Prijava prodaje droge na 080 1200

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Dilerji in moralna odgovornost
hysterical-1.gif
sej niste resni no

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.208
4.188
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Seveda da ni normalno, jutri naj država sprejme prepoved prodaje in pridelave alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov! Kaj misliš da bo? 500.000 ljudi bo šlo na ulice prvi dan, po enem mesecu pomanjkanja "droge" bo v sloveniji nastal kaos in vsak dan se bo tako ali drugače pobilo 20 ljudi!

Lahko pa seveda poveš svojo verzijo kaj se zgodi če raji vzameš liziko ki jo drži v družbenih vajetih!
zmaga.gif

Kaj ima pa alkohol ali tobak pri vsem? Ce ni mozno prepovedati eno je pol vse drugo ok, je to ta mentaliteta?
stupid-1.gif

ALkohol in tobak spadata tudi pod droge če mogoče še ne veš, to da sta legalizirani še ne pomeni da jih moramo drugače obravnavat. Sem tudi dejal da se delež "problemetičnih" ljudi obesi na trde droge, delež na mehke droge in delež na dovoljene droge.

Skratka če travo, koko in heroin jutri legaliziramo ne pomeni da nimamo več odvisnežev (narkomanov).

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Seveda da ni normalno, jutri naj država sprejme prepoved prodaje in pridelave alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov! Kaj misliš da bo? 500.000 ljudi bo šlo na ulice prvi dan, po enem mesecu pomanjkanja "droge" bo v sloveniji nastal kaos in vsak dan se bo tako ali drugače pobilo 20 ljudi!

Lahko pa seveda poveš svojo verzijo kaj se zgodi če raji vzameš liziko ki jo drži v družbenih vajetih!
zmaga.gif

Kaj ima pa alkohol ali tobak pri vsem? Ce ni mozno prepovedati eno je pol vse drugo ok, je to ta mentaliteta?
stupid-1.gif

ALkohol in tobak spadata tudi pod droge če mogoče še ne veš, to da sta legalizirani še ne pomeni da jih moramo drugače obravnavat. Sem tudi dejal da se delež "problemetičnih" ljudi obesi na trde droge, delež na mehke droge in delež na dovoljene droge.

Skratka če travo, koko in heroin jutri legaliziramo ne pomeni da nimamo več odvisnežev (narkomanov).

Preden linkas nekaj vsaj razmisli kako to vpliva na tvojo teorijo. Stevilke padajo zaradi omejavanja ponudbe. Sploh pa v ZDA in GB. Le kako bi omejevanje ponudbe drog vplivalo na stevilo narkomanov?!
17758-icon_confused.gif
Se pa prodaja in oglasevanje alkohola in tobaka omejuje. Le zakaj? A to pa ni biznis?

Seveda da ne, stevilo narkomanov bi pri prosti prodaji padlo
stupid-1.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
ampak njegova (dilerjeva) neposredna osebna moralna odgovornost je pač manjša kot pri kriminalcih, ki se ukvarjajo z bolj fizičnim kriminalom.
Ravno okoli tega je dilema: a je edino neposredna odgovornost tista, ki ima kakšno težo, posredna pa ne?
Potemtakem je tisti, ki je "napumpal" par nasilnežev, da so zanj pričeli pretepati in izsiljevati ljudi, manj odgovoren kot oni, ki so to dejanje izvršili? Ker on pač ni neposredno bil nasilen, pretepači pa? A lahko rečeš, da voznik kombija, ki je pripeljal roparje pred banko in po ropu z njimi oddivjal neznano kam, ni soodgovoren za rop? Saj po tej logiki vendar ni on ustrahoval ljudi in praznil sefov?

Citat:
Tudi človek, ki oropa banko za 10 mio. EUR je moralno manj obremenjena oseba, kot nekdo, ki sredi ulice pretepe človeka za en mobitel.
Se pravi tisti, ki mi izprazni bančni račun z zajetno vsoto, je manj kriv kot tat, ki me sune na tla in mi ukrade mobitel, pa čeprav mi prvi naredi 100x večjo škodo? Na podlagi česa se torej določa moralna odgovornost, če ne na podlagi obsega povzročene škode? A na podlagi "pristopa" do žrtve?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Na podlagi česa se torej določa moralna odgovornost, če ne na podlagi obsega povzročene škode? A na podlagi "pristopa" do žrtve?

Seveda.

Ne mešaj moralne s kazensko odgovornostjo. Kaznovanje ima namreč v veliki meri tudi funkcijo zgleda "kaj se zgodi, če počneš to in to" (lahko guglaš "Emile Durkheim" na to temo...).

Kaj bi ti laže naredil:
- s parimi kliki vdrl v random elektronski račun in si prenakazal 500 EUR

- s kolom lopnil po glavi starejšo žensko, ji premetal stanovanje in ukradel 500 EUR

V obeh primerih enega posameznika neposredno oškoduješ za 500 EUR, torej je materialni obsega kaznivega dejanja povsem enak.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.208
4.188
113
Ne številke ne padajo zaradi omejevanja ponudbe, ampak zaradi družbenih vplivov in pogledov na to stvar. Če je alkohol nedosegljiv mladoletnim se temu reče vzgoja ne pa prohibicija. Če kdaj potem je sedaj najlažje postati alkoholik, v mercatorju dobiš generik vino ceneje kot sok .. pomisli kako je bilo 100 let nazaj, ves dohodek je šel v gostilno ker drugje alkohola ni bilo, pa je bila polovica slovencev alkoholikov (po današnjih normah alkoholizma pa mislim da okoli 80% moške polulacije, ampak ta merila so bolj tako-tako ker sem potem tudi jst alkoholik pa sem zelo zmeren pivec).

Edit, US, uporaba nedovoljenih drog po letih za zadnjih 25 let:
current_drug_use.gif

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.473
7.625
113
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Citat:
ampak njegova (dilerjeva) neposredna osebna moralna odgovornost je pač manjša kot pri kriminalcih, ki se ukvarjajo z bolj fizičnim kriminalom.
Ravno okoli tega je dilema: a je edino neposredna odgovornost tista, ki ima kakšno težo, posredna pa ne?
Potemtakem je tisti, ki je "napumpal" par nasilnežev, da so zanj pričeli pretepati in izsiljevati ljudi, manj odgovoren kot oni, ki so to dejanje izvršili? Ker on pač ni neposredno bil nasilen, pretepači pa? A lahko rečeš, da voznik kombija, ki je pripeljal roparje pred banko in po ropu z njimi oddivjal neznano kam, ni soodgovoren za rop? Saj po tej logiki vendar ni on ustrahoval ljudi in praznil sefov?

Citat:
Tudi človek, ki oropa banko za 10 mio. EUR je moralno manj obremenjena oseba, kot nekdo, ki sredi ulice pretepe človeka za en mobitel.
Se pravi tisti, ki mi izprazni bančni račun z zajetno vsoto, je manj kriv kot tat, ki me sune na tla in mi ukrade mobitel, pa čeprav mi prvi naredi 100x večjo škodo? Na podlagi česa se torej določa moralna odgovornost, če ne na podlagi obsega povzročene škode? A na podlagi "pristopa" do žrtve?
1. Dilema ze par stranii ni vec o tem. Sedaj je dilema kdo im bolj prav - eazy ali tihi. In oba se lovita na besede.
2. Moje mnenje sem ze povedal. Seveda je razlika med tatom ki ti sune mobitel in tistim ki ti z racuna sune 10k EUR ampak je razlika v tezi dejanja. Oba sta se odlocila da bosta TEBI nekaj vzela. A ves on bi mel 10k in jih bo tebi vzel in pika. Pa ceprav ste si doma od ust trgali.

Diler pa ima prepovedano drogo. Odvisniki so se pa sami navlekli nanjo. In on jim jo dobavlja. Ali je soodgovoren za sekundarni kriminal? Ja je. A je za sekundarni kriminal odgovoren proivajalec? Ja je. A je narkoman? Ja je. A je narkoman se najbolj kriv? Ja je.

Sej mamo med sabo alkoholike. Pa mamo vsi dostop do alkohola. A vam kdo vliva v usta? A vas kdo sili? Ne a ne? Torej se alkoti sami odlocijo za alkohol. In tud narkici sami zacnejo.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Ne, stevilke padajo zaradi predvsem zaradi omejevanje uporabe oziroma dosegljivosti. Isti princip se uporablja pri (ne)zdravi prehrani, alkoholu, drogi, orozju, ... V ZDA bodo celo omejili uporabo igrack pri prodaji fastfood hrane. V GB so se bolj drasticni ukrepi.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.473
7.625
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
KSZ
Nekateri poenostavljate in spreobračate zadeve do te mere, da imam občutek, da sem fasal kognitivne motnje.

Daj se potrudi s kako utemeljitvijo ce mi ze repliciras.

Edit: sem spregledal KSZ

Nazadnje urejeno:

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
2. Moje mnenje sem ze povedal.
Tvoje mnenje lahko razumem, se pa z njim ne strinjam in sem tudi zapisal, zakaj.

Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Seveda je razlika med tatom ki ti sune mobitel in tistim ki ti z racuna sune 10k EUR ampak je razlika v tezi dejanja. Oba sta se odlocila da bosta TEBI nekaj vzela. A ves on bi mel 10k in jih bo tebi vzel in pika. Pa ceprav ste si doma od ust trgali.
To dajanje v čsutveno konotacijo, češ, so si od ust trgali, je brezpredmetno. A če bi pa teh 10k zadel na lotu bi bila pa tatvina bolj sprejemljiva?

Pa dajva še en primer razrešit: Pridem na parkirišče in dilerju ukradem denar, ki ga je dobil s preprodajo droge. Jaz sem torej večji gnoj kot on, čeprav sva oba na nesprejemljiv način pridobila popolnoma isto količino denarja?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:Torej se alkoti sami odlocijo za alkohol. In tud narkici sami zacnejo.

To ni vazno. Narkomanije ni izbira ampak bolezen. Tudi ce smatras kot izbiro je edina mozna izbira ukrepanje na drugi strani. Danes lahko odstrelis vseh x tisoc slovenskih narkomanov bos cez par tednov zaradi poslovnezev imel x tisoc novih. In tako v nedogled...

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Na podlagi česa se torej določa moralna odgovornost, če ne na podlagi obsega povzročene škode? A na podlagi "pristopa" do žrtve?

Seveda.
Zanimivo. Torej so goljufi, ki so ljudi zvabljali v piramidne sisteme, potem pa izginili z denarjem, v bistvo razrešeni vsake moralne odgovornosti, češ, saj so ljudje sami nosili denar k njim, jim ga niso rabili krasti?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Pa dajva še en primer razrešit: Pridem na parkirišče in dilerju ukradem denar, ki ga je dobil s preprodajo droge. Jaz sem torej večji gnoj kot on, čeprav sva oba na nesprejemljiv način pridobila popolnoma isto količino denarja?

To je že bolj kompleksno vprašanje, zelo odvisno od konteksta v katerem si mu ukradel denar:

a) si vedel, da gre za dilerja in si s tem sam pri sebi zmanjšal težo dejanja, ker gre v vsakem primeru za kriminalca

b) nisi vedel, da gre za dilerja, težo dejanja interpretiraš enako

Malo čtiva:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_dilemma
- http://en.wikipedia.org/wiki/Kohlberg%27s_stages_of_moral_development

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
S tem žaljenjem si pa padel čist pod nivo. V vsakem fakin postu ponižuješ človeka, ki nima istega mnenja kot ti. Velja tudi za par ostalih oseb v tej temi.
rolleyes-1.gif

On topic: Tudi sam sem mnenja, da je jemanje droge lastna odločitev. Nihče te ne bo silil v to, še najmanj pa diler. In če nebi bilo povpraševanja, nebi bilo ponudbe. Ponudbe pa neboš mogel nikoli spravit na 0, pa če se še kako trudiš, v kolikor imaš povpraševanje.
Sam vidim večji problem v legaliziranih drogah (alkohol & tobak).

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Zanimivo. Torej so goljufi, ki so ljudi zvabljali v piramidne sisteme, potem pa izginili z denarjem, v bistvo razrešeni vsake moralne odgovornosti, češ, saj so ljudje sami nosili denar k njim, jim ga niso rabili krasti?

Kje sem napisal, da je kdorkoli razrešen vse moralne odgovornosti?

Sicer pa beri moj prejšnji post, imaš dva zelo uporabna linka.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
S tem žaljenjem si pa padel čist pod nivo. V vsakem fakin postu ponižuješ človeka, ki nima istega mnenja kot ti. Velja tudi za par ostalih oseb v tej temi.
rolleyes-1.gif

On topic: Tudi sam sem mnenja, da je jemanje droge lastna odločitev. Nihče te ne bo silil v to, še najmanj pa diler. In če nebi bilo povpraševanja, nebi bilo ponudbe. Ponudbe pa neboš mogel nikoli spravit na 0, pa če se še kako trudiš, v kolikor imaš povpraševanje.
Sam vidim večji problem v legaliziranih drogah (alkohol & tobak).

Sekiram se za tvoje mnenje.
hysterical-1.gif

A o drogah ter dilerjih se razumeš, ko marica u [censored].

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.208
4.188
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:Torej se alkoti sami odlocijo za alkohol. In tud narkici sami zacnejo.

To ni vazno. Narkomanije ni izbira ampak bolezen. Tudi ce smatras kot izbiro je edina mozna izbira ukrepanje na drugi strani. Danes lahko odstrelis vseh x tisoc slovenskih narkomanov bos cez par tednov zaradi poslovnezev imel x tisoc novih. In tako v nedogled...

V bistvu se s tem nikakor nebi strinjal. Bolezen je lahko "dovzetnost za jemanje drog", če postreliš danes vse narkomane bodo jasno spet počasi zrasli novi, sicer pa imajo itak naravni samoodstrel tako da se populacija vedno menja.

Drugače pa je z dilerji, če jih vse postreliš bodo trg takoj preplavili novi.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Zrasli novi? Dej ti meni brihta razloži kako si predstavljaš, da nekdo postane narkoman?