Prehitevanja

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Že dalj časa sem hotel odpreti temo glede prehitevanja, ker me vsake toliko prav preseneča drznost ljudi po regionalnih cestah in odseki, na katerih prehitevajo.

Opažam, da je folk pri prehitevanju velikokrat zelo nepazljiv, enostavno ne zna preceniti situacije in prehiteva tam, kjer gre to zelo na knap. To opažam na teh klasičnih regionalkah (recimo Krško - Celje), kjer gre dnevno skozi veliko prometa, znajo se narediti tudi kolone in folk je živčen. Zdi se mi, da največ prehitevajo mladi dinamiki v močnejših avtomobilih in starejši ljudje v povprečnih garah. Velikokrat imam občutek, da ravno ti starejši ljudje največkrat neznajo precenit situacije in prehitevajo na kratkih odsekih, sploh pa so ta prehitevanja v večini primerov dosti počasna.
smirk-1.gif

Sam dosti prehitevam, vendar le, če vem, da imam pod havbo nek normalen motor, ki v visokih obratih hitro nabije pospešek in da z njim lahko izvedem tudi hitro kritično prehitevanje. Glede na to, da sem dokaj dinamičen voznik, se mi dostikrat zgodi, da se pred mano znajde kakšen avto. V takih primerih se nikoli živčno ne limam na rit pred mano vozečemu vozilu, ampak na varnostni razdaliji čakam pripravljen na primeren odsek, kjer bi se dalo prehiteti. Ko se le ta bliža, pospešim, na to pa, če je situacija res taka, da vidim, da bo šlo, eventuelno ruknem še v eno nižje in hitro prehitim, znižam na normalno hitrost in to je to. Folk pa ali se mi dobesedno par kilometrov lima na rit, ali pa prehiteva sada iznenada, ko naenkrat vidi priložnost (če že pride do tega
wink-1.gif
). Navadno peljem po cestah, ki jih mislim da dobro poznam, tako da vem, kje se da in kje ne, na nepoznanih pa raje malo manj tvegam.

Vendar glede na to, kje se nekateri ljudje spravijo prehitevat, resnično ne vem, ali sploh imajo kaj pameti in ali ne vejo, da jim avtomobili delujejo tudi proti rdečemu polju.
bonk.gif

Zdaj me pa zanima še vaše mnenje, ker vem, da vas je polno takšnih, ki se vozite po več 10 km na šiht tudi po regionalkah in tam vidite svega in svašta.
smile-1.gif

Razpišite se malo.
smile-1.gif

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Ne bom pameten, napisal bom le opažanja.

V Ljubljani v večini prehitevajo šoferji z avti višjega in srednjega razreda.

Če se vozim z babjim avtom, doživim vožnje v škarje večkrat na dan. Če vozim A8 se mi to redko kdaj zgodi. Enako velja za limanje oz. varnostna razdalja, hitrost je pri obeh ista, ne divjam.

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Dnevno sem na omenjeni cesti med KK in Sevnico, tedensko 2x med KK in Celjem, 2x med KK in Ljubljano in 1x proti Beli krajini. Razlika med vožno danes in 10-15 let nazaj je ogromna, saj so ceste danes občutno boljše.
Prehitevanje !
Sem dinamičen voznik, velikokrat vozim tik pod mejo fizikalnih zakonov, imam pa rešpekt pred prehitevanjem. Izkušnje pač naredijo svoje in kljub preko 800.000 prevoženih kilometrov z osebnim avtomobilom ne vozim 'na pamet'. Prehitevam samo, ko je res sigurno. Prej bom nabil koga, ki stoji za ovinkom, kot prehiteval v neznano. Res pa je, da je velika večina voznikov 'usranih'. Bojijo se radarjev, alkotesta, dinamičnih voznikov, situacij na cesti, samih sebe ...
Najbolj se razveselim Kekcev, ki čakajo, da bom prehiteval in ko potegnem, pohodijo do konca. Hvala Bogu, da imam močan motor in me to ne prizadene. Ali pa kamionarji, ki ti po tem, ko cijaziš par kilometrov za njimi, dajo desni žmigavec. Ko se poženeš ven, pa komaj nazaj zaviješ, ker imaš nekoga nasproti, kamion pa seveda zavira.
In avtoceste - nikakor ne razumem idiotov, večinoma z romunskimi in bolgarskimi tablicami, ki vozijo v koloni in te čakajo, da se prineseš za njih, ko prehitevaš pa se 'poženejo' sami prehitevat s tistimi 105km/h. Prav čakajo, da se prineseš...
Potem ne veš, ali bi zaviral, ali bi jih po desni obšel, ali bi zamižal in bo kar pač bo ....

Vedno se najde kdo, ki vozi drugače kot jaz, verjetno tudi nad mano bentijo (predvsem babice in dedki, ki vozijo po načelu '70'). Teh je največ in ti so največja nevarnost.

Sicer pa, za varno vožnjo in prehitevanja je pač potrebno imeti vsaj 8 kW / 100kg teže avta.
Drugače je res treba prehitevati v rdečem polju.

Sedaj pa ... gasa, je treba delat.

Upam, da bo današnjih 270km varnih.

LP

Edit : popravil napako ...

Nazadnje urejeno:

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
Sicer pa, za varno vožnjo in prehitevanja je pač potrebno imeti vsaj 8 kW/kg teže avta.

LP

lol :D in ker avto je to ?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
Sicer pa, za varno vožnjo in prehitevanja je pač potrebno imeti vsaj 8 kW/kg teže avta.

8 kW/kg teže? Recimo, da imam avto težak 1500 kg... potem bi mroal imeti avto z 12.000 kW
evil.gif

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Sem že nazaj, se mi je mudilo, pa sem se zatipkal.

Popravljeno !

Da ne bo krega ...

LP

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Jah men je bilo z petko velik lažje prehitevat zaradi pospeškov. tud bolj varno
v življenju sem mogoče 1x prehiteval v škarice

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Jaz bom rekel takole........glede na to da imam za sabo več kot miljon kilometrov in še to rad pritisnem po cestah je zadeva sledeča.......................kar vidim po cestah kako se prehiteva me resnično preseneča da je tako malo prometnih nesreč kot jih je.

Osebno še nikoli nisem prišel pri prehitevanju v škarje ali pa v rizično situacijo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
jaz sem v zadnjih 6 letih morda enkrat prišel v škarje, pa še to ne tako, kot večina drugih dojema škarje, ker enim gre na par metrov, meni je blo pa še kar dosti

vozim veliko, in tudi veliko prehitevam, recimo, sem že prehiteval 15 avtov na relaciji Dravograd - Vuzenica (recimo 10-15km), pa nikoli v škarje, nikoli v nepregledno situacijo

sem pa že velikokrat zamižal, ko sem videl v kak scenarij se je odločil kdo pred mano, na srečo je samo enkrat poknilo, pa še to je bil samo pleh zvit povzročitelj pa se je odpeljal (trčila sta dva druga, ki sta se mu izogibala)

v bistvu samo čakam, kdaj bom vlekel mrtveca iz avta, ker tako kot folk prehiteva - na srečo v bistvu

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Dnevno se vozim v službo po cesti Koper-Dragonja. (Meja s HR) Na tej cesti vidim vseh sort prehitevanj ... večino "nevarnih" prehitevanj pa izvedejo Hrvati in Italijani, ki jih je na tej cesti zelo veliko.

Večkrat sem že prišel v situacijo, ko sem mogu na polno zavirat in se umaknit skrajno desno, ker nisem vedel če bo nasproti vozečemu uspelo prehitevanje.

Na tej cesti sta dva "varna" odseka za prehitevat in dva "pogojno varna" ... Ta dva predvsem zjutraj ob 05h ko še ni prometa, moreš pa prehitet takoj brez obotovljanja, ker je ravnina kratka.

Italijani pa prehitevajo povsod ... velikokrat je pred mano Italijan šel prehitevat v popolnoma nepregleden levi ovinek ... reku bi, prehitevanje totalno "na srečo" ... takrat se vedno spomnem, kaj bi bilo če bi jaz ob tisti uri šel na sproti v službo ... sreča se jim je do sedaj še vse to izšlo ...

Zjutraj ob 05h redkokdaj koga prehitim, saj v smeri proti HR še ni prometa, smo "sami poznani, oz. sodelavci, ki vozimo vsi po omejitvah in ni potrebe po prehitevanju ... ob 14h na poti iz službe domov, pa zaradi gostote prometa ne prehitevam ... v tej uri je tudi dosti kamionov in motoristov, tako da prehitevanje glih ni varno ...

Se pa vedno najde Italjian ali Hrvat, ki "te more" prehitet, pa četudi v škarje, ali nepregledni ovinek.

LP

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Hrčki so sploh suicidalni na naših cestah. Velja pregovor, što južnije, to tužnije, čeprav Slovenci dosti ne zaostajamo.
smile-1.gif

Ogo

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
Sicer pa, za varno vožnjo in prehitevanja je pač potrebno imeti vsaj 8 kW / 100kg teže avta.
Odvisno. Če prehitevaš nekoga ki pelje 160 na uro je fino da imaš nekoliko boljše razmerje.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
ksz...

Se spomnim še dneva okrog 5 let nazaj ali pa še malo več... Sem se peljal iz Tišine proti M. Soboti in tista ravnina tam.. Se pelje nasproti tovornjak tam daleč naprej, naenkrat ga pa začne prehitevati tovornjak. Se peljem normalno naprej pa gledam.. Si rečem, opa strela jasna, to pa ne bo šlo. Ustavim avto na cesti in čakam če se mu bo izšlo ali me bo čelno zravnal (sem bil že pripravljen zaviti v jarek). In potem iz avta gledam kaj bo in se mu je izšlo tam recimo za 15-20m pred mano.
Če bi se normalno peljal naprej bi me ta tovornjak zgazil ko muho (pa še ostale 3 ali 4 avtomobile, ki so bili za mano - en [censored] mi je še celo piskal, češ, kaj ustavljam ...)

Nazadnje urejeno:

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Isto je tukaj na relaciji Mejni prehho Starod pa proti Kozini..........zjutraj ko grejo hrvati delat v italijo je popolna katastrofa...vidiš vsega.......in isto sranje je okrog 18h ko grejo nazaj domov.....tako da če grreš slučajno kontra ob tistih urah je fanj da imaš pred sabo enega šleparja tako malo za varnost............so pa začeli policisti redno postavljat belega fokusa (tisti ki slika).Ampak tukaj še ni konec......problem so italjani ki se najejo in napijejo na hrvaškem in potem se vozijo 50-60 kilomerov na uro in delajo za sabo kolone po 2-3 km in jim ni prav nič mar kaj se dogaja za njimi.In kaj je še zanimivo...da ko se jim da na potrebo se ti bedaki ustavijo na samem nepreglednm ovinku in skačejo okrog kot kure.

Kako sem že prej rekel....glede na to kako se vozi po cestah brez pameti.....je zelo malo prometnih nesreč.....lahko bi jih blo vsaj 3x več glede na vse skupaj.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ja kako je bilo pa stanje po tisti stari Dolenjki od Bregane do Ljubljane?? Takrat so imeli povečini še vsi stare in švohne avte, spomnim pa se, da se je prehitevalo po cele kolone in to non stop. Tudi tam, kjer je bila cesta najbolj razbita.
grin1.gif

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Na stari Dolenjki so bili predvsem problem klanci in kamioni. Stari Tami, Rabe, Deutzi, Fapi, Tate, pa še kaj bi se našlo, so težave delali predvsem pred, pa tudi še po osamosvojitvi. Klanec, pred tabo kolona in če si stavil, da je na začetku eden naštetih - nisi mogel izgubiti. Bilo je sicer dovolj preglednih odsekov za prehitevanje, vendar je bilo tudi veliko nesreč. Zadnja leta pred izgradnjo AC se je stanje malo popravilo, ker se je vozni park tovornjakov pomladil, še vedno pa so zmedo poleg kamionov delali dedki in babice iz razreda '70 km/h' Bilo je sicer dovolj preglednih odsekov za prehitevanje, vendar je bilo tudi veliko nesreč.
Dočakamo še teh 17 km mimo Trebnjega in smo zmagali.
Pravzaprev pa včasih kar pogrešam tisti ' tap, ta-tap, ta-tap, tap, ta-tap....' z betonske ceste.

Madona, staram se !
Zelo !

LP

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
zmedo poleg kamionov delali dedki in babice iz razreda '70 km/h'

LP

Da te malo popravim...dedki in babice imajo po novem tudi od 20-40 let...... so pa tudi "divji mulci" ki jih imajo preko 70 let.

grin1.gif