RAL da ali ne

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Še eden pametnjakovič, ki nima pojma o parketih in se hoče pametnega delat preko računalnika.
Tokrat ti žal ni uspelo, popi malo mlekca in poizkusi ponovno.

Lamelni parket ročno položen zbrušen in naoljen je veliko bolj zdrav in eko kot "vsak" industrisko obdelan gotovi parket.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Se opravičujem, ker sem narobe prebral in razumel laminat in ne lamelni parket. Lamelni je seveda boljše, še vedno pa o kvaliteti in eko kolobocijah si pa šel mimo. Mijav.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Da vam se malo v slikicah pricaram razliko med purpenom in ralom. Katera je katera mislim da ni tezko ugotovit, je pa tisti s klasicno montazo bil na las podoben najbolj glasnemu tukaj, potem pa zacudenje zakaj "neki vlece" in plesni.
Pri purpen vgradnji lahko recemo da gre za cisto klasicno vgradnjo. Levi rob je dobro zatesnjen, spodnji ponekod sploh ni, desni ponekod malo bolj in malo manj. Pri ralu tega ni, saj enostavno ni mozno tako slabo narediti kot s purpenom.
In tukaj se sploh ne gre samo za vprasanje ali se teh par 100€ kdaj povrne, ampak tudi za udobje, da ne sedis polek okna in nekje not vlece in ni moznosti za razvoj plesni. Sanacija takih mojstrovin pa je precej drazja kot teh par 100€.

Kdor pa se odloca za purpen, pa naj majstru pove da ga cakajo take slikice na koncu, za kontrolo. Verjemite da se bo malenkost bolj potrudil
smile-1.gif

untitled.jpg

untitled1.jpg

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
- novogradnja

Lepe slike, ki pa povedo, da se da tudi s klasično montažo narediti dobro (leva stran), če se le hoče.
wink-1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Lamelni parket ročno položen zbrušen in naoljen je veliko bolj zdrav in eko kot "vsak" industrisko obdelan gotovi parket.

zmaga.gif
Če bi le hotel, bi se me dalo čisto normalno zastopiti. Ker pa kot fovšljiv gorenc slabo predstavljam svoje mnenje zate in glede na zgornji stavek sklepam, da nama res ni usojeno razumevanje.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
ker imam sam podobno SLABO vgrajena okna (kupljena novogradnja, in ker se mi je začela pojavljati plesen sem odprl zaključno letvico na vrhu okna, se lepo vidi, da je 10 cm purpena, pa 20 nič, pa spet 5 purpena, pa 40 nič.... v bistvu vidim fasadni stiropor skozi) me zanima, če ima kdo kakšen predlog kako zadevo sanirati. Levo / desno / spodaj enostavno ne pridem zraven, da bi purpen not nabil.

Hvala

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Prava sanacija je edino, da narazen utrgaš, ampak kako in za najnizjo ceno...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
glede na to, da ponovno delanje kot se za gre odpade (najbrž?), ker je predrago:

- 1) odstranitev plesni: fungicidi, varikina
- 2a) beljenje u ustrezno barvo
- 2b) mogoče kaki iz foha pride in svetuje (en pameten, ne "pameten", pa tudi če je najdražji, par deset evrov se ti tu ne bo nikjer poznalo) kako izolirati od znotraj, da se plesen ne bo več nabirala ali manj, v tem primeru lahko špalete v prvi fazi tudi malo bolj "razkoplješ" in prideš lažje zraven do purpena. gor izolazija, mrežica in beljenje z ustrezno barvo

OBVEZNO:
zračenje. Vsa okna (ne samo kontralateralna, ampak vse špalete ki kondenzirajo je treba preluftat) na stežaj. bolj je mrzlo zunaj, večkrat na dan za ene 5 min. namreč večja je temperaturna razlika, več je kondenza. pač kapo na glavo, pa gasa. Na kip ni OK, ker lahko gre zrak smo gor, ostale 3 špalete pa ostanejo neprezračevane, sama izmenjava zraka je pa tudi bistveno slabša.

Tukaj gre bolj kot za sanacijo za bolj ali manj uspešno gašenje požara. Ker gre za novogradnjo, domnevam, da fasade ne boste prav hitro razkopavali. V kolikor pa boste kdaj delali novo, ne pozabite na okna. Magari še enkrat ustrezno montirat (ista okna, če bodo dobra). na zunanji rob zidu pa vse špranje zatesnit. RAL ali pa ne, je pa z RAL lažje. oziroma lažje je potem na uč viideti, a je OK ali ne. A je trak kje prekinjen ali ne vsak dvoletnik vidi, kako je purpena razporejena pa je že težje. Čeprav tisti cm mi delajo probleme - nekje si se zatipkal, ali v številkah ali v enotah.

tukaj se zdaj pokaže ustrezno prezračevanje in tega je potrebno bistveno več kot včasih, ampak boljša izolacija + več odpiranja oken je še vedno kar se ogrevanja tiče ceneje kot včasih. tako je treba na to gledat, čeprav ko zunaj -10 pritisne ti pa okna odpiraš, se vprašaš, pa zakva kurimo pol? treba požret, pa na stežaj. boljš to kot plesen.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
sej to je problem, ker so nova okna in hiše po novem precej bolj zadihtane in je potreba po prezračevanju večja kot včasih, ko je bil vse prepihano in rega na rego prezračevanje kot prezračevanje sploh ni bilo potrebno kao. In to folku ni jasno, zakaj rekuperacija. No, zato.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
ja, samo to zdaj njemu ne pomaga. te debate so smiselne samo v fazi načrtovanja in pravočasne izvedbe, potem ne več.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Tu so še lokalne rekuperacije, za nekoliko starejše "novogradnje", če ugotoviš, da se ti klasika ne izide. Drugače pa kriza tako vgrajena okna, po možnosti kakšna dobra in draga
bonk.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Čeprav tisti cm mi delajo probleme - nekje si se zatipkal, ali v številkah ali v enotah.

brez skrbi. Nisem se zatipkal. Žal
frown-1.gif

Lani smo poskusili z res VELIKO zračenja, prej stena sanirana. Je bilo bolje, ampak ne OK. To zimo je v najbolj kritičnem prostoru laufal razvlažilec, da sem konstantno držal vlago nekje na 55% in je bilo OK. Ampak to ni rešitev.

Fasade ne morem razkopati, ker je to blok. Še posebej je problematični zgornji balkon (nad mojimi okni), ki predvidevam, da je enako "kvalitetno" izoliran in mi še dodatno hladi strop.

V mislih sem imel lokalni rekuperatur, ampak z njim ne znižal vlage.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
z rekuperatorjem precej znižaš vlago, to je tudi glavna slabost rekuperatorjev. ta boljši imajo funkcijo vračanja vlage. Namreč z zračenjem pozimi 2x sušiš zrak. Znotraj dihtanih prostorov - v stanovanju namreč vlaga neprestano raste. Ljudje, tuiranje, kuhanje ipd vlago dvigujejo. še cunje obesiš pa smo tam. medtem ko zunaj je pozimi ponavadi tako, da je zrak manj vlažen, poleg tega pa še mrzel. kaj narediš s rezračevanjem. spustiš vlago v stanovanju ven in notri prineseš razmeroma suh zrak, ki je mrzel in ko ga ogreješ je še bolj suh in tako 2x razvlažuješ prostor. rekuperator to dela nonstop in zato je negativna posledica rekuperatorjev prav nenormalno suh zrak.

razvlažilec je rešitev, kako da ne, če ti je držal valgo pod 55%. to je super. stane pač kolikor stane. balkon je toplotni most, ki ga težko prekineš že če je bajta tvoja, kaj šele v bloku, ko ga tudi pogledati ne smeš. se pa bloki seveda izolarajo tako, da gre fasada po ravnem delu, balkoni se pa pozabijo in se naredi samo sranje. Pogleduj po kotih stropov, tak kje je balkon, kda se bo začelo črno pojavljati in ukrepaj takoj.

ostane ti še izolacija od znotraj in lokalni rekuperator (po moje ne slaba ideja, je pa spet strošek). kljub lokalnemu prezračevanju, ki je ponavadi zgolj na kakem mestu in ni tako razvejan kot centralna varianta, ko cevi razpelješ lahko res povsod, pa boš moral še vseeno paziti, da če je kje kako okno in špaleta bolj skrita temu prezračevanju, da pogledaš, če se tam kaj dogaja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
@igi, jaz bi poklicala izvajalca in zadevo reklamirala. Načeloma bi stvar morala biti še v garanciji in naj pač pridejo narediti tisto za kar so dobili plačano.

Moja prva misel. naslednja je bila, kaj bodo pa naredili? prav nič, ker ni kaj zdaj več delat. v projektu je bila zadeva zgrešena (blakoni in toplotni mostovi tam), sanacija takih oken oziroma montaže je praktično nemogoča. samo gasenje požara, ki pa je in to mu bodo tudi rekli - zadosti zrači. In imeli bodo prav. Žal je samo to, da to lahko sredi zime pomeni, da imaš celokupno čez dan 1h okno odprto - 6x10min, recimo.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
- novogradnja

Lepe slike, ki pa povedo, da se da tudi s klasično montažo narediti dobro (leva stran), če se le hoče.
wink-1.gif

Se da, ampk ti iz prakse povem, da je verjetnost, da bo s purpenom narejeno tako kot po ral, zelo mala

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Čeprav tisti cm mi delajo probleme - nekje si se zatipkal, ali v številkah ali v enotah.

brez skrbi. Nisem se zatipkal. Žal
frown-1.gif

confused-1.gif
to je 75cm purpene. Purpena je med profilom okna in špaleto/preklado. 75mm pri nekem povprečnem profilu. potem pa od zunaj pokrije okvir okna fasada, znotraj omet. a je blok zidan iz purpene? Ne razumem...

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
@igi, jaz bi poklicala izvajalca in zadevo reklamirala. Načeloma bi stvar morala biti še v garanciji in naj pač pridejo narediti tisto za kar so dobili plačano.

Moja prva misel. naslednja je bila, kaj bodo pa naredili? prav nič, ker ni kaj zdaj več delat. v projektu je bila zadeva zgrešena (blakoni in toplotni mostovi tam), sanacija takih oken oziroma montaže je praktično nemogoča. samo gasenje požara, ki pa je in to mu bodo tudi rekli - zadosti zrači. In imeli bodo prav. Žal je samo to, da to lahko sredi zime pomeni, da imaš celokupno čez dan 1h okno odprto - 6x10min, recimo.

reklamirano je bilo upravniku zgradbe (skupni prostori) ampak se je upravnik dogovarjal za popravilo ustno z izvajalcem... Izvajalec je sedaj v stečaju, investitor zavrača garancijo in se izgovarja na roke... zadeva je sedaj stara že 7 let.

Samo zračenje 6x10minut oziroma bi rekel še kaj več, ni bilo zadosti. Težava je v času preko noči, ker je najbolj problematična spalnica in se nadiha prejec vlage...