Potrdilo, da parcela ni v poplavnem območju

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Skratka, pripravljam projekt za gradbeno dovoljenje in ARSO od mene zahteva potrdilo, da moja parcela ni v poplavnem območju. Kje lahko to dobim?
smile-1.gif
Noben mi ne zna nič povedat:)

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
Slučajno delam na tem področju, pa mogoče lahko pomagam...
Je Arso že izdal Informacijo o pogojih gradnje?
Če da, potem je potrebno izdelati hidrološko - hidravlično analizo v kateri so analizirane razmere ob pojavu visokih vod.
Če informacije o pogojih gradnje še ni, se po navadi naredi preliminarna študija, oz. če je iz že izdelanih analiz jasno, se napiše samo krajše poročilo o dejanski poplavni (ne) nevarnosti parcele/območja.
Kdo to naredi? Načeloma je odvisno od lokacije območja. Podjetja ,ki se s tem ukvarjajo, načeloma pokrivajo neko območje, za katerega tudi razpolagajo z največ podatki. Te analize lahko naredi npr. Hidrotehnik (NG ali LJ), VGP Kranj, Hidrosvet, Inženiring za vode, VGB Drava, DHD, pa še kdo, ki sem ga verjetno pozabil...

Najprej pa lahko pogledaš na Atlas okolja (www.arso.si), kjer so prikazana območja poplav. Sicer je ta podlaga bolj slaba in narejena za karte merila 1:50000 ampak nekje je potrebno začeti...

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
Odvisno od tega, kaj zahteva ARSO (informacija o pogojih gradnje), od zahtevnosti lokacije, že znanih podatkov,....
Vsak primer ima svoje specifike, zato je o ceni brez poznavanja ozadja težko govoriti...
Cena pa bi bila recimo od 150 - 200 EUR pa lahko tudi preko 10.000.
Ob predpostavki, da nihče nima podatkov (geodezija, hidrologija, hidravlika) za območje, ki te zanima, bi ceno lahko določil približno takole:
Če živiš recimo ob Savi, je potrebno izmeriti prečne profile reke in posneti okoliški teren (čoln, ekipa vsaj 3 ljudi, ipd.) tak posnetek komot stane tudi preko 10k. če je problem potok ali rečica, je cena geodezije 500 - max 3000 EUR.
Potrebno je izvrednotiti hidrologijo (določiti merodajne pretoke - 10, 100 in 500 letne poplavne vode) - cena od 300 - 1500 EUR
Hidravlična analiza pa spet odvisno od primera (1D ali 2D račun) in se giblje od 500 EUR navzgor...
Z novo Uredbo o gradnji v poplavnem območju so se v zadnje pol leta precej zaostrili pogoji za gradnjo v ogroženih območjih, zato je smiselno že pred nakupom parcele preveriti, ali bo po tej Uredbi gradnja sploh mogoča.
Veliko je namreč primerov, ko so ljudje kupili zazidljivo zemljišče, naročili projekte, na koncu pa še hidravlično študijo, ki je pokazala, da je območje poplavno do te mere, da gradnja brez konkretnih posegov (nasipi, zadrževalniki) sploh ni mogoča. In ljudje so tako žal ostali na "suhem" - brez denarja in možnosti gradnje... Privat investitor stanovanjske hiše pa ne bo šel graditi protipoplavne infrastrukture, ki po finančnem obsegu lahko večkrat preseže proračun za postavitev hiše...
Z odgovorom na splošno vprašanje žal ne morem natančneje podati ocene stroška, upam pa, da odgovor vseeno podaja nek pregled nad celotno zadevo..
Pa srečno!