Prepoved dizlov v večjih mestih

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Vse našteto v tej temi ni problem, dokler se kurijo drva v tako slabih pečeh.

Drva se da skurit z vrhunsko pečjo tako, da se v okolici nikakor ne zavoha in iz dimnika vidi da se kuri drva. Še taka peč bi rabila filter trdih delcev, potem bi blo pa res ok.

Zdajle ko je hladno ne voham več nobenega starega dizla, gledam samo oblake dima iz kakšnih domov škrtuhov/nesposobnežev.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Domača kurišča je itak treba ukiniti, nima veze sodobna ali zastarelapeč. Obstajajo drugje viški toplote, tako da obvezno napeljati toplovod v vsako bajto.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Zdajle ko je hladno ne voham več nobenega starega dizla, gledam samo oblake dima iz kakšnih domov škrtuhov/nesposobnežev.
Jaz jih voham praktično dnevno v kaki koloni pred semaforjem, mraz ali ne, nima veze. Dim slabih peči sem nazadnje zavohal en mesec nazaj med Opatijo in Reko.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Prevlada dizlov je edini razlog, da se pozimi vozim z avtom (bencinskim) v službo. Sicer bi se celo leto s skuterjem/kolesom, ampak kdo bi pa želel v megli vohati ta neogreta sodobno-tehnološka čuda, ki v povprečju prevozijo 3-6 km od doma do službe...

Preden bi katalizator začel opravljati svojo funkcijo, se že zdavnaj popije prva kava v službi.
crazy1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Citat:
Uporabnik afroC pravi:
Prevlada dizlov je edini razlog, da se pozimi vozim z avtom (bencinskim) v službo. Sicer bi se celo leto s skuterjem/kolesom, ampak kdo bi pa želel v megli vohati ta neogreta sodobno-tehnološka čuda, ki v povprečju prevozijo 3-6 km od doma do službe...

Preden bi katalizator začel opravljati svojo funkcijo, se že zdavnaj popije prva kava v službi.
crazy1.gif

Ja, če je pa pocen
cheer.gif

Šparat je treba, pa naj stane kar hoče
grims-1.gif

Filipides

Pripravnik
20. jun 2014
129
3
18
V resnici naj bi na poti čez mesto z biciklom podihal manj strupov iz izpušnih plinov ostalih udeležencev v prometu kot pa če isto pot opraviš z avtom. To sem prebral že nekajkrat, pa ne najdem linka, da bi nalepil. V avtu smo pred zunanjim okoljem zaščiteni zgolj na videz.

Citat:
Uporabnik afroC pravi:

crazy1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Jaz jih voham praktično dnevno v kaki koloni pred semaforjem, mraz ali ne, nima veze. Dim slabih peči sem nazadnje zavohal en mesec nazaj med Opatijo in Reko.

So kar problem, videl včeraj popoldne ko sem se vozil po obrobju lj in okoliških krajih....pa razni vrtičkarji, ki veselo pozigajo kupe zelenja in v enem popoldnevu uničijo vec zraka kot v celem letu z vožnjo dizel golfa dvojke in kurjenjem iverke v stari peči. Dovolj da imas vsako popoldne enega vrtičkarja v vasi. Si zmagal. za

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Ne zadržujte se na prostem, zrak je izjemno onesnažen. Najmanjši delci prodrejo v telo in lahko povzročijo hude težave

Citat:
Delci PM10, ki so ta teden zelo gosti, najbolj škodijo otrokom, starejšim in tistim z boleznimi srca, ožilja in dihal. Iz dihal vstopajo v telo in potujejo v različna tkiva, organe, kjer tudi povzročajo vnetje. V krvi med drugim povzročijo večjo viskoznost, nastanek krvnih strdkov, večajo krvni tlak, kar lahko vodi v nastanek možganske kapi. Torej nikar na plano!

Filipides

Pripravnik
20. jun 2014
129
3
18
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Bedarija.

Seveda, česar ne vidimo, nam pač ne more škodovat, ane?

Seveda je ob slabi prevetrenosti slovenskih (in drugih) mest ter zimski temperaturni inverziji velik problem kurjenje drv v individualnih kuriščih, ampak promet doda svoje in v okviru tega dizli brez dvoma več kot pa bencinci, plinaši in električarji. Zato pa je treba spucat tako promet kot porihtat mala kurišča.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.524
956
113
Tolk časa boste narod zajebaval da mu bo film poču in bo na oblast prišel kak diktaror.

Potem, bo pa vojna, lakota in bolezen.

Takrat se bodo tisti srečni, ki bodo preživeli strinjali, da PM 10 delci pa res niso bili tak velik problem.

BDW PM 10 delci obstajajo so od nekdaj bili in vedno bojo. Le pomerit smo se jih naučili šele pred kratkim.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Oldtajmeri so povečini bencinarji in bencinarj so naenkrat kul.
Čeprav nevem kako si folk zračuna da potrebuje dizeljna.

Ker ne razumeš širše slike na trgu glede ponudbe...ne gre samo zato,kaj si "folk izračuna",ampak gre predvsem za ponudbo na trgu...
Poglejmo recimo srednji razred avtomobilov:
Če odpreš avto.net in si pogledaš koliko najbolj prodajanega avtomobila srednjega razreda (Passat) lahko najdeš od npr.letnika 2012 do 2016 v bencinski izvedbi? NITI ENEGA! Ne oglašujejo niti enega Passata GTE! Zanimivo,a ne?
Po drugi strani se oglašuje 584 dizlov! Probaj kupiti novega Passata v bancinski izvedbi pa poročaj,kako te je trgovec pogledal ob tem
grims-1.gif

Ista situacija pri Mondeu,prejšnjega sploh nisi mogel kupiti v bencinski izvedbi,razen po posebnem naročilu....
Pa poglejmo še najnovejšega v tem razredu,Ranaultovega Talismana...ni vrag da tukaj nebi ponujali bencinarjev,a ne?
Avto.net pokaže glede bencinarjev NIČ zadetkov....glede dizlov 98 zadetkov! A je kdo presenečen?
Upam da ti je zdaj kaj bolj jasna situacija na trgu...
Moje mnenje je,da se bo situacija uredila šele s prihodom priključnih hibridov,prej folk vsaj v tem razredu ne bo kupoval bencinarjev,niti skoraj ne bodo v ponudbi...

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Dejansko je to res in ker sem ravno v fazi kupovanja novega avtomobila in sprašujem tudi po bencinarju, me vsi gledajo kot, da sem jim najmanj pomoril celo družino. Ob omembi bencinarja te nihče ne jemlje resno. Prodajajo se samo dizli in pika. Tudi ponudba orientirana močno v to smer in na koncu se sam sebi zdiš [cenzura], ker te zanima bencinski motor.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
62
28
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Domača kurišča je itak treba ukiniti, nima veze sodobna ali zastarelapeč. Obstajajo drugje viški toplote, tako da obvezno napeljati toplovod v vsako bajto.

Si ti danes že kaj močnega konzumiral ?

nacek

Guru
13. okt 2012
2.937
572
113
samo mimogrede
eno od mnenj
No, dobro, da ste opozorili, da je zrak onesnažen, vendar pa spet kažete z prstom na male ljudi. NE KURITE TRDA GORIVA !!!!! ZMANJŠAJTE KURJAVO !!!!!!!!!! VOZITE SE Z AVTOBUSI!!!!!.....kje ste samooklicani inšpektor 24 ur pop tv, kdo je na zemljevidu največji onesnaževalec!!!! Če pogledam zemljevid....Ljubljana, Kranj, Novo Mesto, Zasavska dolina..... onesnaževalci termo elkektrarna Lj moste.... tovarna Sava....termo elektrarna Šoštanj......tovarna Krka.......o zasavski dolini pa raje ne govorim....

pa pred leti veselo kurili lignit v vseh kuriščih doma

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.956
-8.677
113
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
onesnaževalci termo elkektrarna Lj moste.... ..termo elektrarna Šoštanj.

Podajalec mnenja ne ve, da je dim iz teh dveh kurišč čistejši, kot iz njegove peči.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Dejansko je to res in ker sem ravno v fazi kupovanja novega avtomobila in sprašujem tudi po bencinarju, me vsi gledajo kot, da sem jim najmanj pomoril celo družino. Ob omembi bencinarja te nihče ne jemlje resno. Prodajajo se samo dizli in pika. Tudi ponudba orientirana močno v to smer in na koncu se sam sebi zdiš [cenzura], ker te zanima bencinski motor.

Je tako samo pri EU ponudbi ali so te čudno gledali tudi pri Toyoti, Mazdi, Hondi, Hyundai, Kia?

Recimo da EU proizvajalci dojemajo, da se dogaja en velik premik iz dizlov na EV, ampak upam samo da jih prehodno obdobje poceni bencin hibridov ne bo peljalo v propad.

Nazadnje urejeno:

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Hyundai in Mazda da, pri ostalih vzhodnjakih nisem bil. Ostali so bili Evropejci.
Procent dejansko prodanih hibridov/elektro avtov navadnim smrtnikom je baje smešno majhen (po podatkih prodajalcev), enako tudi prodanih bencinarjev. Vsi kupujejo le in samo dizle (v avtih od velikosti Golfa naprej) in baje nič ne kaže v menjavo trenda. Potem pa kupi kaj drugega, da ne boš nikoli mogel prodat, v času lastništva pa opravičeval višjo porabo z manj tresenja...skratka dizel je car cest dokler bo cena dizla nižja od bencina. Če se to obrne pa zna priti do sprememb.

Razni hibridi/elektro verzije pa še kar lep čas ne bodo zanimive pri nas in relevantne v smislu prodaje.