Letni obračun elektrike - pomoč nujno!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
70 kwh(2200/mesec) na dan ne porabijo vsi hladilniki v hisi pa ce laufajo 48 ur na dan.
Ze tista 4kw na noc se mi zdi velika, ce nisi prala, ali pa ce se nisi tusirala in grela vodo z bojlerjem.
Kot so ti svetovali. Prizgi enega porabnika v hisi (ostalo varovalke ven) na merilec toka (dobis na elektru, mogoce tudi na alterju) in primerjaj porabo na merilcu in stevcu. Po obcutku bi moral stevec kazat 2-3x vec. Ce bo enako pokazal potem se ti je priklopil sosed, ali pa imas nekje strom v zemljo speljano -hecam se

Nazadnje urejeno:

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Me pa zanima kaj je zdaj res? Ali mora biti poraba na merilniku enaka števcu? Al kaj? Resno sprašujem, ker obremenjevanja pa porabljenih živcev, ne plača nihče

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Lej jst ti dam kupon, pejt na GEN I ( če še nisi), maš en mesec zastonj elektrike, v tem času pa komot najdeš in odpraviš problem. Za kupon mi piši na ZS. Takšno porabo, kot jo imaš, mora nekaj hudo hudo veliko žreti (ne išči vzroka pri standby napravah, ampak pri velikih porabnikih - bojler, steklokeramična, sušilec, hladilnik, skrinja...), ker elektrika pač ne izgine v zrak, se more zadeva nekje poznati... Torej 3kwh vsako uro bi lahko bil recimo 24/7 prižgan bojler, ki greje vodo 100% časa, vroča voda pa ti nekam odteka. Izklapljaj izmenično varovalke, in poglej pri katerih se števec divje suče...

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Bom videla, kaj bodo rekli na elektru, ko bodo prišli preveriti števec in "telegrafnico".

I

Izbrisan uporabnik #488

Tudi jaz se sedaj bojim ko so števec in uro menjali na avtomatiko
smile-1.gif
zdaj bo samo javilo stanje.

Po drugi strani pa se tolažim, da imam ključ od glavne omarice in da je od glavnih varovalk do števca še ena doza, hehe, kjer bi lahko smukal elektriko...

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
11 kWh na noč to pomeni več kot 1kW breme celo noč. Če je čas med dvema popisoma (zvečer-zjutraj) 8h, je to 1,375kW stalnega bremena. Tako porabo ima lahko samo kakšno grelo. Torej ti celo noč ali skoraj celo noč dela kak bojler, kuhalna plošča, pečica ali kaj podobnega. Lahko pa imaš kakšnega "dodatnega" porabnika. Zadeva je malce čudna, glede na to, da imaš potem dnevno porabo 4kWh. Če nimate doma vsi po vrsti obrnjenega bioritma, potem je definitivno nekaj narobe. Praviš, da imaš števec na telegrafarci, a je to edini števec na tej telegrafarici? Ali imaš trofazni priključek ali enofaznega? Ali obstoja možnost, da se ti je kjerkoli še kdo obesil na tvoj števec?

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Ne. Števec ni na telegrafarci. Elektro nam je v vrtu menjalo to telegrafnico in števec v letu 2009, zato nam bodo to dvoje prišli preveriti.

Nočna poraba je ponavadi 11 kw (od 22-6 ure zjutraj,od kar popisujemo števec zvečer in zjutraj), razen eno noč je bila poraba samo 4 kw. Pa nismo imeli nobene grelne naprave vklopljene, razen bojlerja, ki pa vodo dogreva ( je pa cca star 3 leta).

Poraba nam je ob menjavi števca iz povprečne dnevne porabe 17 kw, skočila na 52 kw. Priključek imamo 3fazni. Ne vem, razen danes mi je na elektru rekla, da če bi kakšen kabel bil od te telegrafnice v zemlji poškodovan

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Priključek imamo 3fazni. Ne vem, razen danes mi je na elektru rekla, da če bi kakšen kabel bil od te telegrafnice v zemlji poškodovan
Čisto možno, pri nas v službi je eno od zaščitnih stikal začelo občasno izklapljati celo stavbo. Če si gledal ampermeter je iz običajnih 50A zlezlo na 200A in potem nazaj pa ni nobenih dvigal ali česa podobnega. Najprej je bil izklop enkrat na mesec nato enkrat na teden potem pa že skoraj vsak drugi dan. So prišli iz elektra in točno določili mesto okvare, razkopali asfalt in sanirali zadevo.

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Ma bomo še marsikaj poskusili, pa stestirali, ker je to nenormalna poraba čez noč, prav tako tudi čez dan. Čeprav že ne vemo več kje se nas glava drži, ter kje bi iskali napake

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Uh, 52kW dnevno. Damn, mi smo pri nekje 9kW dnevno, pa se mi zdi veliko. Torej imate računa nekje 150 EUR mesečno? Jaz bi zadevo takoj izklopil vse in iskal napako. Ker to je dobesedno metanje denarja stran.

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Ja, ko smo dobil poračun oktobra 2010 1400€, od takrat iščemo napake. Prej smo imeli na mesec elektrike 70€, po novem jo imamo 180€, pa še par dni nazaj sem preverjala stanje od 15.10.2010 pa do 15.4.2011, pa če naredimo obračun, že imamo dolga cca 600€ še za doplačat.

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Ne. sigurno ne. Sam, če ti pa elektro menja števec, ti pa tudi poraba ne more v enem mesecu poskočit za 200% a ne?

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.534
443
83
Pred omaro z varovalkami dodatni števec, če druge ni. Da se ugotovi, če je poraba v hiši ali ne. Sam bi ob takem povečanju takoj klical električarja, da mi ga vgradi še isti dan in takoj zahteval menjavo oz. pregled števca števca. Da se poraba poviša za kakih 20% je še logično. Za več pa mora biti konkreten razlog. Edino če je prejšnji števec delal konkretno v vašo korist.
Ampak poraba 52kW je pa huda vkolikor ne gre za kako kmetijo ali drugo dejanost kjer je vse na enem števcu. Kot pa je razumeti gre le za bivalni objekt.
Pišeš o testiranju. To ste delali ne eni ali na vseh fazah istočasno.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik lolipol pravi:
Ne. sigurno ne. Sam, če ti pa elektro menja števec, ti pa tudi poraba ne more v enem mesecu poskočit za 200% a ne?

Ko so ga nam menjali. So nam dali pokvarjenega, onega starega, ki smo ga imeli že par let pa odnesli. No to sem šele čez leto ugotovil, ko je poraba nenormalno narasla. Krivec je bil najden v tednu dni. Potem je elektro prišel z drugim števcem onega pa poslal na testiranje. Čez čas so sporočili da je res pokvarjen in so nam dali dobropis...

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Ja mi smo preverili vse električne naprave, tako da nam je ostal samo še števec. Upamo, da je napaka pri števcu, drugače pa ne vem. Edino, če bi bila možna kakšna napaka na električni napeljavi, sam dvomimo v to.

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Zanima me še samo nekaj, ima menjava "fita" kakšno povezavo s porabo električne energije ali s števcem? Tega smo menjali lani spomladi.