Prevelik file za HD?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Torej imam problem z novim 1TB externim diskom. In sicer mi noče skopirat HD filma velikosti 6,5GB. Pred tem, se mi je to že na enem disku zgodilo, ampak z HD filmom skoraj 12GB velikosti.

Se da kaj naredit?

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
419
17
18
Če imaš disk formatiran v FAT ali FAT32 formatu, ne bo šlo (je prevelik file). Disk formatirat (ali pa naredit particijo) v NTFS, potem pa akcija !

Tin

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
se da naredit particijo naknadno in jo sformatirat NTFS al moram cel disk za to sformatirat?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Obsoječo praticijo lahko prekonfiguriraš na NTFS, brez da jo kasneje sformatiraš.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
CONVERT x: /FS:NTFS

Evo to je ukaz v dospromtu. pa pazi da namesto x: vpišeš pravilno črko pogona-dvopičje.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Obsoječo praticijo lahko prekonfiguriraš na NTFS, brez da jo kasneje sformatiraš.

brez da izgubim podatke na njej?

gre se za cel externi disk, sem včeraj cel popoldan iz mojega internega kopiral na externega in brisal zadeve sproti in nebi rad izgubil česa.

zdaj če dam pa spet teh 200GB nazaj na uni disk mi gre pa še en popoldan

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če boš vpisal pravilno črko, nimaš kaj usrati, razen če med konverzijo zmanjka štroma. Vse skupaj pa traja nekaj minut. Če imaš na računalniku Visto ali win7 boš verjetno moral uporabiti administrativni prompt.

bozo_13

Pripravnik
11. jul 2010
201
0
16
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Brez da izgubiš(jasno če med pretvarjanjem kaj ne userješ)

in kaj lahko userjem? in kako dolgo potem to računalnik procesira?
userjes SE lahko
grin1.gif

ce zmanjka stroma ali resetiras racunalo kvecjemu. sicer pa samo vpisi v dos prompt pa je.
ne dolgo casa, sem pa konvertal obcuto manjsi disk.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
CONVERT x: /FS:NTFS

Evo to je ukaz v dospromtu. pa pazi da namesto x: vpišeš pravilno črko pogona-dvopičje.

če to vpišem v cmd propt (kot admin) mi napiše (v nemščini pač):
trenutno je FAT32
vstavite trenutno volumenbezeichnung (oznako neko) , pa ne vem a je to mišljeno kot ime diska, kot drive, kot prostornino diska?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Verjetno misli ime pogona. Pritisni Enter Ime še vedno lahko pol spremeniš
smile-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če ima disk ime (volume label), ga moraš vpisati. To ime vidiš v Disk Managerju pred črko, ki je v oklepaju n.pr.: Najboljsi (D:)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
sem si mislil da je to, sem napisal in je skonvertiralo, je pa rabilo cca. 5 min od začetka do konca, zdaj pa tud velike file kopira in se mi zdi, da kopira cca. 5 MB/s hitreje kot prej včasih celo 10MB/s

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
FAT je pač pred pred pred zgodovinski sistem.
Uporablja se še, ker kup preprostih naprav ne pozna boljšega... (telefoni, media playerji, TV-ji, stari računalniki,...).

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
FAT je odličen sistem. Postal je zastarel enostavno zaradi tega, ker ob nastanku ni nihče predvideval takih kapacitet diskov in tako velikih datotek. Tudi smisla ni imelo, da bi naredili sistem, ki bi sicer lahko uspešno kljuboval novejšim zahtevam, bi pa za svoje delovanje uporabljal preveč prostora. Tudi začelo se je z 8-bitnimi procesorji in šlo po logiki razvoja naprej.
Uporablja se pa še enostavno zato, ker bi bilo popolnoma nesmiselno na "preprostih" napravah uporabljati kakšen novejši sistem, ker pač za svoje delovanje rabi preveč resursov. Za manj zahtevne enote je FAT popolnoma zadovoljiv.
Če je pa za nekatere trideset let pred pred pred zgodovina... No ja, nekateri smo bili pa takrat zraven!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Če smem ...

FAT (file alocating table) je iz kakršnegakoli pogleda zastarel FS in bi bil pozabljen že 10 let nazaj v kolikor se nebi poleg računalništva pojavila potreba po FS še drugje! Iz tega stališča je FAT spet oživel oz. preživel in bo še dolgo, ker ni videt nekega preprostega standarda, ki bi ga povozil (predvsem je povdarek na "standardu")!

Je pa res, za povprečnega uporabnika je edina (vidna) slabost FATa pri omejitvi velikosti enega fajla, ampak tudi to bi se načeloma dalo zaobit (pač določiš standard FAT64), ampak je malce problema, ker je v ozadju potem še ena slabost, ki se vidi šele z naraščanjem količine podatkov - to je pa predvsem počasnost. Torej FAT bo na velikih količinah podatkov deloval precej počasneje kot pa kakšni sodobni FSji, ki so narejeni za "sodobnost"! Da ne govorimo o pravicah dostopa na ravni FSja in ostalih metapodatkih, ki jih FAT nima (so pa osnova sistemske varnosti).

Torej preprosto pravilo, če ne veš zakaj rabit FAT ga ne uporabljal!
grin1.gif

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Se popolnoma strinjam. Razumljivo, da se razvoj ni osredotočil samo na problem velikosti posameznih datotek, ampak na hitrost in še marsikaj, kaj mora biti v FS in kaj se pač tudi lahko da v FS. Novejši sistem so pač v vseh pogledih boljši od starejših, kar je popolnoma normalno, ni pa nobenega smisla v tem, da bi pa stari, še kar dobri sistem metali stran in prav zviška gledali nanj.
Sem pa čudno pogledal: FAT64 - nikoli slišal. No, Wikipedia mi je razjasnila: "...also sometimes incorrectly referred to as FAT64...". No, to tudi kaže, da FAT le ni tako slab...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
exFAT se temu reče.

Je kot volovska vprega, ki mu dodaš lite felne, široke gume, klimo, turbo motor, spredaj pa imaš še vedno dva vola vprežena...

Ja, sem bil tudi zraven. Zato vem, kaki šajs je...

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Kdo si ti, da lahko tako suvereno rečeš neki zadevi, ki je v računalništvu že 30 let, da je "šajs"?
Prvič, izrazi kot so ta, pa "crap" in tvoji podobni NE sodijo v računalniški forum, ki nekaj da nase! Sploh jih pa ne bi smel uporabljati moderator.
Saj ni prvič, ampak pri tebi zgleda ne pomaga. Saj ti verjamemo, da veliko veš, ampak toliko, da bi lahko tako suvereno napisal tako poniževalen izraz pa ne! Se tudi ne spodobi, sploh pa ne nekemu "računalničarju". Pojdi v "Čvek" in tam trosi svoje "ocene".

Tudi me zanima, kdo skrbi za moderatorje na Alterju. Malo širšega pogleda na delo ne bi škodilo. Tudi velik strokovnjak ni rečeno, da bo dober učitelj, če se pa ne zna izražati.