RAL da ali ne

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Kaj ti ni jasno, purpen ima očitno samo tolk da okno drži v špaleti, ni pa okol in okol purpen. In rege so enostavno pokrivali kar s stiroporjem.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Čeprav tisti cm mi delajo probleme - nekje si se zatipkal, ali v številkah ali v enotah.

brez skrbi. Nisem se zatipkal. Žal
frown-1.gif

confused-1.gif
to je 75cm purpene. Purpena je med profilom okna in špaleto/preklado. 75mm pri nekem povprečnem profilu. potem pa od zunaj pokrije okvir okna fasada, znotraj omet. a je blok zidan iz purpene? Ne razumem...

glej po dolžini ne v globino. Purpena je za vzorec, toliko da je okno bilo fiksirano.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
z rekuperatorjem precej znižaš vlago, to je tudi glavna slabost rekuperatorjev. ta boljši imajo funkcijo vračanja vlage. Namreč z zračenjem pozimi 2x sušiš zrak. Znotraj dihtanih prostorov - v stanovanju namreč vlaga neprestano raste. Ljudje, tuiranje, kuhanje ipd vlago dvigujejo. še cunje obesiš pa smo tam. medtem ko zunaj je pozimi ponavadi tako, da je zrak manj vlažen, poleg tega pa še mrzel. kaj narediš s rezračevanjem. spustiš vlago v stanovanju ven in notri prineseš razmeroma suh zrak, ki je mrzel in ko ga ogreješ je še bolj suh in tako 2x razvlažuješ prostor. rekuperator to dela nonstop in zato je negativna posledica rekuperatorjev prav nenormalno suh zrak.

razvlažilec je rešitev, kako da ne, če ti je držal valgo pod 55%. to je super. stane pač kolikor stane. balkon je toplotni most, ki ga težko prekineš že če je bajta tvoja, kaj šele v bloku, ko ga tudi pogledati ne smeš. se pa bloki seveda izolarajo tako, da gre fasada po ravnem delu, balkoni se pa pozabijo in se naredi samo sranje. Pogleduj po kotih stropov, tak kje je balkon, kda se bo začelo črno pojavljati in ukrepaj takoj.

ostane ti še izolacija od znotraj in lokalni rekuperator (po moje ne slaba ideja, je pa spet strošek). kljub lokalnemu prezračevanju, ki je ponavadi zgolj na kakem mestu in ni tako razvejan kot centralna varianta, ko cevi razpelješ lahko res povsod, pa boš moral še vseeno paziti, da če je kje kako okno in špaleta bolj skrita temu prezračevanju, da pogledaš, če se tam kaj dogaja.

Hja... gledal sem lokalni rekuperator od Mitsubishija VL-100EU5-E in zadeva ima "papirni" izmenjevalec, ki bi naj imel prav to prednost pred konkurenco, da prenaša tudi vlago. Uvoznik s katerim smo na "ti" je rekel, ni to to, kar iščeš....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
ne, saj zdaj mi je jasno, ko je nadaljeval s stavkom se vidi do fasade, sem razmišljala, da govori po debelini in ne dolžini. kar bi pomenilo 75cm debel zid. sem mislila, da se je v enotah uštel. dobro, to je zdaj razjasnjeno.

drugače pa si mi dal misliti - če se vse tako lepo vidi, se vidi vijake. okna namreč ne fiksira purpena ampak morajo biti prišraufana. v kolikor tega ni, pa ima človek pameten razlog za bunjenje in uveljavljanje garancije.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Niti po kakšni slamici ne bi mogel nafilati purpen tam kjer ga ni. Pa raje v 5 korakih, kot pa v eni preveliki dozi da z fasado ven porine ali kaj drugega.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
to sem že jaz razmišljala, če obstaja kaki bolj pameten material. nizkoexpanzivna purpena ali pa kaj v smislu silikona? obstaja kaki poseben, namenski material, za sanacijo takega problema?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Sej imaš neekspanzijske PU pene oziroma montažna lepila. Jaz bi to šreševal z notranje strani, odrazel ven "poštemal" špaleto da prideš do "mesa" pa posaniral, pa magari one TwinairRAL trake gor nalimal po notranji strani vsaj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Fasadni purpeni so nizkoekspanzivni običajno.
Takole je bilo okno pri "meni strokovno vgrajeno". Ker je bil radiator v poglobljenem parapetru, je bilo okno praktično vgrajeno na notranji rob. Najbrž ni treba razlagat zakaj sem jih ven premaknil za skoraj 20cm preden so mi naredili fasado. Pa predstavljala sva jih s kolegom, tako da purpen je sedaj po celem obodu...
2223892-20130607_075524.jpg

Priponke

• 2223892-20130607_075524.jpg
    2223892-20130607_075524.jpg
    65,1 KB · Ogledi: 382

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
verjetno je tukaj potem glavna razlika med RALom, ker z ral penastim trakom (ekspanzijskim) ti ne morejo naredit po točkah.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Veš kaj ne vem...če vidiš v režo da noter ni purpene..kako zdaj misliš to da ne prideš zraven?

Našpricaj z notranje strani tam kjer si odstranil letvico... (Pa vzameš tega za lepljenje, ki manj ekspandira..d.a je bolj kontrolirano).

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Uporabnik hooger pravi:

edina stvar ki me moti je to, da ti za dva ventilatorja, mal kartona, 4 filtre in 200m cevi zaračunajo 6000€. Zaenkrat je to proti ostalim sistemom, ki jih hiša rabi (ogrevanje, voda, elektrika) hudičevo drago. Vem da je kvaliteta bivanja boljša, ampak 6000€ od mene ne dobijo.

Cena je stvar pogajanj.
Verjamem pa, da pri gradnji, ko se zapravi 100k€ in navzgor, da se da drugje pridobiti denar noter za nakup rekuperacije.
Ko enkrat razumeš, kaj rekuperacija je (ne mislim v tehničnem smislu), se z veseljem odpoveš bambusovemu parketu, kuhinji za 8k€, ploščičam po 30€/m2 .....

Za stvar, ki je praktično "must have" vam je škoda denajrja, drugje pa porabite zaradi "preseravanja" večkratnik tega zneska za BZ.

Tri stvari so pri gradnji hiše, kjer se ne sme varčevat:
- zelo dobra izolacija
- talno gretje
- prezračevanje

Vse te stvari enormno vplivajo na kvaliteto bivanja v hiši. In to je nemogoče oz. težko popraviti naknadno.
Rajši cenejši parket, kuhinjo, kopalnico, ...., kot pa se odpovedati tem trem stvarem.
Da o avtu ne govorim.

Ti kako pa je človeška rasa sploh preživela do sedaj, če je kar si zgoraj napisal ½must have½. Dobro, da nismo izumrli do sedaj.

Jaz imam bolj občutek da so ljudje postali preobčutljivi, preveč komplicirajo... In kot posledica jih prodajalci ½megle½ strižejo kot ovčke.
Recimo pri nas so s ½strokovnimi½ časopisi tipa delo in dom, ter podobnimi, v 10 letih obrnili javno dojemanje stvari v smer kot ti pišeš zgoraj.

Pa ni čisto tako. Jaz recimo se super počutim pri odprtih oknih od maja do oktobra, ne želim imeti prezračevanja. Ne trdim da to ni v redu, samo pravim da ni življensko potrebno.
Če si pa občutljiv kot ena pič-kica, in te moti vsaka sprememba temperature, vlage... potem pa to potrebuješ.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Še eden pametnjakovič, ki nima pojma o parketih in se hoče pametnega delat preko računalnika.
Tokrat ti žal ni uspelo, popi malo mlekca in poizkusi ponovno.

Lamelni parket ročno položen zbrušen in naoljen je veliko bolj zdrav in eko kot "vsak" industrisko obdelan gotovi parket.

Tlele se pa strinjam. Za moje pojme je edini parket, položen, pobrušen, lakiran.

Razni gotovi parketi so samo približek - in to močno predrag

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Veš kaj ne vem...če vidiš v režo da noter ni purpene..kako zdaj misliš to da ne prideš zraven?

Našpricaj z notranje strani tam kjer si odstranil letvico... (Pa vzameš tega za lepljenje, ki manj ekspandira..d.a je bolj kontrolirano).

To sem naredil zgoraj. Dobro spet je problem ker nekje pridem lepo zraven na drugem koncu pa gre čisto v nulo špranja in ne pridem niti s "slamico" (s tanko cevko pa nisem imel pametnega uspeha ker je purpen vseeno pregost za tanke cevi.)

Ne pridem pa zraven levo desno in spodaj (predvidevam, da je tudi slabo narejeno). Tu so špalete zametane in parket položen. Sej z nekim gradbenim posegom bi že rešil, ampak pol lahko že skor okna zamenjam
smile-1.gif

Lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj to je tisti ta žalostni del..če bi jih prvič v življenju vgrajeval, bi jih vgradil boljše od 'profijev'...
crazy1.gif

S slamico tukaj ne boš nič naredil.

Če že potem rabiš pištolo.

Ne vem no...če bi sam imel situacijo, da bi zaradi nič purpene kasiral plesen bi na vsake toliko (ne vem..20 cm) tik ob rob okvirja na špaleti vsake toliko malo odštemal..spustil noter purpeno ter zagipsal odštemani del, izravnalna masa ter prebelil. Sicer zajebancija, umazanija, predvsem veliko dela....a vseeno...tako enostavno ne moreš spustit, ker se dela škoda.
(če kje štemanje ne bi prišlo v upoštev...bi verjetno celo reskiral rob okvirja in vanj zvrtal luknjico (spet vsake toliko) in luknjo nato zasilikoniral z belim silikonom....zase govorim...da ne pade kdo na hrbet)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Dobro si to napisal, jaz bi s tudi to lotil, ni toliko dela kot se zdi. ..bolj tečnajeprirpava, da imaš vse pri roki..de ne pacaš to 2 meseca :D

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
saj to je približno tako kot sem jaz mislila pod 2b, samo mogoče ne dobro razložila. sem bila pa jaz kar malo bolj radikalna. jaz bi po celi dolžini odkrila in si prikazala tole reč. in dofilala kjer je treba. Več bi bilo štemanja - rahlega seveda. Potem nafilaš, nalimaš trak, grobo zamečeš in potem gor kaki cm stirodura, čež mrežica in prebelit. Slednje se lahko zelo dobro obnese imam jaz tako na enem mestu malce omiljen toplotni most. če prostora vsa 2 ali 3cm ni pri oknu,pa mrbit knauf čez ali pač malo lepše odbelat špaleto, ampak pri slednjem je treba več natančnosti in spretnosti.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Eno vprašanje še za tiste, ki ste kupovali kopico oken itd. Koliko ste "shandlali" ceno glede na ponudbe. Koliko še realno lahko gredo dol? je to 5, 10, 15%? Glede na ponudbe, so z okni v rangu par % gor dol, torej iste cene (pri primerljivh oknih), razlikujo se pa cene panoramskih drsno dvižnih cen, (razlike v 100% itd).

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
Eno vprašanje še za tiste, ki ste kupovali kopico oken itd. Koliko ste "shandlali" ceno glede na ponudbe. Koliko še realno lahko gredo dol? je to 5, 10, 15%? Glede na ponudbe, so z okni v rangu par % gor dol, torej iste cene (pri primerljivh oknih), razlikujo se pa cene panoramskih drsno dvižnih cen, (razlike v 100% itd).
Najprej si zastavi vprašanje kaj točno želiš, npr. RAL da ali ne, kakšno okovje, prevodnost oken in okvirja... Potem zbereš ponudbe, pobrskaš mal po forumih glede kvalitere (predvsem vgradnje) bodočih izvajalcev, nato izbereš par finalistov in jih po lastni pameti in iznajdljivosti stiskaš za ceno.
Važna je cena in kvaliteta vgradnje za material, ki ga želiš, prikazan popust vsaj zame nima pomena, ker ti lahko nekdo da PPC + 20%, potem ti pa lahko da dol 50 posto skonto.
Jaz sem prišel pri Miku na dobrih 26% popusta, ne spomnim se pa koliko so ponujali v štartu.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Prvi odstavek je že rešen. Različni prodajalci/proizvajalci so izenačeni v ponudbah v cente, pogovorno rečeno. Razlike so v panoramskih stenah in izvedbah in to so ralične cene. Glede vgradnje je pa tako loterija. Po prebranem - eni so bili lani dobri, pa letos razočaranja itd. Tako da, se v to sploh ne bom preveč spuščal, amapk bom dal kao vedet, kako želim da je narejeno in da bom gledal pod prste. Recimo.

26% skupno - recimo to je cca 10% dodatno. Še kdo?.Mene načelno zanima končna cene, mi je vseeno če je skupnega popusta 50 ali pa 20%...Sprašujem glede na ponudbe, ki so kot rečeno "poglihane", torej je od tu izhodišče.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Popust je irelevantna stvar....tebe naj zanima končna cena...suma sumarum. Ve se koliko oken, kaj bi rad, vgradnja, odstranitev in odvoz starih...koliko?

Ðabe tebi 50% popusta če bo dražji od onega brez njega...