Prepoved dronov

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
To je itak bolj v stilu "zaščitimo se z nečim če do česa pride" ... skratka kot kura brez glave omejit in prepovedat vse. Hkrati se ve da tega e bo nihče nadziral ker niti pravila niso pisana tako da bi omogočala nek objektiven nadzor. Ko bo pa treščil 5kg dron s kamero nekomu na glavo bodo pa potegnili iz predala tole in rekli da se lastnik ni držal desetih napisanih pravil, dali bodo en kup kazni in vsi bomo srečni.

Glede enih par določb pa močno sumim da so zadaj lobiji, ki so z droni izgubili en kup biznisa. Recimo snemanje iz zraka in podobne zadeve ki so se včasih delali s helikopteri in letali sedaj lahko počneš za 100x manj denarja in jasno nekaterim tole ne paše preveč. (pa ravno tu so droni res realno uporabni in v prednosti pred staromodnimi metodami, ker so v vseh pogledih precej boljša opcija, od varnosti, cene, motenja okolice ipd.

Sploh ni finta v tem. Finta v tem je, da so spejeli smao pol predpisov - manjka tisti del, ki predpisuje, pod kakšnimi pogoji (izpiti ipd.) se lahko leti tudi v sedaj prepovedane namene. Tipično birokratsko, je pa res, da je sranja z droni generalno preveč, da bi se še zajebavali.
Itak bo EU dokaj hitro (verjetno do konca leta) sprejela predpise. 3 razredi dronov. 1 za hobi uporabo (torje to, kar je sedaj dovoljeno po novih slo predpisih), drugi tudi za delo, z določenim(i) izpitom, ki pa ne bo zaj ..., tretja no limits, a izpit skorak kot za letalo.
Čisto OK rešitev, tudi za biznis. Za razna snemanja ipd je trab stvari certificirat in imet izpit. To je zabiznis dobro, ker ne bo mogel snemat kar vsak, tisti, ki bodo investirali (v opremo in znanje) pa bodo lahko primerno plačani.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
V vednost, kakšne so posledice, ko RC helikopter med letom zadane človeško telo:

1b40e7b5127a1a26692c5d00dffe007c.jpg

Ko me bo kdo prepričal, da naprava za nekaj sto dolarjev zagotavlja tehnično brezhibnost za letenje nad ljudmi, se bom zahvalil in vseeno umaknil. Še pri 'pravih' helikopterjih, katerih začetna cena je faktor 1000 ali več višja, prihaja do okvar tako tehnike kot napak pri pilotaži.

Kolegu se je nedavno brez razloga sesul DJi, sicer je v garanciji dobil novega, pravega razloga pa niso ugotovili ne on, ne proizvajalec.
Z RC čolnom ali avtom kakšne hude škode ne moreš narediti, zato ta področja ponavadi niso regulirana in sankcionirana.

Očitno nisi bil nikoli niti približno modelar, da tako razmišljaš.
Zgornja slika mora biti posledica kar velike zverine saj sem podobne poškodbe videl pri motoristu, ki je prigonil v betonski zid - no, je bilo malenkost hujše
tongue-1.gif

RC avtomobil ni samo Nikko z 4xAA baterijo za po dnevni sobi vozit - nekateri dosegajo hitrosti preko 100 km/h (1/8C) kar pomeni, da je ob izgubi kontrole pravi metek

RC "čolniček" na kopališču bi bilo tudi verjetno lepo dobiti v glavo čeprav samo z 20km/h
rolleyes-1.gif

Če pa je nevarno samo kar je v zraku se bo na Tolminskem kmalu začela sezona padalstva - kaj vse se spravi v zrak ter kako in kje pristane
uf-1.gif

Še helikopterje smo preimenovali in ko ga zaslišiš rečeš samo "padučeh" - Gugl translejt: Padel Čeh.
tongue-1.gif

Sam predlagam, da se vse te športe ukine ter začne čimprej promovirati šah, domino, ...
grims-1.gif

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Sam sem za obvezno registracijo (zastonjsko) vsega kar je nad 250g. Vsak registriran dron ima ploščico/nalepko pritrjeno na vidno mesto. S tem se lastnik zaveda odgovornosti in se ravna v skladu s pravili oz. se ne igra z usodo.

Težje zadeve (ki se lahko uporabljajo za "komercialne dejavnosti") bi obvezno morali uporabljati izšolani ljudje. Torej vsaj nek tečaj in izpit s katerim jim daš znanje in zavedanje o nevarnostih ter osnove letenja. Enako bi morale te kategorije imeti tudi tehnične sisteme/rešitve ki omogočajo varno letenje (avtonomno padalo, samodejno vračanje na vzletišče ob izgubi povezave, ...).

Zavarovanje odgovornosti enako kot pri vozilih bi dal za vse kategorije nad 250g s tem da gre premija sorazmerno z max. vzletno maso.

Jasno na EU ravni je potrebno določit višinske koridorje in pravila uporabe za vse te kategorije v sklopu letalskih pravil.

S tem imaš regulacijo in zagotovljeno varnost, pa še nekaj denarja dobiš v proračun. Samo pri nas bo tole prišlo ven ko bodo v tujini že pice dostavljali z droni!
tongue-1.gif
.....

Najboljš da uvedemo še obvezno registracijo ptičev. Za vse kar je težje od goloba.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.153
113
tako ja pa zavarovanje plačevat, pa spet kup pravil in pamet je odšla iz stavbe. Spet.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Enkrat sem bil prisoten na arheoloskih izkopavanjih, pa pride mojster snemat z dronom. Na terenu je ze bil en 'mojster' k je mel app na telefonu, uni 'mojster' k je prisel pa je mel sluzbeni dron. Spackasta skupaj, se mal hecata kako je v prvo skorak pobegnil, 'mojster' je tedaj drugic imel ta dron v rokah. Prizigata, chekirata, lucke ne posvetijo prav. Povprasam ce so tezave z inicializacijo al kakorkoli se ze rece, da se stvari pred poletem nulirajo, sinhronizirajo, giroskopi pripravijo... Vprasam ce lahko sploh letijo, tko mal za hec, ker smo v airspace-u brniskega letalisca, valda nimata pojma. Spravista zadevo v luft, dve slikci in ze tezave, upravljanje zajebava, po moje return home tudi.... Dogajalo pa se je v naselju, zdravstveni dom, kup avtov zraven, ljudi niti ne. Nekako spravila stvar na tla in se mal pohecala. Meni je bilo vse skupaj ajejejejej kaksni idioti s temi stvarmu upravljajo.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Meni je bilo vse skupaj ajejejejej kaksni idioti s temi stvarmu upravljajo.

To je edini problem pri vsej stvari.
Ko sem jaz začel z droni pred ca. 6 leti sem imel zraven šolsko igrišče, letenje samo do višine ograje. Seveda sem ga testiral kadar je bil prazen ampak hudič je bil, ker vsak ko ga je videl je takoj zraven prišel sploh otroci. In seveda ga je bilo potrebno spustiti takoj na tla in stvar zaključit.
Če sem hotel imet mir sem moral v avto in na barje kjer ni bilo ljudi.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
(na barju imaš pa problem, ker motiš zaščitene ptiče
tongue-1.gif
)

Ampak pod črto, z RC modelom še vedno lahko letim za svoj hobi, če je:
- lažji od 5kg
- sem izven poseljenih območij (travnik, pa da kmeta ni doma)
- je v mojem vidnem polju na razdalji max 500m in max višini 150m

... če pa imam model, ki je lažji od 250g pa ta direktiva itq ne velja.

tako nekako? 150m višine se mi sicer zdi malo, ker z jadralčkom pridem do tu BP...

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Očitno nisi bil nikoli niti približno modelar, da tako razmišljaš.
Zgornja slika mora biti posledica kar velike zverine saj sem podobne poškodbe videl pri motoristu, ki je prigonil v betonski zid - no, je bilo malenkost hujše
tongue-1.gif

V osnovni šoli sem delal čolne, nekaj let sem imel tudi akrobatski helikopter in imam izkušnje s tem, kako hitro kaj zajebeš kot upravljalec ali ko poči jermen repnega rotorja in lahko samo upaš, da se bo dobro izšlo.
Proti tehniki nimam nič, proti neodgovornim lastnikom pa mnogo (niso pa vsi lastniki neodgovorni). Tudi pištola sama po sebi ni nevarna in jo lahko legalno kupiš za precej manj kot letalnik, pa je trg s prekleto dobrim razlogom zelo reguliran.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Tole je malce dvoumno napisano, vsaj v direktivi. FPV kot tak ni nikjer eksplicitno prepovedan (rabiš pa posadko oz. osebo ki ne leti in mora vidno spremljat letalnik), se pa omenja prepoved izvajanja "dejavnosti" in ena teh dejavnosti je tudi snemanje. Tako da strogo formalno je vsak letalnik ki ima kamero ki snema (shanjuje podatke onboard ali preko FPVja) prepovedan.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Kje je to omenjeno, da ne smeš snemat? Samo za dejavnost ne smeš snemat, za hobi ni nikjer omenjeno da se ne sme... jst (za hobi) letim in snemam, sebe, ne hiš. No, oziroma ne snemam sebe ampak drug model, kako ga bom trofnil (combat)
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Tole:
Citat:

- Z brezpilotnimi zrakoplovi oziroma droni je prepovedano izvajanje dejavnosti za plačilo ali brez. Med opravljanje dejavnosti med drugim spadajo snemanje iz zraka, oglaševanje iz zraka, nadzor iz zraka, protipožarna zaščita, proženje plazov, letenje v znanstveno-raziskovalne namene, letenje za filmske, televizijske in medijske potrebe in letenje za potrebe posebnih dogodkov.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Valda niso tak smotani da bi mislili v kontra smer (odstavek se nanaša na opravljanje dejavnosti); da torej vsakršno snemanje pomeni izvajanje "dejavnosti", ergo, bi jaz če snemam zase, bi dejansko opravljal dejavnost na črno?
hysterical-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Opravljaš dejavnost brez plačila (česar hm, uredno ne smeš) torej nekako v stilu "prevoz za lastne potrebe" najbrž spada v dejavnost "snemanje za lastne potrebe"!

Sej pravim od bilokje so to že prepisali itak nobenemu ni jasno kako bi to nadziral še manj pa kako bi talali kazni.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Evo, še en mindfu*k, kaj pa če ima moje letalo manj kot 250g in izvedem tale polet? Pa da sem bil brez kamere, torej, tudi če mi dokažejo doseženo višino, me ne morejo kaznovat ker ne padem v kategorijo
priden.gif

2429880-screen-capture-3.png

Priponke

• 2429880-screen-capture-3.png
    2429880-screen-capture-3.png
    101,5 KB · Ogledi: 257

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
V bistvu padeš v kategorijo 80J max. kinetične energije ker padec s 250m višine bi teoretično lahko presegel hitrost 90km/h!
tongue-1.gif

Realno recimo moj 100g FPV jogurtov lonček pada kot padalo (upor zaradi velike površine napram masi naredi svoje) in dvomim da bi dosegel 50km/h kaj šele 150km/h da bi dosegel tistih 80J!
grin1.gif