Prodaja nerabljene stvari na bolhi

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Zanima me, kako je s prodajo nove nerabljene stvari na bolhi. Po prebranem me čaka obisk inšpektorja ali pa samo kazen za preprodajo nove stvari.
frown-1.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
http://www.uradni-list.si/1/content?id=85383

Zakon o trgovini (ZT-1)
2. člen

(pomen izrazov)

Izrazi uporabljeni v tem zakonu imajo naslednji pomen:
– trgovina je opravljanje trgovinske dejavnosti, ki obsega nakupovanje blaga z namenom nadaljnje prodaje ne glede na to, ali je blago prodano v nespremenjenem ali spremenjenem (obdelava, predelava in dodelava) stanju;
– trgovec je samostojni podjetnik posameznik ali samostojna podjetnica posameznica (v nadaljnjem besedilu: samostojni podjetnik posameznik) ali pravna oseba, ki ima v aktu o ustanovitvi ali v drugem temeljnem aktu vpisano trgovinsko dejavnost ali določeno, da opravlja trgovinsko dejavnost, in ki to dejavnost tudi opravlja. Za trgovca se šteje tudi samostojni podjetnik posameznik ali pravna oseba, ki opravlja trgovinsko dejavnost v svojem imenu in za račun drugega trgovca ali v imenu in za račun drugega trgovca;
– trgovina na drobno je nakupovanje blaga in njegova nadaljnja prodaja potrošnikom ali potrošnicam (v nadaljnjem besedilu: potrošnik);
– trgovina na debelo je nakupovanje blaga in njegova nadaljnja prodaja trgovcem in drugim samostojnim podjetnikom posameznikom, pravnim osebam in drugim posameznikom, ki ga kupujejo za opravljanje svoje poklicne ali pridobitne dejavnosti.

Če gre za občasno prodajo kake tvoje rabljene stvari, ne bo težav ... če pa boš začela kupovati zato, da boš prodajala naprej, pa seveda moraš registrirati dejavnost.
Odgovori • Citiraj sporočilo

kopija..
http://med.over.net/forum5/read.php?151,9098148

Zakaj te čaka kazen ali obisk inšpektrja?

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Stvar je nova, nerabljena, kupljena v kompletu.En del kompleta ni pasal in bi ga prodala posamično.
Zdaj si lahko vsak razlaga to po svoje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Če prodaš za manj ali enako, kot je bila kupnina, zakaj bi te čakal inšpektor, saj nisi na zadevi zaslužila, torej ni osnove za plačilo davka.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Bolj je problem pri prodaji tehnične robe pa tudi tekstilu vendar se znajdi pri opisu izdelkaki ga prodajaš, ne navedi da je nov--ostalo stvar domišljije.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Zanima me, kako je s prodajo nove nerabljene stvari na bolhi. Po prebranem me čaka obisk inšpektorja ali pa samo kazen za preprodajo nove stvari.
frown-1.gif
En kos lahko prodajaš. In če kdo kliče, da bi dva - nimaš. Če kdo kliče, da bi drugačnega - nimaš.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
frown-1.gif

Nevem a ze prodajas pa si dobila pozdrave bolhe ali mislis prodajat. Skratka namesto NOV napise nerabljen in ni problemov. Ce te je bolha ze zahaklala jim odgovori da v oglasu ne pise vec NOV kar je problem in ne zarad inspekcije ampak zaradi pozrtnosti bolhe ker hoce vse spremenit v prodajalne od katerih vlecejo denar.