Prevelik file za HD?

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
"MS je pred 10 leti vrgel FAT ven in uporablja NTFS."
Da, logična nadgradnja, ker je FAT postal premajhen za nadaljnji razvoj. Zdržal je dvajset let, kar je v računalništvu cela večnost in več kot je karkoli drugega zdržalo.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Tule piše, da je FAT32 default cluster za velikost diska 16GB–32GB 16 KB, od 32GB do 2 TB pa 32KB.
Na novem 8GB USB ključku imam tovarniško FAT32 z 32KB clustri.

Sem razmisljal, ce bi prej to omenil, a potem nisem. No, zdaj bo pa vseeno treba: velikost clustra vpliva neposredno na velikost FAT in za dolocene operacije je potrebno prebrati celo FAT, kar traja nekaj casa. Enkrat vecji cluster -> pol manjsa FAT -> pol manj casa za branje. Default vrednosti so zaradi tega kompromis med zapravljenim prostorom in hitrostjo delovanja, ni pa za zapravljen prostor nic kriv tip FS (FAT), pri NTFS bo zapravljeno enako prostora pri enako veliki alokacijski enoti torej ni FAT v tem oziru nic slabsi.

Tehnicno je zadeva taka, kot sem napisal: ni prav ovire, da ne bi mogli clustri biti manjsi od 32 KB, ce bi bilo to zazeleno. Ce se ti res zdi pomemben tisti overhead, v katerega si se zapicil na zacetku te debate, potem res ne razumem zakaj ne bi uporabil 4 KB ali se manjsih clustrov (poglej parameter /a ukaza format). FAT bo posledicno tolikokrat vecji, nekatere operacije bodo pocasnejse, bo pa manj zapravljenega prostora, ce ti to odtehta.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Zanesljivost????
MS je pred 10 leti vrgel FAT ven in uporablja NTFS.
So se, neumneži, odločili za manj zanesljiv FS???

Prevec posplosujes, za vsako stvar obstaja orodje, ki je bolj primerno od drugega. Zebljev ne bos sel z izvijacem zabijat.

Microsoft razvija FAT naprej. Win7 ima podporo za novejso verzijo (exFAT)
smile-1.gif
Dalec od tega, da bi ga "vrgli ven".

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Tehnicno je zadeva taka, kot sem napisal: ni prav ovire, da ne bi mogli clustri biti manjsi od 32 KB, ce bi bilo to zazeleno. Ce se ti res zdi pomemben tisti overhead, v katerega si se zapicil na zacetku te debate, potem res ne razumem zakaj ne bi uporabil 4 KB ali se manjsih clustrov (poglej parameter /a ukaza format). FAT bo posledicno tolikokrat vecji, nekatere operacije bodo pocasnejse, bo pa manj zapravljenega prostora, ce ti to odtehta.
Nisem se zapičil, le naštel sem stvari.
Pa ne gre se zame.
Isti ključek je kupilo tisoč drugih ljudi.
wink-1.gif

Pa glede NTFS, seveda za ključke in DVD plejerje, mobilne telefone itd.. ni idealen.
Za sistemsko particijo Windows pa je več ali manj top choice, sploh v primerjavi z FAT.

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
560
94
28
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
zakaj bi rabil software, če pa gre očitno z dosom brez kakega dodatnega programa brez problema?
Ker se vsi ne znajdemo z dosovskimi ukazi in ukazno vrstico? Sej če bi bla sila bi se že lotil te zadeve tko kot ste rekli, sam če je program ki to naredi hitro in enostavno zakaj pa ne. Izkušenejši pa to delajo preko ukazne vrstice...