To, kar si že sam napisal: Mazda 6 Skyactiv, ker imaš budget okrog 15.000, jo boš zelo moral sam uvoziti iz Nemčije, sploh če želiš preverjen avto. Ogromno opreme, tudi asistenčne, 2015 imajo LED, večina celo matričnega, sedeži so zelo udobni, avtomatik je klasičen wandler, a kljub temu ni počasen.
Jaz imam sicer bencinarja MT (ca. 18 k letno), a je poraba poleti zlahka okrog 6,5, pozimi ca. pol litra več. Res da vozim z glavo, a še zdaleč ne počasi. Imam veliko kratkih voženj, čez vikend skoraj praviloma vsaj ena vožnja 100-200 km relacije v eno smer. Pri 130 km/h je 2.600 obratov v 6. prestavi, končno hitrost doseže v 4. (ne 5. ali 6.). Dizel avtomatik 150 bo porabil podobno, morda pol litra manj, seveda pa imaš kar nekaj komponent, ki so lahko na dolgi rok rizične in vprašanje koliko se izplača v primerjavi z NA atmosfercem. Zaradi 110 EUR prihranka na leto pri 20.000 k zagotovo ni računice. Če rabiš navor, potem dizel, če bo avto večinoma prazen, jaz niti za trenutek ne bi razmišljal in bi se odločil enako, kot sem se pred letom dni.