Rešitev za biološke odpadke

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Pa dobro, potem bi pač nekako uredili posebej odtoke iz kuhinje, ki bi šli v blokih direktno na kanalizacijo. Sem prepričan da bi (skoraj) vsak prebivalec bloka raje imel to, kot da mora dnevno nosit ven biološke, ker to pa res ni praktično.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Ti mlinčki so pri nas prepovedani v EU pa niso. Oziroma prepričan sem, da niso v Avstriji, saj jih zelo priznan avstrijski dobavitelj v Avstriji normalno prodaja. Enkrat mi je nekdo razlagal, da imamo v Sloveniji tudi manjši standard za fi odvodne cevi, kot npr Avstrijci in naj bi bil poleg podgan tudi to razlog za nevgrajevanje. Nisem pa preveril koliko ta trditev v resnici drži.
Zato, ko ljudje mlinček želijo omeniš podgane in možnost zamašitve cevi in se praktično nihče za to ne odloči.
smile-1.gif

Sam sem si za organske odpadke uredil takšno rešitev:
SOLON

In moram reči, da v zadnjih letih to marsikomu tudi vgradimo. Res pa je, da sem potem ko je bilo kar dosti zanimanja našel praktično enako, vendar cenejšo rešitev.

I

Izbrisan uporabnik #9334

No, ta je pa dobra!
Saj sem menda že zgoraj napisal, da potrebuješ za mlinček odtočno cev fi 75mm.

Evo, isto za priključno cev vodovoda. Kako dopovedati vodoinstalaterju, da želiš imeti dovod 5/4" zaradi tuša v kopalnici, ki je velik 50 x 70 cm in odtočne cevi fi 75 mm zaradi mlinčka!??? Ne bo nihče hotel delat, saj boš obveljal za norega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
5/4" v tusu?
Daj mi pokazi eno pipo s 5/4 priključki.
Kaksen pa imas hisni prikljucek? Precej his ima 3/4. Ti bi pa samo v tusu imel 5/4? Imas potem v hiso dve coli?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Sevlje: ce ne javno, pa na zs poslji podatek o cenejsi verziji solona.
Zaenkrat meceva v 2l kanto od sladoleda, potem pa skoraj dnevno ven na balkon v vedro, to pa potrebi do kompostnika.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Ja hudiča, v blokih bi lahko po defaultu v novogradnje vgradili primerne cevi.

22. jul 2007
13.581
1.762
113
124
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sevlje: ce ne javno, pa na zs poslji podatek o cenejsi verziji solona.
Zaenkrat meceva v 2l kanto od sladoleda, potem pa skoraj dnevno ven na balkon v vedro, to pa potrebi do kompostnika.
11litrski

Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Ti mlinčki so pri nas prepovedani v EU pa niso. Oziroma prepričan sem, da niso v Avstriji, saj jih zelo priznan avstrijski dobavitelj v Avstriji normalno prodaja. Enkrat mi je nekdo razlagal, da imamo v Sloveniji tudi manjši standard za fi odvodne cevi, kot npr Avstrijci in naj bi bil poleg podgan tudi to razlog za nevgrajevanje. Nisem pa preveril koliko ta trditev v resnici drži.
Zato, ko ljudje mlinček želijo omeniš podgane in možnost zamašitve cevi in se praktično nihče za to ne odloči.
smile-1.gif

Sam sem si za organske odpadke uredil takšno rešitev:
SOLON

In moram reči, da v zadnjih letih to marsikomu tudi vgradimo. Res pa je, da sem potem ko je bilo kar dosti zanimanja našel praktično enako, vendar cenejšo rešitev.

opa blanco. Ni napak. kolk pa pride tak solon original od blanca? Tko čist informativno?

tnx in lep večer želim

I

Izbrisan uporabnik #9334

Itak!
rolleyes-1.gif

Po naročilu sem izdelal tuš v površini pol m2. Ko sem začel postavljati vprašanja, je odgovarjal: "Ni problema, vodni priključek imam 5/4". (Potreboval sem 80 l/min pretoka tople vode). Vodni kamen: "Avstrija nima vodnega kamna, voda je mehka!"

confused-1.gif

V redu, bom naredil, vendar okoli vodnega kamna ne verjamem in ne odgovarjam!

V resnici mi je v teh 5 letih že enkrat vmes prinesel zadevo spucat, ampak je bil zadovoljen. Slovenija je po standardu 50 let za razvito Evropo - 90. leta in formiranje EU skupaj z valuto EURO so nam bila podarjena, da bi ta razkorak zmanjšali, pa smo jih prepustili spletkarjem, da so nas medtem oropali še tistega osnovnega - občutka pripadnosti materi državi!
10.gif

Sedaj sem tehnično vprašanje spolitiziral in me je malce sram
redface-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Ti lonci niso pretirano uporabni. Ko odneseš ven, po 1 tednu, je nekaj hrane že lepo začelo razpadat, kar pomeni da je ob prihodu nazaj v stanovanje potrebno to kanto lepo umit, dvojno delo torej.

Opcija bi bila nekaj takega, kot je to, ampak da lahko daš not recimo 1L plastenke od jogurtov, potem pa vse lepo zabrišeš v smeti. Če nekdo konzumira toliko jogurta, mu gre lepo skozi. Bolj elegantne rešitve še žal nisem našel.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

pa bi res s temi mlinčki semleli vse kar vam ostane od kuhanja kosila?

jst sem si to vedno predstavljal in bi ga imel samo zato, da mi naprej potegne tiste male odpadke ki se naberejo na mrežico. Vbistvu vse skup nič. Mi je pa tečno pucat.
Da bi eno skledo olupkov s tem zmiskal mi res ni nikol prišlo na misel.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Glede na to kakšne odpade imamo trenutno bi bil mlinček OK. Kosti in mesni ostanki (če sploh je kaj, ponavadi jaz poskrbim da ni), edino goveje, gredo itak za mačke na domačiji, to se itak shrani v hladilniku.

Kakšni ostanki solate, olupki krompirja, jajčne lupine, lupine sadja, ipd...pa pomoje lepo zmelje, direktno v "vodo", kar tudi ne bi smelo delati problemov v odtoku?

Edino kaj ne vem, če bi lahko ostanke kave not metal, ampak to niti ni problem, če je v kakem košu, ker prijetno diši
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
No, ta je pa dobra!
Saj sem menda že zgoraj napisal, da potrebuješ za mlinček odtočno cev fi 75mm.

Evo, isto za priključno cev vodovoda. Kako dopovedati vodoinstalaterju, da želiš imeti dovod 5/4" zaradi tuša v kopalnici, ki je velik 50 x 70 cm in odtočne cevi fi 75 mm zaradi mlinčka!??? Ne bo nihče hotel delat, saj boš obveljal za norega.

Ja
wink-1.gif
drugi razlog proti pa je ravno mašenje odtokov.

Kje bo problem pri 75-ki..težko je/bo dobit priključke da se zadeva spelje - ker do glavne vertikale gre 50.ka. Torej če začneš s 75 moraš tudi nadaljevati do glavne vertikale.

Na pipi 5/4 ne rabiš
wink-1.gif
ker je dovodna do hiše 3/4.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Kaj pa je problem, da bi se namensko, ravno zaradi mlinčkov v blokih, začelo delati dodatne odtoke direkt v sanitarne cevi? Saj če gre drek+papir skozi, potem lahko tudi mleta hrana?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ker je spuščanje hrane v kanalizacijo že samo o sebi zgrešeno, seveda ne bo šel noben delati večjega preseka.
Zato so biološki odpadki.