Poškodba kolena.

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.608
88
48
živjo,

nekaj dni nazaj sem padu na koleno. Danes ponoči pa so mi otekle vezi (?). a čem to hladit z ledom? Pregled mam šele v petek.

hvala lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik zakajaltersuxu pravi:
živjo,

nekaj dni nazaj sem padu na koleno. Danes ponoči pa so mi otekle vezi (?). a čem to hladit z ledom? Pregled mam šele v petek.

hvala lp

vezi težko otečejo
smile-1.gif
temu se reče, da maš "vodo" v kolenu

naj ti gre nekdo v lekarno po tiste Cold/Hot Packe od 3M-a, za tačas lahk pa z ledom hladiš, samo ne predolgo, da ne nardiš še kake škode zravn, tk recimo 10-15 minut, pa dol za 20-30 minut

pa tud ne direkt na kožo, daj v vrečko plastično, pa vmes še eno brisačko ali kaj podobnega (isto z tistimi obkladki)

samo ne pa z kakimi zadevami za hladilne torbe hladit, lahko dobiš ozebline

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
Hladiš lahko z ledom (v plastičen lonček 2dl daš vodo in palčko (kot sladoled) ter zamrzneš) . Z ledom hladiš (direkt na kožo) toliko časa dokler koža ne postane nekoliko rdeča - običajno je to količina ledu ki ga dobiš iz lončka.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
koleno ni igrača za eksperimentirat! Idi do zdravnika! Ne igraj se s kolenom!

o0o0ki

Pripravnik
21. apr 2008
323
0
16
Ljubljana
Mislim, da ni priporočljivo dajat led direktno na kožo. Najbolje je, če ledene kocke vržeš v plastično vrečko, mal potolčeš da se malo zdrobijo, ker se le tako lahko prilagodijo mestu otekline. Potem pa si hladiš. Če ti je premrzlo, zavi še v kakšno kuhinjsko krpo, ki so praviloma nekoliko tanjše
smile-1.gif
Pa čimprej k zdravniku!

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Urgenca je sam za upokojence, ker majo edini tok časa. Normalnim se itak poškodba že pozdravi od čakanja.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik Ales pravi:
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Urgenca je sam za upokojence, ker majo edini tok časa. Normalnim se itak poškodba že pozdravi od čakanja.

Tole si pa zadel v nulo!

Patentirajta čarobno palčko, ki pozdravi vse težave v 10 min.
Ob zlomu, reanimavciji, pljučnem edemu pa se zagotovo vidimo.
No vidva bosta to seveda doma uredila...pardon.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Saj bo! Meni je koleno ven skočilo in je tudi bilo buhtlasto pa mi je [censored] hotel punktirat, samo nisem pustil in je bilo čez nekaj časa boljše. Je pa od tega že ene 10-12 let in je vse OK.

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Saj bo! Meni je koleno ven skočilo in je tudi bilo buhtlasto pa mi je [censored] hotel punktirat, samo nisem pustil in je bilo čez nekaj časa boljše. Je pa od tega že ene 10-12 let in je vse OK.

in zakaj misliš, da bi bilo slabše če bi takrat punktiral?

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.608
88
48
živjo,

no mene so potem čez en teden še enkrat punktirali. Danes mi je rekel, da je koleno prazno in naj počasi polno obremenjujem. Sam sem sicer malo skeptičen, da je vse v redu. Vsaj do kakšnega ortopeda bi še šel. Je imel kdo kakšno podobno izkušnjo?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja mislim da bi bilo slabše ja. Igle naj kar tebi tiščijo na živo not po nepotrebnem. Logično da ko pride do dogodka da je koleno zatečeno... Skratka če bi bila voda not potem najbrž še danes ne bi bilo dobro, kaj ti meniš?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ja mislim da bi bilo slabše ja. Igle naj kar tebi tiščijo na živo not po nepotrebnem. Logično da ko pride do dogodka da je koleno zatečeno... Skratka če bi bila voda not potem najbrž še danes ne bi bilo dobro, kaj ti meniš?

ne ni res, "voda" v kolenu je v bistvu kri, ki izteče v sklepni prostor, prav tako pa eksudat in transudat. Vse to skupaj se lahko organizira in zabrazgotini, vsekakor pa ovira celjenje.

zakaj pa misliš, da je prva pomoč pri vseh zvinih/izpahih sklepov hlajenje? da se čim manj nabere krvi, da se minimizira oteklina, "voda" v kolenu pa je nekaj, kar je enostavno odstraniti z iglo, s tem pa se občutno pripomore k procesu celjenja

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
V sklepu je sklepna maža oziroma sinoviala tekočina. Kri pa tja noter ne spada, zato je dobr da ti jo čimprej punktirajo. Jaz poznam hokeista, ki so to nareidi kar sam. (Nace Kavec)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
emm to, da nimas pojma o prvi pomoci?
confused-1.gif

kaj pa ti narediš pri izvinu/izpahu? prva pomoč je imobilizacija + hlajenje, če nisi lih zdravnik, drugač pa še repozicija