Čeravno vreme ni bilo primerno za peko na žaru me dejansko to ni oviralo da ne bi nekako imeli danes poizkusno otvoritev, prvi rezultati pečenja v žaru so odlični, oglje sem najprej v kaminu za prižiganje oglja zažaril in res moram povedati da se mi zdi tak način prižiganja oglja najbolj v redu ker je samo oglje zažarelo v približno pol ure, najprej sem ta kamin z ogljem imel postavljen v žaru da sem preizkusil sam vlek žara, ugotovil sem da bo potrebno na vratcih spodaj izvrtati po tri luknjice ki bojo pospešile dimljenje z večjim dotokom zraka, čeravno sem imel sedaj en krak vratc rahlko odprt in je bilo zadosti da je šel ves dim v dimnik, slika --.
Po vsipanju razžarjenega oglja sem pusti kami zaprt približno 10 min da se je ogrel in nato pričel z peko perutk in zrezkov .peklo se je odlično večji del peke je bil žat zaprt in temperatura je dosegla na prvi najnižji stopnji idealnih ---slika-- tako je bila peka mesa ki se je lepo zapeklo v idealnih pogojih temperature zelo kmalu pečeno --20 min perutke in 15 min meso.
To so moje izkušnje z peko v lastno skonstruiranem in sestavljenem žaru, upam da vam bojo moje izkušnje pomagale tudi vam pri samogradnji žara katerega cena če ne upoštevam lastnega dela ni presegla 100 eur-material., in tako se s tem člankom poslavljam od te teme, za vsa vprašanja pa sem vam z odgovori vedno dosegljiv.
Lepo peko tudi vam.