Poraba elektrike..

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.740
105
63
Ker smo dobili malo večji poračun elektrike (350 EUR) sem šel za nekaj dni spremljat, koliko jo dejansko porabimo.
Če nas ni doma skoraj nič je dnevna poraba 6kwh - skoraj ne morem verjet, od tega sta največja porabnika hladilnik (0,7kWh/dan) in skrinja (0,6 kWh/dan), vse ostalo pa sklepam, da nanesejo luči in mali aparatki, v stanju pripravljenosti (TV, video..). Bojler in gretje sta na plin, ostalih porabnikov pa ni
shocked-1.gif
Pogledal sem porabo zvečer, preden smo šli spat in zjutraj po 10 urah in je bilo razlike 2,5 kWh.

Je to realno? Glede na poračun pa naj bi imeli dnevno porabo 17 kWh
uf-1.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.116
3.173
113
Kaj pa štedilnik mogoče elektrika? pa kak hud računalnik ali dva pa luči (varčne?) se kar hitro nabere čeprav 350 € je še vedno precej

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.740
105
63
V tem času, ko sem nameril 6kwh/dan pralni,sušilni, pomivalni niso delovali.. sicer pa sem zmeril sušilca in na eno sušenje porabi 1,9 kwh.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Tole je zelo velika poraba. Če praviš, da je čez noč (10ur) šlo 2.5kWh, to pomeni konstantna poraba 250W.

17kWh na dan je pa sploh ogromna poraba.

Priporočam ti, da se lotiš zadeve takole:
- gledaš števec za porabo - tisti ki se vrti ali pa pač digitalnega, če ga imate
- izklapljaš varovalke - eno za drugo in gledaš, kaj se dogaja na števcu in primerjaš s porabniki, ki so na trenutni varovalki, ki si jo izklopil. Če na dotični varovalki ni nobene prižgane naprave, pa se hitrost vrtenja števca upočasni, veš, da imaš nenadzorovanega porabnika

Midva imava mesečno porabe manj kot 120kWh, pa se poleti hladiva in pozimi ogrevava na klimo. Štedilnik in sanitarna voda je na plin. Imava pa skoraj same varčne žarnice + izklapljava stand-by porabnike.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
več podatkov je treba....

koliko vas je, okaki kvadraturi govorimo (stanovanje, hiša)

na kaj kuhate?

Mi imamo zdaj (4 člani, 2 sobno stanovanje) povprečno porabo 9 kWh .....od tega 2 kWh v VT ter 4 kWh v NT...seveda čez vikend precej več, tako da je skupno povprečje 9 kWh...oz. 2 kWh v VT ter 7 kWh v MT.

Imamo pa el. bojler, kuhamo na plin in nimamo sušilca (to so glavni porabniki). Izklapljam pa kompletno eektrosnko postrojenje...rač, monitor, Tv, kabelsko, DVD, ps3...vse kar je možno. Pač ko grem spat izklopim razdelilec, ter predno prižgem TV priklopim nazaj (računalnik isto - ko ga rabim vklopim prej tok). Pa bojler sem preko el. timerja nastavil da se greje samo preko noči (torej v MT).

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.740
105
63
150 m2 hiša, 2 člana + dvoletnik , kuhamo na indukcijo, ogrevamo na plin.
Veliki porabniki: pralni, sušilni, pomivalni, skrinja, hladilnik.

Imamo digitalni števec, sem razmišljal, da na Elektru Ljubljana vzamem za 5 eur/mes takega da lahko online spremljaš urno porabo..

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Saj to ni možno, razen, če imate poslovni tok.

Pri nas dnevno laufajo pralni, sušilni, pomivalni stroj, hladilnik in skrija sta v enem kosu, TV je skos prižgan ter vsaj pet luči, pa imamo 32 EUR elektrike.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.781
113
pri taščici
koliko imaš stand by naprav?
ali sodobni gospodinjski stroji tudi v sb rabijo (štedilnik, pralni, pomivalni)
hladilnik in MW vem da žreta nekaj wattov.
Meni osebno nek star mini stolp žre 19 w v stand by
daj pa da imaš nekaj (4) tako starih aparatov se zamisli... imaš hitro 2 kw na dan samo za stand by.....

Sicer pa za moje pojme bistveno previsoka poraba, razen če vsak dan dva stroja operete in če kuhate bolj za prašiče kot za ljudi (5x preveč hrane)

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
A 32 EUR se ti zdi previsoka poraba?

Na sb je dvd, stolp, Tv, ko ni prižgan, računalnik,...

Kuhamo na mestni plin in ne žremo kot praščiči, ko si ravno omenil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.781
113
pri taščici
ok potem pa ker si KSZ
Si zdaj "srečen"? pa nekoliko manj užaljen?

sicer pa 32 evrov ne 17kwh pa JA. On/avtor ima toliko poračuna kot ti porabe? Kaj potem celo leto ni nič plačeval?
Sicer pa imam tudi samo porabo pod 30 evri....

za prašiče sem mislil količinsko... za tri ljui vem koliko se približno skuha, sploh če imajo v službi/šoli topel obrok

Nazadnje urejeno: