Prevrtavanje km na števcu

nickelback

Zelenc'
15. avg 2008
22
0
1
Laibach
Moja mazda, ki sem jo kupil od soseda je tudi imela precej prevoženih (270.000), ampak, ker sem poznal avto in poleg tega je od soseda sin mehanik sem ga vzel in nisem imel nobenih problemov. Ko je pa mama pred dvemi leti menjala dotrajano vectro za stilota se je ko hudič križu izogibala tistim, ki so imeli več 100.000 prevoženih. Na koncu je kupila takega z malo manj opreme in s šibkejšim motorjem, ampak z "samo" 56.000 prevoženimi.
Zase vem, da, ko bom spet kupoval svoj avto ne mislim preveč gledati na kilometrino, bolj na ohranjenost in servisno zgodovino.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
moj je l99 in je imel po števcu 240.000, ko sem to komu omenil so vsi o fak tok velik, kaj si to kupil. pa sem jim reku, vsaj vem kaj sem kupil, ker uni z pol manj kilometri nikol ne veš al je res al je nateg. sej tut za tega ni mus da je čist res, sam je pa velik bolj vrjetno da ima relane km kot uni z 120. avto gre od aprila čist ok.

Vagabund

Zelenc'
3. jul 2008
22
0
1
Evo, avto je espace grand ( 4,76m) 2.2 dti letnik 2000 ko že rečeno. Avto je črn, temne šipe, lita platišča oz titan 225/55/16, strešno okno, klima, abs, elektrika šipe/ogledala. Prvi sedeži imajo naslonjala za roke in se vrtijo Imam tudi po meri narejen jogi ,na katerem se ko odstraniš leži kot doma v postelji 200x140 cm, zelo primerno za kampiranje ali potovanja, zraven dam še strešne nosilce. Motor dela res lepo, je delavec in ne dirkač, olja na požre nič, ne kadi, užge v prvo...skratka se obnaša kot motor z pol manj km. Poraba za tak avto mala..8-8.5 povprečje. Resnično vožen večinoma na dolge fure (Služba v Lj-150 km dnevno), kar se kratkih tiče rajši skočim kar na kolo hehe. Mrzlega šparam, ko pridem na cilj, pustim da avto laufa pa min da do turbine pride novo olje in se vse lepo ohladi. Skratka, avto je res vožen lepo, Aja, pri 240.000 je bila obnovljena Bosch pumpa Avto bom ta vikend dal tudi na avto net, tko da navali narode hehe

Vagabund

Zelenc'
3. jul 2008
22
0
1
Pa še to, v lasti sem imel tudl Renault Master 2.8 dti, katerega motor je v bistvu isti in sem ga prodal pri 430.000 km s prvo sklopko in zavornimi diski, tko da znam vozit avto po pamet-mal reklame more bit....

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.640
4.373
113
Kaj pa pravite na GOLF IV. letnik 2006 prevoženih 213000, TDI 100KM, No to je moje službeno vozilo. Gre v prodajo nekje v Januarju,šef bo po vsej verjetnosti to prodal enemu bosancu, pol boš pa videl nova kola z 50000 prevoženimi

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Najbolje bi bilo uzakoniti, da bi se ob vsaki registraciji (ali vsaj tehničnem) pač vpisali kilometri. In bi bilo precej bolje ...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
mal je tudi problem, da hoc folk ne glede na nategancije, prodat svoj v bistvu amortiziran avtomobil, (kar pomeni ce jih ima avto preko 250 kilo km - to tudi je), prodat po ceni kot daje na pol zivljenjskepoti..in to je glavni problem---zavedati se bo potrebno da avto z veliko kilometrine ni vec toliko vreden kotpri 150 kilo,, jebat ga, prodaj ga za primerno ceno pa je. Da pa setudi nategnit folk, tako kot je tu razvidno... v glavnem tole o vpisu km, ni tako glupa ideja, a vseeno spet bi se našel nek % ljudi ki bi goljufali..

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Citat:
prodat svoj v bistvu amortiziran avtomobil, (kar pomeni ce jih ima avto preko 250 kilo km - to tudi je)

Tole je mogoče veljalo pred 30-imi leti, ne pa danes. Današnji avtomobili so pri teh kilometrih zgolj računovodsko odpisani, ampak še zdaleč ne kar se tiče uporabnosti. Normalno vožen, redno vzdrževan avto ima da zdrži še enkrat toliko.

Seveda pa je zgodba pri avtomobilih iz n-te roke, ki so (kvaliteten) servis videli samo v garancijski dobi, popolnoma drugačna.

B.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Tako kot so že napisali, če jih neboš prevrtel in boš avto ponudil za nizko ceno ga bo kupil diler in jih on prevrtel. Tako da premisli če se ti zdi vredno "popušit" par tisoč eur na račun dobrega glasu?

Na avtosejmu LJ mi je nekoč (15 let nazaj) "slovensko" govoreči prodajalec ponujal avto "ugodno". Na vprašanje, koliko prevoženih km ima, mi je "reko", da 56.000. Ko sem pogledalv motor, je bil notri listek zadnjega servisa, ki je bil narejen pri 136.000 km. Rekel sem mu, naj pri preprodaji vsaj pogleda v motor.
10.gif

Isti dogodek le, da je bila nalepka na vratih polota...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pri tehnicnih pregledih oz. reg. bi morale sluzbe zapisati dejanske km po stevcu. Podatki javno dostopni s pomocjo sasije avtomobile recimo in ze to bi bil precejsen napredek. Ce je avto redno delal 40k km letno nato pa samo se 5k tu nekaj smrdi. Pa seveda uvest obcasni nadzor nad tistimi, ki imajo dostop do baze.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Najbolje bi bilo uzakoniti, da bi se ob vsaki registraciji (ali vsaj tehničnem) pač vpisali kilometri. In bi bilo precej bolje ...

Tole sem enkrat že predlagal neki buči, ki je začenjal s politiko, pa ga je potem prej pamet srečala (se je raje lotil športa
evil.gif
).
Povsem enostavno - ko vpišejo vse ostalo o avtu, bi dopisal še km. In je vse urejeno. Enostavno in preprosto. Dostopa do tistih baz itak nima kar vsak, prav tako pa se tiste zadeve beležijo v dnevnik ... zato zlorab veliko ne bi bilo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Ne vem, če bi tale odgovornost morala pasti na pleča teh služb.

Edini, kdo lahko tu nekaj naredi, je država. Boljša kontrola, večje kazni. Toliko kot je goljufij na tem področju jih je mogoče samo še pri preprodaji GSM aparatov.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Vsak, ki pri nas kupuje avto kupljen v Sloveniji mora realno racunat okol 25, 30k km letno. Pri pet let starem avtu je zlahka to 150k. Nemcija in ostalo pa vse tja do 50k km letno ni nic novega. Valda vsak hoce avto z manj km, ampak je treba bit realen tako ali drugace.

Kaj pa potem moj 7.5 let star Clio, ki ima 75.000+ km, s katerim se vozim v službo in nazaj (cca. 11 km v eno smer) in na morje + kakšen izlet? To je cca. 10.000 km / leto. Sicer ga itak ne bom prodajal, ker sem preveč zadovoljen z njim, a če bi ga, mi nihče ne bi verjel, da je to moja realna kilometrina.

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Citat:
a če bi ga, mi nihče ne bi verjel, da je to moja realna kilometrina.

Zakaj pa ne? Če priložiš račune o opravljenih servisih in vso ostale papirje pomojem ni razloga. Če tega nimaš pa je seveda druga zgodba. Žal vsi vemo, koliko veljajo kilometri na števcu in sevisne knjige.

Jaz recimo servisne ne štempljam več, spravljam pa vanjo vse račune o servisih. Tudi če ti avto servisirajo pod kozolcem, dodaš vsaj račun za dele in to pri morebitnem kupcu nekaj velja.

B.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Sej to. Ne morejo kar nekam pavšalno oceniti, da je pa to premalo km.

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
310
7
18
Uradni servisi (če je avto servisiran tam) imajo takoalitako zapisano kdaj, na koliko časa in kilometrov je posamezen avto servisiran. Pri nekaterih (vem za BMW) se da pozanimati za vsak avto, če prineseš številko šasije, koliko km je imel ob zadnjem servisu. Povejo ti tudi za avto, pripeljan iz tujine (če je le ta bil servisiran na uradnih servisih). Verjetno podobno velja tudi za kako drugo znamko.

Za avtomobile, ki niso servisirani pri uradnih servisih je pa riziko. Ampak za avto, star par let, se ne da pričakovati, da ga je atek samo do cerkve in nato do bifeja in nazaj vozil. Vsak teden enkrat. Ob nedeljah.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Citat:
Uradni servisi (če je avto servisiran tam) imajo takoalitako zapisano kdaj, na koliko časa in kilometrov je posamezen avto servisiran.

Res je, vsaka delavnica ima verjetno zgodovino svojih strank. Vprašanje pa je koliko časa jo hranijo? Pri BMWju verjamem, da je mogoče na enem mestu preveriti vse, kar se je z avtom dogajalo v njihovi servisni mreži. Pri ostalih pač ne. Vsaj za Renault vem, da sem spraševal pri Malgaju v LJ glede servisne zgodovine. Dejali so, da lahko najdejo samo tisto, kar so delali oni sami. Da bi pri nas izvedel, kaj se je dogajalo z uvoženim avtom, si niti pomisliti nisem upal.

Glede na to, da je Toyota(?) pred časom ne veliko reklamirala elektronsko servisno knjigo, kjer bodo na enem mestu dostopni vsi podatki o zgodovini avtomobila in da so bili na to "novost" zelo ponosni, dvomim, da je pri ostalih kaj dosti bolje.

B.