Okolju prijazni avtomobili

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.953
4.539
113
Povečanje dosega je pri Sanderoju zelo enostavno. Vzamem deset litersko kanto polno bencina, ki jo imam vedno v huti za kosilnico. Dam v prtljažnik Sanderoja, in s tem povečam doseg za koliko...........
Ker počasi tankaš z kantice te moderni avto na hitri polnilnici prehiti.

Ampak še vedno čakam šoferja, da pelje Dačijo 700 km v enem kosu brez lulanja pitja kave, kajenja cigareta.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.603
9.975
113
EU
Ker počasi tankaš z kantice te moderni avto na hitri polnilnici prehiti.

Ampak še vedno čakam šoferja, da pelje Dačijo 700 km v enem kosu brez lulanja pitja kave, kajenja cigareta.
10L kantico z originalno cevko na zamašku, vtaknem v odprtino rezervoarja. Obrnem kanto okrog, da je dno v zraku, in zadeva steče v rezervoar. Štromar se do takrat ne utegne prijavit na polnilnico, ker še vedno išče pravo kartico v denarnici :cool:

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: trance0 in novaa

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.953
4.539
113
Plug and change že dela nekaj časa pri VW ju., tak da ne rabiš kartice iskat.

10 l kantico pa boš lepo nekaj časa držal.

Ampak ti že veš..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.800
7.148
113

In take goljufive firme so steber eu gospodarstva in nocemo da propadejo?

22. jul 2007
13.851
1.878
113
124
"Z današnjo pobudo zagotavljamo več prožnosti temu ključnemu sektorju in hkrati ostajamo pri naših podnebnih ciljih,"
Ja ja, kupci stojijo v kolonah za nakup EV:fredi:

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.802
7.471
113
Gor pišemo o MGju za 15 jurjev, ti mešaš Vag za 20+? In vse te polnilne postaje so slab argument, glede na to, da plačaš že višjo tarifo in ne privarčuješ veliko v primerjavi z nakupom fosilnega goriva.

EVji so za nišno skupino kupcev zelo fine zadeve. Za ostale pa pač ne. Folk je množično kupoval dizle, ker so (bili) ekonomsko ugodni. Da bi danes država ponujala 7000€ subvencije na nakup dizla, bi vse naokoli ropotalo z zetorji.

alesn

Pripravnik
19. jun 2012
400
16
18
Resno vprašanje. Imamo 2 avtomobila, in starejšega nameravamo zamenjati. Jaz imam raje karavana, žena SUV. Sem bil že precej prepričan, da bomo vzeli karavana, starega 3 leta za cca 30.000 €. Sedaj se nam je pa nekoliko spremenila dinamika potovanj. Namesto vsakodnevne vožnje v službo 2 x 25 km + kakšen izlet čez vikend, naredimo poleg tega še 3 x tedensko po 200 km v vsako smer. Zato morda električen avto ne bil bil več tako slaba izbira. Razmišljamo o id.4 iz uvoza za 30.000 €.
Sedaj pa vprašanje. Ker avte ne menjam pogosto se ne želim zafrkniti, da ne bi obžaloval. Torej, ali je imeti električni avtomobil stresno, to mislim na to, da se bojite, da bo zmanjkalo baterije iz različnih vzrokov (nedelovanje ali zasedenost polnilnic, dodatna neplanirana pot, se mudi, pa baterija ni polna itd.).Ali se je potrebno ves čas ukvarjati z mislijo na baterijo in strahom, da bo šlo kaj narobe, ali postane rutina. Jaz ima še en avto na bencin, ki bi me lahko reševal par let za primer daljših poti, ampak večino časa pa bi v primeru nakupa električnega vozila, uporabljal tega, saj pokrije dnevne potrebe.
Pa še to, nimam sončne elektrarne.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.565
1.563
113
Problem ti je ta vožnja 400 km dnevno tri dni v tednu.
Da si na varni strani pozimi in z degradacijo baterije, rabiš EV z efektivnim dometom x2, torej 800 km+, kar je problem.

Če imaš na vsakem koncu možnost polnjenja, se ti ta cifra efektivno razpolovi na 400 km dometa, kar pomeni, da noter pade večina modernih EVjev.
Ključno vprašanje, na katerega si moraš odgovorit za te 400 km dnevne vožnje, je pač možnost polnjenja na vsakem koncu te dnevne vožnje.

A se to voziš na s/na šiht iz Maribora v Koper? Imaš doma 3F polnilnico? Imaš na šihtu 3F polnilnico?
Ne? Kupi dizla.
Če pa gre za nekaj takih voženj letno ali pa celo na mesec, pa se vmes priklapljaš na hitrih polnilnicah. Za dnevne fure pa to ni. Ti bo postalo moteče.

• Všeč mi je
Reactions: sad
22. jul 2007
13.851
1.878
113
124
Resno vprašanje. Imamo 2 avtomobila, in starejšega nameravamo zamenjati. Jaz imam raje karavana, žena SUV. Sem bil že precej prepričan, da bomo vzeli karavana, starega 3 leta za cca 30.000 €. Sedaj se nam je pa nekoliko spremenila dinamika potovanj. Namesto vsakodnevne vožnje v službo 2 x 25 km + kakšen izlet čez vikend, naredimo poleg tega še 3 x tedensko po 200 km v vsako smer. Zato morda električen avto ne bil bil več tako slaba izbira. Razmišljamo o id.4 iz uvoza za 30.000 €.
Sedaj pa vprašanje. Ker avte ne menjam pogosto se ne želim zafrkniti, da ne bi obžaloval. Torej, ali je imeti električni avtomobil stresno, to mislim na to, da se bojite, da bo zmanjkalo baterije iz različnih vzrokov (nedelovanje ali zasedenost polnilnic, dodatna neplanirana pot, se mudi, pa baterija ni polna itd.).Ali se je potrebno ves čas ukvarjati z mislijo na baterijo in strahom, da bo šlo kaj narobe, ali postane rutina. Jaz ima še en avto na bencin, ki bi me lahko reševal par let za primer daljših poti, ampak večino časa pa bi v primeru nakupa električnega vozila, uporabljal tega, saj pokrije dnevne potrebe.
Obvezna oprema.;)

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.364
9.732
113
Sodelavc za mano, ki si je vedno želel elektriko ima že leto in pol Teslo. Vsak dan je minimalno relacija Postojna - Ljubljana- Postojna + cca 50km za dnevne poti otrok na aktivnosti. Dolga potovanja po EU vsako leto brez težav. On, ki s je to želel nima nikakršnih težav, ti moraš pa zase pogruntat, če ti je za dat 30 jurjev za 3 leta star avto in pol 3x na teden študirat, al boš prišel domov ali ne.
Ta hip, bi jaz kupil nov avto za cca 30 jurev in sicer Corollo Touring sport Hybrid in bi z elektriko vsaj še en cikel menjave avta počakal. Denar je pa tvoj prav tako odločitev.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK in alesn

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.800
7.148
113
Pri tesli so relacije najmnaj stresne ker ima najzanesljivejse polnilnice. Koliko pa to nekomu predstavlja stres glede na tankanje dizla pa mora pri sebi ocenit.
Meni je recimo vcasih bilo veliko bolj stresno hodit na pumpo vsake 2-3 dni kot zdaj obcasno polnilnica

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.306
1.842
113
40

400 km brez filanja ne gre...če imaš tam kamor greš, možnost polnjena ok, pa tudi s kako močjo in kako dolgo si tam?

Če tega ni, na poti domov računaj na 10 do 15 min postanka...za kako relacijo se to menimo?

Jaz sem včeraj naredil 355 km na tempomatu malo nad 130 km/h in je šlo iz 100 na 23%. Se pozna, da je že malo topleje...

alesn

Pripravnik
19. jun 2012
400
16
18
400 km brez filanja ne gre...če imaš tam kamor greš, možnost polnjena ok, pa tudi s kako močjo in kako dolgo si tam?

Če tega ni, na poti domov računaj na 10 do 15 min postanka...za kako relacijo se to menimo?

Jaz sem včeraj naredil 355 km na tempomatu malo nad 130 km/h in je šlo iz 100 na 23%. Se pozna, da je že malo topleje...
Ja, sem narobe napisal. Maksimalno 200 km v obe smeri + 50 služba itd. Vsekakor manj kot 300 km, kar bi moralo zadoščati tudi za zimo. Drugače pa itak ne bi niti pomišljal na električnega.

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

Steve

Guru
13. avg 2007
10.064
1.992
113
Ja, sem narobe napisal. Maksimalno 200 km v obe smeri + 50 služba itd. Vsekakor manj kot 300 km, kar bi moralo zadoščati tudi za zimo. Drugače pa itak ne bi niti pomišljal na električnega.

Sem vozil brata od id4, škodilaka z istim pogonom na eni AC relaciji. Na riti mu je pisalo 80, kar je verjetno kapaciteta baterije.
300km bi bilo bolj na tesno, razen če si klasičen ev voznik za šleperjem. Pozimi pomoje ne prideš pri AC vožnji 130kmh niti blizu 300km

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.748
427
83
Kras
www.mtl.si
Lahko vmes kaj polniš? Pozimi bo namreč dokaj tesno, če sploh.

Sicer pa ne pozabi še na eno zadevo in sicer izgubo vrednosti, kjer imajo trenutno EVji izjmeno veliko težavo (no, odvisno s katerega vidika gledaš, prodajalca ali kupca :)). Glede na to, da boš kupil rabljeno, se boš največjemu deležu izgube vrednosti že izognil, ampak upoštevaj še nekaj, glede na to, da boš delal kar nekaj kilometrov. Ko bo EV proti 200.000km (še posebej izven garancije za baterijo), se ga praktično ne boš mogel znebiti. Noben preprodajalec ga ne bo vzel noter, če ga boš pa hotel prodati, ga boš moral dati praktično skoraj zastonj. Tako da upoštevaj, da se ga znebiš recimo pri nekje 140.000km ali še manj, ko ima avto še 20.000km garancije na baterijo. Ali 8 let. Boš morda še nekaj dobil zanj.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi