pa konec. Pa naj ne gori fousija ce bo nekdo imel 51% "dobicka" (v glavi nasprotnika).

Poznam zgodbo dveh bratov.
Najprej en odprl popoldanski sp.
Potem pustil sluzbo, sel na svoje.
Cez cca leto zaposlil se brata.
Po ene treh letih zaposlil se partnerko, ki jo v casu sp spoznal. Sedaj so ze cca 4 leta dober trio. Vsaj tak imam obcutek. Pa lastnik sp ni "direktor" ki dirigira. Je to bolj njegov brat (bolj rojen za to), on pa fizikalc. Pa ni gradbeništvo
Je pa res da delajo ko crnci.

Kako pa bi se razšli pa raje ne pomislim.
Mi je pa softi dal misliti. 3x se mu ni obneslo partnerstvo
confused-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
mogoče je pa ravno on vzrok da ni šlo skozi... sej vidiš da se ima za svetovalca, ne more pa ene garancije rešit ne da bi alter spraševal...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
seveda je smisel zakona drugačen kot smisel firme... je pa zadeva ista v primeru, da sta dva lastnika v firmi. če hočeta da bo firma uspela in nosila denar (da bosta kej imela od tega) je potrebno veliko kompromisov itd itd enako kot v zakonu. a veš tud v zakonu ne boš fukal če bo en pametoval drug pa crkoval... bo zakon propadel enako firma...

odločitve morata nekako sprejeti skupaj. drugač bo slej ko prej usekalo in bo šlo vse skupaj u [cenzura]... če se oba skupaj odločita da bota ves denar vrgla v hepi hepi sekto je to skupna odločitev in ok. če en poslovodja v skupni firmi naredi isto pa bo zadeva šla u k če se tadrug ne strinja...

Sej stvar je preprosta. Ce ga bo en zacel srat bosta sla narazen. Ce pa ze zdej razmisljamo kako se it zadevo da bosta lahko sla narazen s com manj skode pol pa je zadeva ze sedaj obsojena na neuspeh.

Se mi zdi da se prevec poudarja racunovodjo. On racune vodi, ne pa vzgaja in kontrolira zaposlene.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Racunovodjo rabis zaradi davkarije in kupcev. Sicer je nepotrebna. Pa se kupce bi lahko sam nadziral, ce ne bi bili toliko iznajdljivi (neplacniki)

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Racunovodjo rabis zaradi davkarije in kupcev. Sicer je nepotrebna. Pa se kupce bi lahko sam nadziral, ce ne bi bili toliko iznajdljivi (neplacniki)
Kaj je s tabo? Kaki neplacniki? To dela poslovodstvo podjetja ne pa racunovodja. Dobro ce mas lastnega zaposlenega racunovodjo mu lahko tudi to nalozis. Sicer pa ti on ne bo neplacnikov preganjal.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:

Sej stvar je preprosta. Ce ga bo en zacel srat bosta sla narazen. Ce pa ze zdej razmisljamo kako se it zadevo da bosta lahko sla narazen s com manj skode pol pa je zadeva ze sedaj obsojena na neuspeh.

Se mi zdi da se prevec poudarja racunovodjo. On racune vodi, ne pa vzgaja in kontrolira zaposlene.

zakaj tako meniš? seveda morata že sedaj razmišljat kako gresta narazen s čim manj škode. to je bistvo. damage control v primeru težav. pa lahko gresta narazen zarad smrti, ne rabi biti zaradi krega.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:

zakaj tako meniš? seveda morata že sedaj razmišljat kako gresta narazen s čim manj škode. to je bistvo. damage control v primeru težav. pa lahko gresta narazen zarad smrti, ne rabi biti zaradi krega.
Ne. Bistvo ustanavljanja podjetja z vec druzbeniki ni damage control v primeru tezav. Ko bi mi nekdo to omenil se ne bi sel partnerstva z njim. Ce eden od druzbenikov umre, njegov delez podedujejo dedici.