Psom nagobčnike

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Zakaj vsiljujes svojega psa drugim? Ce ga zelis imeti, ga imej. Ne ga vsiljevati drugim. Ljudje imajo razlicne izkusnje in niti ne vidim zakaj bi ti morali utemeljevati, zakaj jim ni vsec, ce se pes zaganja v njih. Ali zakaj jim ni vsec, da ne pocistis, ko opravi potrebo.

Nihce ni rekel, da je potrebno pse prepovedati. Samo, da zelijo, da ga imas ali za visoko ograjo ali na vrvici.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ko razmisljam, me to spominja na glasbo. Jaz poslusam bolj hard zvrsti in vcasih zelo naglas. Ampak vedno zaprem okna, tudi poleti, ker vem, da sosedje ne poslusajo take glasbe. Sicer se se vedno pod hiso kaj slisi, se pa ne slisi k njim v hiso.

Moja glasba ne svinja in ne ogroza nikogar, samo zakaj bi jim tezil z njo in jim jo vsiljeval?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
saj ste nepismeni. ampak to v sloveniji ni nič novega.
sam imam doma več psov.
psov se ne bojim.
svoje pse imam, ko gremo na sprehod ali kamorkoli pač na povodcu.
kolikokrat so me cucki napadli nisem pretiraval
zakaj bi jaz miral paziti na tuje pse in ne njihovi lastniki ?
ignoriram psa, pes pa se zakadi vame. in kaj naj potem ko se skotalim z motorjem ?
ne kapirate , da celo po zakonu mora biti pes na javnem mestu na povodcu ? ali pa vas boli organ za zakone ?
pasja svoboda, ali pa svoboda vsakega oz pravice vsakega se končajo tam, kjer se začnejo pravice drugega.
in vsak ima pravco se v miru sprehajati, rekreirati, ne da ga nekdo ali nekaj napade
je razumljivo ? ali potrebujete to narisano....
uf-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:

Raje živim v svetu, kjer me občasno ugrizne kakšen pes, kot pa da sem zaprt v hiši in čakam smrt, saj je nevarnost na vsakem koraku.
noo.. tako. Če ima kter psa, ki more nekoga obgristi.... tukaj je prostovoljec
evil.gif

Citat:
tudi hosta je javna površina, ne samo park ali pa mestna ulica
hosta ni javna površina. Vse imajo lastnika.
wink-1.gif

Citat:
pasja svoboda, ali pa svoboda vsakega oz pravice vsakega se končajo tam, kjer se začnejo pravice drugega.
in vsak ima pravco se v miru sprehajati, rekreirati, ne da ga nekdo ali nekaj napade
je razumljivo ? ali potrebujete to narisano....
eni ne bodo nikol razumel, kje se pravice končajo.
Sam začnejo se...potem pa kr traajjajoooo
evil.gif

Nazadnje urejeno:

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.536
856
113
Javna površina je površina, ki je pod enakimi pogoji namenjena uporabi vsem.

Ker je v RS za gostove določen režim, po katerem lastnik ne sme ovirati prehoda skozi gozd (in še česa ne), je gozd torej javna površina v zasebni lasti. Namen uporabe in lastništvo nista isto.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.536
856
113
Mimogrede, zakaj se ustavljamo pri nagobčnikih? Tudi kremplji so problem - zahtevajmo, da so na sprehodu psi obuti v oblazinjene copate. Pri nekaterih pasmah je že rep neprijetno močan - naj se torej psom rep priveže. Če repa nimajo, so tega oproščeni.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
Vsaka stvar ima svoje meje.
Povodec zadostuje ( seveda je pogoj, da ga lastnik ima v rokah in obvlada psa ).
Pes na povodcu načeloma drugače deluje-reagira kot pa spuščen in prepuščen sam sebi.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Vsaka stvar ima svoje meje.
Povodec zadostuje ( seveda je pogoj, da ga lastnik ima v rokah in obvlada psa ).
Pes na povodcu načeloma drugače deluje-reagira kot pa spuščen in prepuščen sam sebi.
In koliko psov hodi brez povodca po Ljubljani?

Preprosto dejstvo je naslednje: ali naj se velike pse enostavno prepove, ali pa naj se v zakup vzame kolateralno škodo (torej nekaj napadov letno). Vseh napadov pač ne bomo mogli preprečiti, napadi tipa Baričevič pa so k sreči zelo redki - prav zato zagovarjam trditev, da je ta tema nastala iz čiste panike, saj napadi psov v Sloveniji niso nek pereč problem.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ni problem samo napadi in sploh niso problem samo napadi, ki pridejo v statistiko.

Problem je kot je rekel alkoholik, da lastniki ne pocistijo za psom. Ce ga ima na povodcu ima vsaj moznost pocistiti, ce pa mu laufa naokoli pa ni cudno, ce pusti potem sranje tam kjer je psu padlo iz riti.

Problem je tudi, da se zaganjajo v ljudi. Saj najveckrat samo pritece do cloveka, laja na njega, ga pa ne ugrizne. Ampak ze to je za vecino neprijeten napad, pa ga ne bos dobil v statistiki mrtvih in invalidov zaradi psov.
Se pogosteje se taki psi spravijo nate, ce imas tudi ti sabo psa ali pa vonj po njem.
In tak napad ni neprijeten samo za odraslega, se bolj se ga lahko prestrasi otrok. Se zavedas kake so lahko posledice?

Potem pridejo na ceste. Ce ga povozim in pes zbezi, kako naj najdem lastnika, da mi povrne skodo nastalo na avtu? In to se mi je tudi ze zgodilo.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Ni problem samo napadi in sploh niso problem samo napadi, ki pridejo v statistiko.

Problem je kot je rekel alkoholik, da lastniki ne pocistijo za psom. Ce ga ima na povodcu ima vsaj moznost pocistiti, ce pa mu laufa naokoli pa ni cudno, ce pusti potem sranje tam kjer je psu padlo iz riti.

Problem je tudi, da se zaganjajo v ljudi. Saj najveckrat samo pritece do cloveka, laja na njega, ga pa ne ugrizne. Ampak ze to je za vecino neprijeten napad, pa ga ne bos dobil v statistiki mrtvih in invalidov zaradi psov.
Se pogosteje se taki psi spravijo nate, ce imas tudi ti sabo psa ali pa vonj po njem.
In tak napad ni neprijeten samo za odraslega, se bolj se ga lahko prestrasi otrok. Se zavedas kake so lahko posledice?

Potem pridejo na ceste. Ce ga povozim in pes zbezi, kako naj najdem lastnika, da mi povrne skodo nastalo na avtu? In to se mi je tudi ze zgodilo.
Probleme, ki si jih naštel, boš realno rešil samo s prepovedjo psov. Tako kot določen (velik) procent ljudi ne upošteva prometnih predpisov, tako določen procent lastnikov psov ne počisti kakcev, ne vzgoji psa itd. Lahko rečeš 'that's life', lahko se pizdiš - spremenilo pa se ne bo nič, ker takšno je pač življnje. To spada v enako kategorijo kot folk, ki se na letalih pritožuje, ker dojenčki jokajo - ali se prilagodi, ali pa se zapri v hišo.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Javna površina je površina, ki je pod enakimi pogoji namenjena uporabi vsem.

Ker je v RS za gostove določen režim, po katerem lastnik ne sme ovirati prehoda skozi gozd (in še česa ne), je gozd torej javna površina v zasebni lasti. Namen uporabe in lastništvo nista isto.
Ti piši kar hočeš. Mešaš hruške in slive.
Javna površina je javna površina, ko je v ZK vpisano "JAVNO DOBRO" , če je pa kot lastnik vpisan "Janezek Jekleni, z EMŠO, Naslov....itd, je pa to ZASEBNA LAST.
priden.gif

In če se skozi gozd ne sme ovirati prehoda, to še ne pomeni da je sosedova hosta tudi tvoja. Pozab!!!!!!!
PS. kaj si mislil s tem, o teh prehodih ne vem... ampak bi blo zanimivo slišat. Verjetno ne misliš, da lahko kar sekaš po tem tvojem "Javnem dobrem". In ker tema ni namenjena temu, ne bomo dalje.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Neprimerno pa je, da posiljas ljudi v hise, ker se tebi ne da skrbeti za psa.

Na sreco pa vsaj te zadeve grejo hitro na sodiscih. Poznam dva primera, ko je bila zadeva v pol leta resena.

Dojencek na letalu se ni ugriznil potnika, ki sedi pred njim. Kaka primerjava
uf-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Jaz se strinjam s tvojim pisanjem. Edino s tistim, da bi bilo treba ustvariti seznam prepovedanih pasem, pihaš mimo. Če ti že uspe sestavit tak seznam, kaj boš z mešanci, ki jih najdemo v najrazličnejših kombinacijah? Ali s čivavami, ki so pogosto bevskači in grizači, pa so manjši od povprečnega mačka? To je no-go. Po EU že imajo razne teste, ki jih morajo izpolniti lastniki pred nakupom psa.

Zanimivo je, da imajo ljudje toliko problemov s psi ravno v Sloveniji, kjer je potepuških psov malo. Drugod po Evropi (Grčija, Italija, Španija itd.) jih je ogromno in lepo živijo v mestih v sobivanju z ljudmi. Mogoče pa je pri naših prisotna ta balkanska mentaliteta, da so tako "napadalni".
confused-1.gif

Se strinjam, nek red mora biti. Če vas ogrožajo kužati, imate vso pravico obrniti se na ustrezne organe. Ampak za moje pojme so velio bolj kot psi kritični določeni ljudje, ki se sprehajajo po mestu in ki jih še pogledati ne smeš v oči ali pa takšni, ki namerno iščejo pretepe. Meni ne bo en pes, ki bo lajal name, nikoli tako dvignil tlaka kot nekdo, ki se bo hotel tepsti (pa so tile zadnji vedno prisotni). Vsi pa vemo, kako učinkoviti so naši organi pregona v odnosu do ljudi in v odnosu do živali. Od koga smo potem bolj ogroženi?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kaj pa če ti hoče kravakonj povedat, da je nesmiselno tok truda in živcev vlagat v to gonjo proti lastnikom, ker vedno se bojo najdl posamezniki, k ne spoštujejo zakonov. In tuki je tema na 25 straneh zato, ker je on objavil video, k skoraj en pes drugega ubije. Do tistega trenutka očitno to ni bila tok pereča tema, po objavi je pa kar naenkrat povsod polno psov k se zaganjajo v nedložne ljudi.

Psi lajajo, karavana gre dalje.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Neprimerno pa je, da posiljas ljudi v hise, ker se tebi ne da skrbeti za psa.

Na sreco pa vsaj te zadeve grejo hitro na sodiscih. Poznam dva primera, ko je bila zadeva v pol leta resena.

Dojencek na letalu se ni ugriznil potnika, ki sedi pred njim. Kaka primerjava
uf-1.gif
Ne razumeš. pravim, da bodo vedno obstajali neodgovorni lastniki, tega se ne da izkoreniniti: osebno pa se s tožbami niti slučajno ne strinjam (že me je ugriznil pes in niti slučajno nisem tožil lastnika), razen seveda če gre za hujši ugriz. Za strgane hlače in kapljico krvi pa niti slučajno ne mislim tožiti, to je bedasto.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Absolutno bojo vedno obstajali nevestni lastniki psov. Ampak proti takim bi se morali boriti tudi vestni lastniki psov, ne samo ljudje, ki jih nimajo. Ves kolikorat moramo posredovati, ko peljemo psa ven? Saj navadno ni nic. Samo pride povohat. Ampak ni vedno tako.

Zaradi teh, ki pravis redkih nevestnih lastnikov, pa ni potrebno vrzti puske v koruzo in reci, da se proti temu ne moremo boriti. Lepo pisati kazni in ne samo ob ugrizu, temvec ko se vidi psa na javni povrsini, ki ni privezan ali ko lastnik ni pocistil za njim. In povem ti, da bo veliko vec reda. Veliko manj psov, ki tekajo med hisami.

Ze precej dobrega so naredili s tem, da grejo te zadeve hitro cez sodisce. Vsaj pri manjsih napadih (modrica) zadeve ne trajajo leta. Dovolj je ena sama obravnava in kazen je napisana (ze pred tem napise poloznico tudi policija).

Se vedno nisem dobil odgovora, kako najti lastnika psa, ki mi je naredil skodo na avtu, ko sem ga zbil. Pes je pobegnil, lastnika pa seveda ni bilo nikjer. Verjetno ga je spustil, da se malo razlaufa po vasi, ker se njemu ne da po tem snegu hoditi naokoli.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.668
3.178
113
v lokalni ostariji
če pes ni na vrvici pa me ugrizne gladko zahtevam od lastnika da mi povrne stroške + odškodnino. ker moja žival moja odgovornost pravi VURS...

če se ti kužek na vrvici smili potem odgovarjaj za njegova dejanja. konc pika.
če je pa pes ograjen, napis na vratih opozarja na psa, jaz pa vseeno grem v to ogrado je pa to moja krivda in nimam kej jamrat...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Absolutno bojo vedno obstajali nevestni lastniki psov. Ampak proti takim bi se morali boriti tudi vestni lastniki psov, ne samo ljudje, ki jih nimajo. Ves kolikorat moramo posredovati, ko peljemo psa ven? Saj navadno ni nic. Samo pride povohat. Ampak ni vedno tako.

Zaradi teh, ki pravis redkih nevestnih lastnikov, pa ni potrebno vrzti puske v koruzo in reci, da se proti temu ne moremo boriti. Lepo pisati kazni in ne samo ob ugrizu, temvec ko se vidi psa na javni povrsini, ki ni privezan ali ko lastnik ni pocistil za njim. In povem ti, da bo veliko vec reda. Veliko manj psov, ki tekajo med hisami.

Ze precej dobrega so naredili s tem, da grejo te zadeve hitro cez sodisce. Vsaj pri manjsih napadih (modrica) zadeve ne trajajo leta. Dovolj je ena sama obravnava in kazen je napisana (ze pred tem napise poloznico tudi policija).

Se vedno nisem dobil odgovora, kako najti lastnika psa, ki mi je naredil skodo na avtu, ko sem ga zbil. Pes je pobegnil, lastnika pa seveda ni bilo nikjer. Verjetno ga je spustil, da se malo razlaufa po vasi, ker se njemu ne da po tem snegu hoditi naokoli.

No, vidiš, ti bi zaradi tistih redkih posameznikov pripel vseh 30000 normalnih psov v Sloveniji. Kazni se že sedaj laho piše. Tistemu k ne pospravlja in tistemu k ima odpetega. Ampak, kdo jih bo pisal? 3 občinski redarji v občini? 4 policaji v šihtu? Al bi ti rad da jih kar navadni civili? In kako boš našel lastnika psa k laufa po vasi? verjetno tud čipa nima, verjetno se sploh ne bo pustil ujeti...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
@slvn

Kar se tiče tožb, sem napisal: sem absolutno proti temu, da se ljudje tožijo za vsak drek (kamor spada tudi modrica). osebno tudi ne bi iskal lastnika psa, ki sem ga povozil, zavoljo plačila škode na avtomobilu: niti ne vem, zakaj bi ti bil dolžan plačati škodo, saj lahko BP trdi, da si bil kriv ti in da bi se lahko izognil trku, pri čemer si ti dolžan njemu (sploh, če gre za dragega psa). In navsezadnje, v večini primerov si odgovoren, saj ti bo policist rekel, kaj če bi na cesto namesto psa stopil otrok?