Računovodstvo

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Za začetek tole:

http://racunovodja.com/bazaZnanja/index.php?title=Enostavno_knjigovodstvo

Vmes je navedenih kar nekaj virov (pravilnikov, SRS, zakon,...), ki so podlaga za vodenje knjig v enostavnem knjigovodstvu.

Nekaj o tem je tudi tu:

http://www.esnm-visja.si/knjiznica/diplome_online/jup/Kodri%C4%8D%20dn.pdf

Stvar je iz leta 2004, zna biti kaj zastarelega. Je pa nekaj logike in bolj na široko napisano.

Pri vseh rečeh - PREVERI!

V diplomah je lahko napisano marsikaj, kjer ljudem uidejo napake (jih spregledajo) - tudi tu je to lahko.

Ker je nisem ravno brala (listanje po diagonalni pa ni ravno merilo, da bi lahko zanesljivo ocenila)

Okoli računov iz tujine moraš biti pa bolj konkreten.

Nazadnje urejeno:

harry

Zelenc'
31. avg 2007
7
0
1
Hvala. Bom preštudiral.

Računi iz tujine bodo iz Kanade. Plačevalo se bo preko paypala.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Ja in? Kaj pol, če je tiho?
smile-1.gif

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
On ti pošlje ček v smislu plačila. Ok ...
smile-1.gif
To bi še nekako šlo. Kako pa imaš ti to z njim zmenjeno? Pogodba, faktura, ...?

clarionec

Pripravnik
5. sep 2007
40
0
6
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

Imam par vprašanje iz računovodstva. In sicer je stvar naslednja. Glede na to, da že vodim računovodstvo za domače podjetje in naj bi praktično obvladal večino stvari iz tega področje me malo mika, da bi svoje znanje ponudil še komu. Zato me zanima, kaj pričakujete od računovodja poleg zakonsko določenih stvari. Prav tako pa me zanima koliko plačujete svoje računovodje in kaj vam naredijo za ta denar, da vidim ali se mi sploh splača
evil.gif
?

lp

računovodske storitve so blizu odvetniških storitev, zelo zahtevna stroka

Nazadnje urejeno:

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Hmm... Če ti opravljaš nekomu neko storitev, mu moraš izdati fakturo. Ni mi jasno, kako drugače bi lahko prikazal prihodek.

Kakšno dejavnost imaš registrirano? Vprašanje je tudi, na koga je tvoja domena registrirana. Če je na fizično osebo, je že v štartu vse narobe. Če je pa na s.p., pa nudiš neke storitve preko spletne strani in moraš izdajati fakture. (ZDDV)

Vse skupaj se mi zdi, da si se menil kot fizična oseba, zdej bi pa rad na s.p. vse prebacil. Ta tvoj ček je pa najmanj pomembna zadeva v vsej zgodbi, če me razumeš.
wink-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Vse skupaj se mi zdi, da si se menil kot fizična oseba, zdej bi pa rad na s.p. vse prebacil.
Točno tako.
Spremenit domene, da bodo na s.p. namesto na fizično osebo imam narejeno v 5 minutah.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Po Slovenskih računovodskih standardih se lahko knjiži le na podlagi verodostojne listine.

Primer: Račun.

harry

Zelenc'
31. avg 2007
7
0
1
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
smile-1.gif

Takšnih bednih odgovorov ne rabim. To kako bo obdavčeno in komu bom plačal carino mi je vse jasno. Sem se pa že pozanimal kako naj knjižim (enostavno knjigovodstvo). Kot mi je bilo rečeno je to v Knjigo prihodkov in odhodkov, najprej pod Podatki o listini - Nabavna vrednost kupljenih količin in materiala in pod Odhodke - Nabavna vrednost prodanega blaga in materiala ter stroški porabljenega materiala.

Verjetno je zelo težko napisat kakšen praktičen nasvet, ko si tako pameten/a, da te je škoda.
bonk.gif

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik harry pravi:
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
smile-1.gif

Takšnih bednih odgovorov ne rabim. To kako bo obdavčeno in komu bom plačal carino mi je vse jasno. Sem se pa že pozanimal kako naj knjižim (enostavno knjigovodstvo). Kot mi je bilo rečeno je to v Knjigo prihodkov in odhodkov, najprej pod Podatki o listini - Nabavna vrednost kupljenih količin in materiala in pod Odhodke - Nabavna vrednost prodanega blaga in materiala ter stroški porabljenega materiala.

Verjetno je zelo težko napisat kakšen praktičen nasvet, ko si tako pameten/a, da te je škoda.
bonk.gif

Veliko je uporabnikov, ki prvič sliši za te stvari. Če je odgovor neuporaben, mi ni treba odgovarjati nazaj, ker si se itak drugje pozanimal in vse veš. Zatorej mi tudi ni jasno, zakaj sprašuješ za potrditev tvojih napisanih besed. Če te je pa zmotilo to, da sem bil rahlo piker (dobronamerno), potem pa "Bog ti pomagaj" tebi in tvojim živcem. Ko tudi to, da pišeš poste "kje ste zdaj, pametnjakoviči, pomagajte mi, jaz sem tu in to zahtevam". Mogoče sem samo jaz razumel to tako mogoče pa tudi ne. In spet se bom vrnil na začetek: veliko je uporabnikov, ki prvič sliši za te stvari ... kot v drugem postu, kjer smo razrezali amortizacijske stopnje pa v tretjem, kjer smo se še o čem pogovarjali. Čeprav so tisti posti zate najbrž preenostavni, saj ti je vse jasno, kako pa kaj. Če je pa to preveč laičen odgovor zate (sam nisem napisal, da ti ne bom več pomagal, samo piker sem bil; sej veš, step by step ...), potem pa pojdi do najbližjega računovodskega servisa, kjer ti bodo za informacije mastno zaračunali in nam jih v pisni obliki posreduj, da bomo še mi imeli kaj od tega.

Kar se tiče pa knjiženja si se pa itak pozanimal tako da o tem ne bi zgubljal besed ...

harry

Zelenc'
31. avg 2007
7
0
1
Očitno si me čisto narobe razumel ker moj post ni bil mišljen v smislu "kje ste zdaj, pametnjakoviči, pomagajte mi, jaz sem tu in to zahtevam". To si si ti malo prilagodil, ker mislm, da težko razumeš tako, tisto kar je bilo napisano. Mišljeno je bilo v tem smislu, da bi rabil čimprej odgovor.

Napisal sem vprašanje, ki ima preprost odgovor, kot sem nato sam "pogruntal" iz priročnika za enostavno knjigovodstvo. Zmotil me je samo tvoj aroganten odnos v smislu, da škoda, da mi kaj govoriš, ker tako nimam pojma in bom zajeb.al. Čeprav je zelo kratek in preprost odgovor.

No da se ne bova zdaj o tem kako je kdo razumel in kdo ima prav... Če bom še potreboval kakšen nasvet mi lahko samo poveš odgovor brez kakšnih žaljivih opazk, če imaš namen svetovat.